Podignuta optužnica

SLUČAJ KLANA Kako je susjedska prepirka završila ubojstvom nožem

Slavica Kleva

Nakon što ga je Laginja tijekom verbalne prepirke udario šakom u glavu, Lešić je njega, u cilju da ga usmrti, kuhinjskim nožem više puta ubo u predjelu glave, prsnog koša i trbuha



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv 65-godišnjeg Drage Lešića iz Klane zbog ubojstva u prekoračenju nužne obrane. Lešića se tereti da je 16. listopada prošle godine oko 12.15 sati u Klani tijekom verbalne prepirke s prvim susjedom, 63-godišnjim Borisom Laginjom, nakon što ga je ovaj udario šakom u glavu, njega kuhinjskim nožem, u cilju da ga usmrti, više puta ubo u predjelu glave, prsnog koša i trbuha, zadavši mu ukupno šest ubodno i ubodno-reznih rana. Laginja je zadobio po život opasne tjelesne ozljede od kojih je zbog unutarnjeg iskrvarenja uslijed ubodno-rezne rane prsnog koša i ozljede osrčja i srca te desnog pluća preminuo ubrzo nakon događaja.


Podizanje optužnice protiv Lešića zapravo je i sam početak pravosudnog progona, ubrzo bi trebalo započeti i suđenje. Tragičnom raspletu događaja prethodile su dugogodišnje svađe i netrpeljivosti dvojice susjeda koji dijele kuću u dvojnom objektu. I tog kobnog dana ponovo je među njima zaiskrilo, ponovo je planula svađa i verbalno prepucavanje koje je na žalost okončano najgorim mogućim ishodom, ubojstvom. Na obližnjem proplanku iza kuća fizički su se obračunali, obojica su nasrtala jedan na drugog sve dok Lešić nije izvadio kuhinjski nož i nekoliko puta susjeda ubo u predjelu glave, prsa i trbuha.


Svađa i okidač za ovakav rasplet događaja bio je dolazak geodeta koji je došao sa zadatkom da izradi nove izmjere zemljišta što ga dijele dvojica susjeda. Nedugo nakon odlaska geodeta, sukob između dvojice ponovo se rasplamsao. Nastavili su se svađati, prepirka je započela u zajedničkom hodniku koji obojica koriste. Lešić je došao do proplanka, ali je navodno prešao preko Laginjine zemlje, što je ubijenog dodatno ozlojedilo i iznerviralo pa su se uhvatili u fizički obračun.




Lešić je odmah po kriminalističkom istraživanju i ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu smješten u istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a do podizanja optužnice, nepuna tri mjeseca od krvavog događaja, zamjenica glavne županijske državne odvjetnice pokrenula je istragu, ispitala sve članove obiju obitelji, svjedoke i susjede. Vještačene su ozljede ubijenog Laginje kao i ozljede što ih je u sukobu zadobio optuženi Lešić.