Odgovor na žalbe

SLUČAJ GRUPNOG SILOVANJA Izvanraspravno vijeće osumnjičenima odredilo istražni zatvor

P. N.

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Svoj petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice određeno je mjesec dana istražnog zatvora. Ta odluka je pravomoćna i na nju više nema prava žalbe



Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru u četvrtak je prihvatilo žalbu tužiteljstva te je svoj petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice odredilo mjesec dana istražnog zatvora. Ta odluka je pravomoćna i na nju više nema prava žalbe, neslužbeno doznaje Jutarnji list.


Nešto ranije, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković priopćio je kako je ‘s obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru nakon zaprimanja žalbi stranaka donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor’.


– Odluka je napisana i otpremljena strankama – priopćio je Visković, no nije htio službeno otkriti kakva je odluka donesena, piše Zadarski.hr.




Podsjetimo, na odluku suca istrage Ivana Markovića koji je osumnjičene za zlostavljanje 15-godišnjakinje pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, čime je izazvao buru u javnosti, žalilo se Županijsko državno odvjetništvo u Zadru tražeći da se mjere zamijene istražnim zatvorom.


Odvjetnici osumnjičenih žalili su se na određene mjere opreza, a na Markovićevu odluku uložena su i tri prigovora.  Sudac je u srijedu otvorio bolovanje nakon što ranije prijavio prijetnje i zatražio policijsku zaštitu. 


Policija je zbog sumnje u kaznena djela protiv spolne slobode, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice prijavila četvoricu 19-godišnjaka i 20-godišnjaka.


Privela ih je prošlog petka, a nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru svi su pušteni da se brane sa slobode. Mladići koje se sumnjiči za višestruko grupno silovanje žive u istom mjestu kao i silovana djevojka, a sudac im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.