Kaznena prijava na ŽDO

Riječki odvjetnik podnio kaznenu prijavu protiv Šešelja: Povrijedio je ugled Hrvatske i treba ga goniti

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Obzirom na činjenicu da je u ovom slučaju ŽDO ne samo ovlašteno, već i po službenoj dužnosti obavezno postupiti, pozivam Vas da pratite slučaj, odnosno daljnje postupanje ŽDO-a po ovoj prijavi, kaže riječki odvjetnik Dalibor Vidović.



Riječki odvjetnik Dalibor Vidović podnio je danas Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu protiv Vojislava Šešelja, “zbog postojanja osnovane sumnje da je 18. travnja 2018. godine, u Beogradu, počinio kazneno djelo Povreda ugleda Republike Hrvatske (čl. 349. Kaznenog zakona)”.


– Kaznenu prijavu ne bih podnosio da je Vojislav Šešelj (ili bilo tko drugi) kazneno djelo počinio na teritoriju Republike Hrvatske – u tom slučaju državno odvjetništvo bi vjerojatno i samo reagiralo. Ovom kaznenom prijavom htio sam upozoriti na činjenicu da su se u konkretnom slučaju stekli svi uvjeti za primjenu kaznenog zakonodavstva RH, što je iznimka u odnosu na opće pravilo da svaka država u pravilu kazneno procesuira kaznena djela počinjena na svom teritoriju (teritorijalno načelo kaznenog progona), tvrdi riječki odvjetnik.


Posebnost ovog slučaja, napominje, detaljno je obrazložio u samoj kaznenoj prijavi, u dijelu prijave s podnaslovom “Postupovni aspekt i pitanje nadležnosti”.




– Obzirom na činjenicu da je u ovom slučaju ŽDO ne samo ovlašteno, već i po službenoj dužnosti obavezno postupiti, pozivam Vas da pratite slučaj, odnosno daljnje postupanje ŽDO-a po ovoj prijavi, kaže riječki odvjetnik Dalibor Vidović.


U kaznenoj prijavi odvjetnik je zapisao: “Prema mojim saznanjima, odnosno javno dostupnim izvještajima sredstava javnog informiranja, “Vojislav Šešelj na pod je bacio i gazio hrvatsku zastavu u jednoj od prostorija srpskog parlamenta”, “na samom ulazu u zgradu Šešelj je, došavši oko podneva, potrčao i pokušao srušiti hrvatsku zastavu”. Uz pomoć svog stranačkog kolege Filipa Stojanovića to mu je i uspjelo, nakon čega su je gazili nogama. Osiguranje je odmah reagiralo, ali nisu uspjeli spriječiti Šešelja i društvo radikala koje se okupilo očito u unaprijed dogovorenom scenariju. U kasnije izdatom priopćenju Šešelj se hvalio kako mu zastavu nisu uspjeli uzeti iz ruku ni petorica pripadnika osiguranja. Nakon toga je Šešelj u društvu radikala ušao u zgradu, prišao hrvatskom izaslanstvu i rekao: ”Sada sam vam tamo vani izgazio ustašku zastavu”, te opsovao ”ustašku majku svima”.”