Etnička mržnja motiv

Riječanin napao konzulat Srbije revoltiran – ćirilicom u Vukovaru

Šarlota Brnčić

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Marku Jeliću /36) koji je 90-ih već počinio slično kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine,  i to u Opatiji



RIJEKA Policija je jučer službeno priopćila kako je zbog bacanja boce sa zapaljivom tekućinom na vrata Generalnog konzulata Republike Srbije u četvrtak uhićen 36-godišnji Riječanin. Identitet osumnjičenika, kao što je to uobičajeno, nije otkriven, no kako saznajemo iz neslužbenih izvora radi se o Marku Jeliću koji je 90-ih već počinio slično kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i to u Opatiji. Motiv zbog kojeg je to učinio nije obznanjen, no neslužbeno saznajemo kako je to učinio revoltiran događanjima u Vukovaru vezano uz natpise na ćirilici.


Po okončanju krimobrade u policiji, Riječanin je doveden na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, a o motivu se službeno nisu mogu izjašnjavati sve dok protiv njega ne bude podignut optužni akt. S obzirom da nije bilo osnove za predlaganje istražnog zatvora, osumnjičenik je nakon završenog ispitivanja pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode. 



Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a kaže da je smiješno da netko u Rijeci baca molotovljev koktel na srbijanski konzulat zbog ćirilice koja se uvodi u Vukovaru. Oni koji su protiv uvođenja ćirilice krše Ustav, Ustavni zakon o pravima manjina i Zakon o uporabi jezika i pisma. A sva ta zakonska regulativa nije donesena jučer.




–  Ako je istina da je motiv počinitelja bilo uvođenje ćirilice onda bi se to možda moglo promatrati i u svijetlu ovih zadnjih događanja, pa i pobjede desnice na europskim izborima prošle nedjelje. Sreća da je bila minimalna materijalna šteta i da nije bilo žrtava. Ali to je svakako loša poruka samo koji mjesec prije ulaska u punopravno članstvo EU, kaže Stanimirović.



Za svaku pohvalu je rad policije koja je u roku od svega 24 sata razotkrila počinitelja, a da je u istragu uložen golemi trud ukazuju i neka saznanja do kojih smo došli neslužbenim putevima. Naš izvori navode nam kako su u cijeloj užoj okolici konzulata izuzete snimke okolnih video nadzora što je uvelike pomoglo pri identifikaciji. Također, i kako počinitelj nije imao rukavice pa su sa razbijenih komadića boce ipak dobiveni otisci, kao i da je vještačenje tekućine promptno obavljeno. 


Sretna okolnost bila je ta da Riječanin nije u potpunosti uspio u naumu. Pokušao je zapaliti tekućinu u boci, nakon čega je bocu bacio prema vratima konzulata, no boca se razbila i tekućina prolila, a da se nije zapalila. Na vratima i pročelju zgrade tako nisu nastala nikakva oštećenja. Čim se saznalo za incident izvješćena je policija, a na slučaju su zajedničkim snagama radili djelatnici Prve policijske postaje u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije PU primorsko-goranske.