Bijela plastika

RUMUNJIMA UVJETNE KAZNE Osuđena banda koja je pljačkala bankomate u riječkoj regiji

Fiore Vežnaver

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Sedmero Rumunja je cijelu svotu izvuklo s bankomata u riječkoj regiji sredinom 2007. godine. Troje optuženih dobilo je 16 mjeseci zatvora, a ostala četvorica deset mjeseci, uvjetno tri godine



Na uvjetne kazne zatvora osuđeno je sedmero rumunjskih državljana zbog makinacija izvedenih s lažnim bankarskim karticama kojima su na bankomatima u riječkoj regiji podignuli ukupno oko 190 tisuća kuna.


Godinu i četiri mjeseca zatvora, uvjetno na tri godine, dobili su 35-godišnji Denis Vasile Bejenaru, 30-godišja Oana Renata Manes i 41-godišnji Victor Gabrijel Macura, dok su 38-godišnji Eduard Jitaru, 37-godišnji Georghe Cioroaba, 33-godišnji Marius Liviu Dogariu i 32-godišnji Adrian Mafteiu kažnjeni s deset mjeseci zatvora uvjetno, također s rokom kušnje od tri godine. Svima se sudilo u odsutnosti, a riječki Općinski sud im je izrekao i mjeru izgona iz Hrvatske na tri godine.


Računalna prevara


Sud je Zagrebačkoj banci dosudio imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 70.600 kuna, a Hypo Alpe Adria Bank, odnosno sada Addiko bank, iznos od 55.100 kuna. Presudom je određeno da se Rumunjima oduzima protupravno stečena korist, odnosno da su dužni solidarno platiti ukupno oko 45 tisuća kuna. Prema Rumunjima je primijenjena i sigurnosna mjera oduzimanja predmeta pa im je tako, osim niza stvari (odjeće, primjerice), za koje se smatra da su kupljeni novcem namaknutim prijevarom, oduzeta i poveća svota novca, a najviše od prvookrivljenog Jitarua, oko 53 tisuće kuna u domaćoj valuti i eurima.




Petero iz grupe Rumunja rodom je iz istoga grada, Bacaua, na istoku te države, otprilike veličine Splita, a oglašeni su krivima za kazneno djelo računalne prevare.


Organizirana krađa novca iz bankomata datira otprije deset godina, a sve makinacije dogodile su se u samo sedam dana, od 28. svibnja do 3. lipnja 2007. godine. Ključni alat za organizirano izvlačenje novca iz bankomata Rumunjima su bile tzv. bijele plastike, kartice s magnetskim zapisima koji su presnimljeni sa zapisa originalnih kartica koje su izdale banke u Velikoj Britaniji.


Utvrđeno je da je samo troje Rumunja – Bejenaru, Manea i Macura – »bijelim plastikama« izvuklo ukupno 50.800 kuna iz bankomata. Oni su 30. i 31. svibnja 2007. godine na bankomatu Hypo banke u Ulici maršala Tita u Opatiji obavili ili pokušali obaviti 50 novčanih transakcija, od čega su realizirali 16, te podignuli 32.400 kuna. U Rijeci, na Jadranskom trgu, na bankomatu Hypo banke su 30. svibnja uzeli 15 tisuća kuna. Od 28. do 31. svibnja na bankomatu HPB-a na riječkom Korzu podignuli su 2.500 kuna. Na bankomatu te banke istih su dana i u gradu Krku izvukli 900 kuna.



Na suđenju su saslušani i predstavnici oštećenih banaka, vlasnika bankomata u riječkoj regiji, koji su objasnili da su u makinacijama korištene kartice s podacima do kojih se došlo s bankomata na kojima su ovlašteni korisnici kartica svojim originalnim karticama podizali gotovinu, a u ovom slučaju to su bili bankomati u Engleskoj. Na tim bankomatima postavljeni su tzv. skimming uređaji (za skidanje podataka s magnetskih zapisa originalnih kartica). Pri tome su na bankomatima dodatno postavljene kamere koje su snimale ukucavanje PIN-a. U daljnjem postupku bi se kartični podaci sa skimming uređaja nasnimali na tzv. bijele plastike. One su se koristile na tržištima koji su u to vrijeme imali bankomate s kojih se može provesti transakcija i magnetskim zapisom. U 2007. godini većina bankomata u Hrvatskoj nije imala tzv. chip tehnologiju, već su bili tehnološki ispod razine bankomata u Engleskoj.



Radila društvo dečku


Svih sedmero Rumunja oglašeno je krivim za izvlačenje još 139.700 kuna u Rijeci i Krku u samo tri dana, od 1. do 3. lipnja. U Krku, na bankomatu Zagrebačke banke kod supermarketa Krk, podignuli su čak 70.600 kuna u 32 transakcije. Bankomat HPB-a u gradu Krku bio je punkt na kojem su uzeli još 30 tisuća kuna. Tih dana Rumunji opremljeni »bijelom plastikom« posjetili su i bankomat HPB-a na riječkom Korzu s kojeg su se poslužili sa 6.300 kuna. Automat za isplatu novca Hypo banke na Jadranskom trgu u Rijeci 2. lipnja 2007. godine bio je punkt na kojem je rumunjska ekipa podignula ukupno 32.800 kuna.


Rumunja nije bilo u sudnici, no saslušani su u istrazi, a tada su svi, osim jedine ženske članice rumunjske družine, tvrdili da nemaju ništa s makinacijama na bankomatima te da ne znaju ništa o tome. Oana Renata Manea ispričala je da je samo radila društvo svom dečku Denisu Bejenaru, jer je on to tako tražio, kad je on na bankomatima podizao novac, dok je njegov prijatelj Gabrijel čekao u autu. Nakon gotovo svake transakcije, pogotovo kad bi mu bankomat progutao karticu, Denis je nazivao nekoga koga je nazivao bratom, kojem je govorio je li s bankomata podigao novac.


Sud je zaključio da niz dokaza ukazuje da su Rumunji zajedno i dogovorno doputovali u Hrvatsku kako bi počinili inkriminirana kaznena djela. Trojica Rumunja su »volvom« britanske registracije stigla u Opatiju, a većina od sedmero optuženih je prije boravila ili stigla u Hrvatsku iz Velike Britanije, odakle potječu originalne kartice s kojih su ukradeni podaci. Svi su unajmili apartmane u istom objektu u Opatiji, gdje ih je policija i pronašla. Iz njihovih obrana, smatra sud, ne proizlazi ni jedan osnovani razlog zbog čega su boravili u Hrvatskoj, u inkriminirano vrijeme nisu obilazili ništa osim bankomata i restorana. Skupina je međusobno dijelila novac, zaključak je suda koji smatra da na povezanost sedmero Rumunja ukazuje i činjenica da je novac oduzet od prvooptuženog – 172 novčanice od 200 kuna i šest od 100 kuna – bio umotan u papir s memorandumom tvrtke što glasi na žensku članicu rumunjske družine.


Svi Rumunji, osim jednog, proveli su mjesec dana u pritvoru, a onda su pušteni iz riječkog zatvora.