Nesreća na moru

Putnički katamaran ‘Jelena’ prilikom pristajanja udario u luku na Lastovu

P. N.

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Nesreća se dogodila jučer, 15. siječnja u 17.00h tijekom manevra pristajanja Jadrolinijinog brzog putničkog broda, tipa dvotrupac (katamaran), imena 'Jelena' u luku Ubli, kada se dogodio iznenadan i snažan udar sjeverozapadnog vjetra u bočnu stranu broda, što je uzrokovalo zanošenje prema obali i udar u obalu pristaništa, pri čemu nije bilo ozlijeđenih među 14 putnika, kao niti među članovima posade



ZAGREB Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći s materijalnom štetom, koja se jučer popodne dogodila u luci Ubli, na otoku Lastovu, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


 


Sukladno zaprimljenim informacijama LK Dubrovnik, nesreća se dogodila jučer, 15. siječnja u 17.00h tijekom manevra pristajanja Jadrolinijinog brzog putničkog broda, tipa dvotrupac (katamaran), imena ‘Jelena’ u luku Ubli, kada se dogodio iznenadan i snažan udar sjeverozapadnog vjetra u bočnu stranu broda, što je uzrokovalo zanošenje prema obali i udar u obalu pristaništa, pri čemu nije bilo ozlijeđenih među 14 putnika, kao niti među članovima posade, piše u priopćenju.




 


Službenici LK Dubrovik, odnosno, nadležne Lučke ispostave Lastovo odmah po dojavi nastupili su na poziciju nesreće te utvrdili oštećenje lijevog pramčanoga dijela broda (tzv. bulba) u razini i iznad razine mora, ali bez prodora mora u potpalublje. Površinskim pregledom mora i morskog okoliša također nije uočeno onečišćenje, priopćilo je Ministarstvo.


 


Nakon obavljenog očevida, Lučka ispostava Lastovo izdala je zabranu isplovljenja brodu, dok predstavnici Hrvatskog registra brodova ne obave pregled stanja broda i utvrde mogućnost samostalne plovidbe ili teglja do sigurnog veza, a što bi trebalo biti odlučeno tijekom današnjeg dana. Inače, katamaran ‘Jelena’ plovi na brzobrodskoj državnoj liniji 9604.