Tragedija na Atlantiku

Pronađen prevrnuti čamac za spašavanje s broda kojim je upravljao šibenski kapetan

P. N.

Brod Bourbon Rhode potonuo nakon što ga je zahvatio uragan / Foto Bourbon Offshore

Brod Bourbon Rhode potonuo nakon što ga je zahvatio uragan / Foto Bourbon Offshore

Večeras se ponovno oglasila kompanija Bourbon. Javili su da je sinoć pronađen prevrnuti čamac za spašavanje i da je komerciijalni brod na putu prema njemu. Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć



Brod Bourbon Rhode potonuo je na Atlantiku u subotu u kasnim popodnevnim satima po našem vremenu nakon što ga je zahvatio uragan, a potonuće je potvrdila francuska brodarska kompanija Bourbon. Traje opsežna akcija potrage i spašavanja.


Kapetan broda je Šibenčanin Dino Miškić, a na brodu je, osim njega, bilo još 13 članova posade. Trojica su pronađena, a za 11 se još traga. U međuvremenu je objavljeno da su trojica spašenih članova posade Ukrajinci Dmytro Marchenko, Yevhenii Nikolov i Igor Morozov.


Večeras se ponovno oglasila kompanija Bourbon. 




Javili su da je sinoć pronađen prevrnuti čamac za spašavanje i da je komerciijalni brod na putu prema njemu, javlja Index.


“Potraga se nastavlja s punom podrškom regionalnog centra za nadzor i spašavanje Cross AG i francuske mornarice. Pet komercijalnih brodova promijenilo je kurs kako bi pomogli ekipama za spašavanje. Avion Falcon 50 francuske moranarice i avion američkog centra za uragane obavili su nebrojene letove nad područjem potrage. Francuska fregata ‘Ventose’ i helikopter ‘Panther’ se pridružuju intervenciji sutra, 30. rujna”, poručili su večeras nešto iza 19 sati iz Bourbona, javlja Index. 


Ministar Grlić-Radman: U stalnom smo kontaktu s obitelji kapetana Dina Miškića, nadamo se pozitivnom ishodu


U izjavi novinarima ranije danas ministar je rekao da u ovom trenutku nema nikakvih novih informacija u odnosu na subotu te je ponovio da su spašena tri od 14 članova posade, dok se za ostalima – među kojima je i kapetan Dino Miškić – i dalje traga.


Francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenio MVEP, uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin, objavila je da su mobilizirana sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea.


“Kolege su s obitelji Dina Miškića u stalnom kontaktu, uključene su sve pomorske i zračne snage koje bi pratile spašavanje. Potraga i dalje traje i mi se nadamo doista pozitivnom ishodu”, rekao je hrvatski šef diplomacije.


Grlić-Radman je naglasio da su hrvatski predstavnici u stalnoj izravnoj vezi s francuskom kompanijom i francuskim kriznim stožerom te da oni raspolažu informacijama i uključili su svoje pomorske i zračne snage.


Čim budemo nešto novo znali, javnost će biti obaviještena, dodao je ministar. Ministarstvo je još sinoć objavilo kako po informacijama kojima raspolažu osim kapetana među članovima posade potonulog broda nema drugih hrvatskih državljana. 


Nakon havarije u pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, a Francuska mornarica je poslala avion Falcon 50 iz kojeg su identificirani pomorci u čamcu. Oni su zbrinuti na komercijalnom brodu koji je priskočio u pomoć. 


Francuska ratna mornarica izvijestila je da zbog mraka obustavlja traganje za nestalim pomorcima tegljača Bourbon Rhodea, među kojima se nalazi i šibenski kapetan Dino Miškić. Potraga koja je sinoć bila prekinuto zbog mraka nastavljena je u jutarnjim satima.


Priopćenjem se oglasila i Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik


“Već nekoliko dana s pažnjom pratimo dramu tegljača Bourbon Rhode na Atlantiku. Poznato nam je da su plovili iz luke Las Palmas (Kanarsko otočje) prema Georgetownu u Guyani. 


Na brod pod zapovjedništvom kapetana Mikšića bilo je još 13 članova posade kad ga je na 15°35’N40°10’W  približno 970 nautičkih milja zapadno od Cape Verde otočja zahvatilo nevrijeme uzrokovano premještanjem ciklona Lorenzo. Dana 26.09. oko 12.00 šalju signal za pomoć zbog prodora mora u krmeni do broda. 


Dana 27.09. oko 12.00 UTC brod SSI Excelent dolazi na mjesto odakle je poslan signal pogibelji i ne pronalazi Bourbon Rhode i nastavlja pretragu područja. 


Dana 29.09. oko 06.30 UTC pronalaze splav sa tri člana posade tegljača koji potvrđuju potonuće 26.09. U željama i nadi s obiteljima i prijateljima iščekujemo da će uskoro brodovi koji su u operaciji spašavanja pronaći ostale članove posade žive i zdrave”, stoji u priopćenju.


Pilot opisao potragu


Američki pilot koji je sudjelovao u potrazi, Tod Richards na Facebooku je opisao potragu:


“Danas sam sudjelovao u misiji traganja i spašavanja, izuzetno stresan događaj. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru. I od trgovačkog broda Excellence zatraženo je da skrene u potrazi za brodom Bourbon Rhode koji je jučer poslao poziv u pomoć nakon što je u njega počela prodirati voda, vjerojatno zbog toga što ga je zahvatio uragan Lorenzo. Na fotografijama je naša letna putanja i pogled na trgovački brod Excellence”, napisao je.


Spašavanje broda počelo još 26. rujna


Brod je bio na putu za Gvajanu, a probleme mu je stvorio uragan Lorenzo. Spašavanje Bourbon Rhodea počelo je 26. rujna.


Rano u subotu ujutro, drugog dana spašavanja, objavljeno je da je voda počela prodirati u brod, a u kasnim popodnevnim satima stigla je vijest da je brod potonuo. Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.


Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, naveo je Bourbon.


Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.