Ubojstvo Jasmine Dominić

Pronađen ključni dokaz protiv sestre Smiljane? ‘Škrinja je puna njenih otisaka prstiju…’

Portal Novilist.hr

Photo Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Photo Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

 Otisci njezinih prstiju izuzeti iz unutrašnjosti škrinje, koji i po svom broju i rasporedu, prema tumačenju stručnjaka, nedvojbeno ukazuju da je samo ona manipulirala tijelom svoje ubijene sestre.



Ovog tjedna dogodio se velik obrat u slučaju ubojstva nesrete Jasmine Dominić. Jutarnjem listu potvrđeno je iz dvaju neovisnih izvora da je tužiteljstvo konačno dobilo krunski dokaz kojim misli u sljedećih manje od mjesec dana poduprijeti optužnicu protiv Smiljane Srnec (45) da je baš ona ubila svoju 21-godišnju sestru Jasminu tijekom kolovoza 2000. godine, a njezino tijelo skrila u Končarevu škrinju.


To su otisci njezinih prstiju izuzeti iz unutrašnjosti škrinje, koji i po svom broju i rasporedu, prema tumačenju stručnjaka, nedvojbeno ukazuju da je samo ona manipulirala tijelom svoje ubijene sestre.


Forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” napravili su stručnu ekspertizu materijalnih tragova. Za njihovo su dobro izuzimanje prije svega zaslužni i tehničari i vještaci koji su radili na očevidu pa se pokazalo da je kvalitetan očevid jedna od najbitnijih faza kriminalističke istrage.




Osim otisaka Smiljane Srnec, na jednom paketiću iz škrinje pronađeni su i otisci drugih ukućana. Upravo taj izvađen je 16. veljače ove godine kad je Smiljanina kći Katarina otvorila škrinju, pomaknula ga i onda ugledala ljudsko koljeno. Nakon toga joj je pozlilo i daljnji tijek događaja je manje-više poznat: obaviješteni su Centar 112, policija…


Naravno, nalaz i mišljenje forenzičara svaka od strana u postupku tumačit će na svoj način – tužiteljstvo kao dokaz optužbe, a obrana će vjerojatno te tragove nastojati relativizirati. Sada sve ukazuje na to da će forenzički tragovi biti ključni argument tužiteljstva.


Kako Jutarnji list doznaje, ti otisci prstiju, bez obzira na to što je tijelo bilo u ledu 19 godina, toliko su dobro očuvani da je nedvojbeno ustanovljeno da se poklapaju s otiscima papilarnih linija Smiljane Srnec. Njih je policija mogla dobiti i u istrazi, a ima ih pohranjene i u kartonu osobne iskaznice pa je trebalo napraviti analizu i komparativnu usporedbu.


– U uvjetima u kojima je bilo tijelo ubijene ti su otisci mogli biti sačuvani i stotinu godina, rekao je Jutarnjem ugledni forenzičar koji je želio ostati neimenovan.