Zapuštene životinje u Oroslavju

Prijatelji životinja: Kaznena prijava zbog mučenja konja uskratom hrane i vode

Hina

»Poslali smo kaznenu prijavu zbog mučenja životinja uskratom hrane i vode te izlaganja životinja tegobnom stanju kroz dulje vrijeme. Za to je predviđena kazna zatvora do šest mjeseci i oduzimanje životinja. No, konji ne mogu živi dočekati ishode sudskih postupaka, već ih treba odmah oduzeti i zbrinuti. Apeliramo na Josipa Tuđu da ih ponudi na udomljavanje«, istaknuo je u srijedu predsjednik udruge Luka Oman



ZAGREB Prijatelji životinja podigli su kaznenu prijavu protiv Josipa Tuđe, vlasnika zapuštenih konja u Oroslavju, zbog mučenja životinja uskratom hrane i vode te poručili da je nužno hitno zbrinjavanje konja kojima inače prijeti smrt.


»Poslali smo kaznenu prijavu zbog mučenja životinja uskratom hrane i vode te izlaganja životinja tegobnom stanju kroz dulje vrijeme. Za to je predviđena kazna zatvora do šest mjeseci i oduzimanje životinja. No, konji ne mogu živi dočekati ishode sudskih postupaka, već ih treba odmah oduzeti i zbrinuti. Apeliramo na Josipa Tuđu da ih ponudi na udomljavanje«, istaknuo je u srijedu predsjednik udruge Luka Oman.


Prijatelji životinja ranije su upozoravali da je jedno ždrijebe na Tuđinoj farmi teško bolesno, ne može se dignuti ni uz pomoć ljudi i sigurno će uginuti ako ne dobije hitnu veterinarsku pomoć. Tuđi su stoga uputili apel da konje ponudi na udomljavanje i zatražili milost barem za ždrijebe.




Ponovili su kako je i sam Tuđa u ranijim medijskim istupima priznao da je situacija alarmantna, jer zbog nedostatka financijskih sredstava ne može pružiti konjima veterinarsku skrb niti osigurati adekvatnu prehranu. »Prethodnih godina umrlo mu je 15-ak konja, a njegov radnik ističe da su prošli mjesec umrla čak tri zbog izgladnjelosti i parazita«, podsjetili su iz udruge.


Fotografije tridesetak neishranjenih konja zorno prikazuju kako im je nužan stalni veterinarski nadzor, liječenje i redovita prehrana, što im Tuđa, prema vlastitome priznanju, ne može osigurati. Konjima se vide rebra, opada im dlaka i puni su rana, upozorava udruga.