Nepravomoćna presuda

Poginula na Krku zbog lokve na kolniku. Sud odlučio da su Hrvatske ceste krive i moraju platiti odštetu

Fiore Vežnaver

Sud je utvrdio da je tvrtka kriva jer nije osigurala sigurno prometovanje cestom koju je prekrila bujica. Nesretna vozačica naišla je na vodu, izgubila kontrolu nad autom te udarila u drugo vozilo



RIJEKA – Hrvatske ceste odgovorne su za nastanak prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala vozačica »seat cordobe« i dužne su na ime neimovinske i imovinske štete platiti oko 281 tisuću kuna s kamatama te podmiriti tužitelju parnični trošak od više desetaka tisuća kuna.


Epilog je to parnice što se vodila u senjskoj ispostavi crikveničkog Općinskog suda, temeljem tužbe supruga Jelene Grego, 31-godišnjakinje iz Omišlja koja je smrtno stradala od posljedica prometne nesreće što se u kolovozu 2014. godine dogodila na krčkoj magistralnoj cesti, između Omišlja i krčkog mosta.


Crikvenički sud dao je za pravo Alenu Grego, suprugu smrtno stradale i pozivajući se na mišljenje prometnog vještaka, utvrdio da je uzrok prometne nesreće stanje kolnika, situacija da su oborinske vode dovele do »aquaplaninga«, da su zbog vodenog sloja gazne površine gume auta izgubile kontakt s kolnikom, uslijed čega je Jelena Grego izgubila nadzor nad autom, pa joj se dogodio smrtonosni sudar s drugim vozilom.




Tragična nesreća dogodila se 21. kolovoza 2014. godine, oko 7.45 sati, kada su se kod Omišlja, u blagom zavoju, sudarili »seat cordoba«, kojim je upravljala Grego, i džip »ssang yong rexton«, kojim je upravljao talijanski državljanin. Nesretna vozačica podlegla je ozljedama u bolnici dva dana kasnije. Talijanski vozač u nesreći nije ozlijeđen, a njegov suputnik, 46-godišnji talijanski državljanin, zadobio je lakše ozljede.


Suprug nesretno poginule je u lipnju 2015. godine ustao tužbom protiv Hrvatskih cesta, s glavnom tezom da je za nesreću isključivo odgovorna ta tvrtka koja upravlja prometnicom i odgovorna je za njeno održavanje.


U tužbi se naglašavalo da se na dan nesreće na kritičnom mjestu na cesti nalazila velika lokva vode, nastala zbog kiše koja je padala noć ranije.


Nije otekla u kanal, jer je profil cijevi takav da ne može upiti sve oborinske vode kod obilnije kiše, obrazlagalo se u tužbi, u kojoj je i navedeno da je ograničenje brzine na mjestu događaja 90 km/h, te da je prije ove nesreće postavljen prometni znak »opasnost na cesti« u oba smjera, ali je znak ograničenja brzine na 30 km/h postavljen samo prema sjeveru, dok je Jelena Grego vozila auto u suprotnom smjeru.


U tužbi supruga tragično poginule naglašavalo se da su Hrvatske ceste odgovorne temeljem Zakona o cestama, jer nisu otklonile prepreku koja je ugrožavala sigurnost prometa na javnoj cesti, niti je osigurale propisanom prometnom signalizacijom. Na ime duševnih boli zbog smrti supruge zatražio je 220 tisuća kuna, a još oko 61 tisuću kuna za troškove vezane za pogreb.


*Opširnije u tiskanom izdanju