Mučitelji

Počelo suđenje “poslodavcima iz pakla”: Supružnici iz Poreča niječu da su zatočili Slavonku i ozlijeđivali je

Marica Košta

Oba su se branitelja usprotivila prijedlogu državnog odvjetništva da se oštećenu 43-godišnjakinju ispita videolinkom, a odbijen je i prijedlog da se Vjerana Šalova pusti iz istražnog zatvora



PAZIN Na Općinskom sudu u Pazinu, pred sucem Denisom Hekom jučer je održano pripremno ročište u predmetu protiv supružnika Vjerana i Vanese Šalov iz Poreča, optuženih za višemjesečno brutalno zlostavljanje 43-godišnje Slavonke koju su zaposlili u Vjeranovom ugostiteljskom obrtu.


Općinsko državno odvjetništvo u Puli, samostalna služba u Pazinu, tereti Vjerana Šalova za trgovanje ljudima, protupravno oduzimanje slobode i teško ozljeđivanje. Njegovu suprugu Vanesu odvjetništvo tereti za dva kaznena djela i to trgovanje ljudima i protupravno oduzimanje slobode.


Na ročištu su se pojavili Vjeran Šalov koji je doveden iz pulskog pritvora i njegov branitelj, Vanesa Šalov s braniteljem te zamjenik općinskog državnog odvjetnika. Punomoćnica oštećene Slavonke nije pristupila ročištu, iako je bila pozvana. 


Nema kontakta




Vjeran Šalov u pulskom je pritvoru od konca srpnja, dok je njegova supruga, majka četvero djece, cijelo vrijeme na slobodi. Budući da su suoptuženici u ovom predmetu, Vanesi Šalov nisu dopušteni posjeti suprugu u zatvoru, a niti na sudu im pravosudni policajci nisu dozvolili nikakav kontakt. 


Nakon što im je tužitelj pročitao optužnicu, supružnici Šalov su izjavili da se ne osjećaju krivima. U uvodnim govorima državni odvjetnik Basa naveo je da je prema nalazu i mišljenju psihijatrijsko-psihologijskog vještaka preporučeno da se oštećena žena ispita putem videoveze zbog mogućnosti retraumatizacije prilikom ispitivanja na glavnoj raspravi. Oba su se branitelja tom prijedlogu usprotivila ustrajući na zahtjevu da se Slavonku ispita neposredno, u sudnici, a ne videovezom.


Naime, branitelj Vjerana Šalova u dokaznom je postupku istaknuo da tužiteljstvo gradi optužnicu isključivo na iskazu oštećene 43-godišnjakinje, dok je odvjetnik njegove supruge istaknuo da oštećenica manipulira ovim postupkom. 


Medijska buka


Između ostalog je naveo i da »oštećenica od ljeta naovamo u više desetaka dnevnih listova i portala iznosi detalje iz istrage, izjave daje i njena punomoćnica i do sada se medijski prostor zagadio s jednom stranom priče i stvorio je atmosferu u kojoj neće biti poštenog suđenja ukoliko se oštećenici omogući da izbjegne i ono osnovno, odnosno da se pruži prilika obrani da je neposredno ispita«. Na to je državni odvjetnik odgovorio da nije istina da odvjetništvo temelji optužbu samo na iskazu oštećenice te da u optužnici postoji čak 35 dokaznih prijedloga. Također je naveo da samo obrana vidi da oštećenica pokušava manipulirati sudskim vijećem. Povećan interes javnosti za ovaj predmet državni odvjetnik je opravdao tvrdnjom da nije često da se u Hrvatskoj nekome sudi za kazneno djelo trgovanja ljudima. 


Sudac Hek je u konačnici riješio da će se najprije na glavnoj raspravi saslušati oštećenica te njezine sestre i niz drugih svjedoka, a neposredno će se pozvati i psihijatrijska vještakinja i sudski vještak psiholog, kao i vještak sudske medicine i patološke anatomije. Nastavak glavne rasprave sudac je zakazao za 30. i 31. siječnja 2017. godine, a ujedno je odbio prijedlog obrane da se Vjeranu Šalovu ukine mjera istražnog zatvora.