Službenica Hypo banke Ivana Vrbanić pred sudom

Počelo suđenje bankarici: Počišćen račun poznatom kirurgu Glumičiću

Ana Raić Knežević

Siniša Glumičić je oročio 200 tisuća eura, no kad je pitao banku što je s novcem, rečeno mu je da je oročenje prekinuto, a dio novca dignut 



ZAGREB Novac od prodaje obiteljske kuće u Virovitici oročio sam prije desetak godina. Na tom računu bilo je oko 200 tisuća eura, a kada sam prije par godina došao u Hypo banku primijetio sam da pola tog iznosa nedostaje, posvjedočio je estetski kirurg Siniša Glumičić na početku suđenja Ivani Vrbanić, bankarici optuženoj da je u travnju 2010. godine s računa poznatog liječnička neovlašteno podigla 91 tisuću eura.


Na početku procesa porekla je optužbu za zlouporabu položaja i ovlasti, a kako je proizašlo iz uvodnog govora njezinog odvjetnika Borisa Mazalina u nastavku dokaznog postupka i dokazat će kako ona ne stoji iza ove malverzacije s računom oročene štednje.


Ivana Vrbanić bila je Glumičićeva osobna bankarica, no on je s njom kontaktirao svega nekoliko puta, kada je potpisivao ugovor o produljenju oročenja na iznos što ga je imao u Hypo banci. 





 Na suđenju su ispitane i dvije kolegice Ivane Vrbanić. Jedna ju je mijenjala nakon što je otišla na porodiljni dopust, dok joj je druga, kako je sama priznala, predala 54 tisuće eura iz centralne blagajne a da nije za to od nje dobila potpis na isplatnici.



   – Uvijek su me zvali iz banke uoči isteka ugovora, no prije nekoliko godina to se nije dogodilo pa sam nazvao banku. Možete si misliti koliko sam bio iznenađen kada su mi rekli da sam raskinuo ugovor i podigao dio ušteđevine. Požurio sam u banku i tražio objašnjenje, no ništa konkretno mi nisu znali reći. Tek kada sam najavio kaznenu prijavu protiv odgovornih prionuli su provjerama. Nakon nekoliko dana novac mi je vraćen uz ispriku i objašnjenje da su utvrdili nepravilnosti u poslovanju, prisjećao se Glumičić dodatno objasnivši kako je i njegov otac imao punomoć za taj račun u Hypo banci. No, kako je riječ o čovjeku koji je već godinama teško bolestan nije postojala mogućnost da osobno dođe u banku i podigne novac.  

  – Pobojao sam se da možda netko nije iskoristio to loše zdravstveno stanje mog oca da bi preko njega došao do novca pa sam tražio od banke dokumentaciju o raskidu ugovora o oročenju, ali ništa mi nisu prezentirali. Vjerujte mi, moj otac nije ni bio svjestan da ta banka postoji, objasnio je Glumičić koji baš ništa nije znao o akciji u Hypo banci »Mudro uokvirena štednja« u sklopu koje je ostatak njegove ušteđevine tijekom 2010. godine bio oročen na šest mjeseci.