Brza reakcija policije

“Pao” kradljivac olovnih sarkofaga u Splitu

Mario Matana

Istražitelji su odmah u ponedjeljak došli do stanice za otkup sekundarnih sirovina gdje su kradljivci komade olovnih sarkofaga prodali za 3.120 kuna. U raboti je 21-godišnjaku pomogao 24-godišnjak, a pri prodaji olova koristili su osobnu iskaznicu 18-godišnjaka kako bi "zameli trag“



SPLIT Na splitskom tužilaštvu “karijeru“ je nakratko stavio na čekanje 21-godišnjak osumnjičen za tešku krađu i preprodaju četiri olovna sarkofaga iz Manastirina kod Salone ukradena u noći sa subote na nedjelju iz dvorišta splitskog Arehološkog muzeja.


Policija je u ovom slučaju reagirala doista brzo i učinkovito, ali i djelatnici muzeja, koji su odmah u ponedjeljak ujutro primjetili da im iz zapadnog dvorišta (inače punog različitih artefakata) nedostaju dijelovi četiri sarkofaga za koja pretpostavljaju da datiraju iz petog stoljeća.


Istražitelji su odmah u ponedjeljak došli do stanice za otkup sekundarnih sirovina gdje su kradljivci komade olovnih sarkofaga prodali za 3.120 kuna. U raboti je 21-godišnjaku pomogao 24-godišnjak, a pri prodaji olova koristili su osobnu iskaznicu 18-godišnjaka kako bi “zameli trag“.




U ovom slučaju očigledno vlasnik stanice za otkup vrijednih sirovina nije mogao pretpostaviti odakle im olovo – dijelovi sarkofaga teški preko 200 kilograma su vraćeni muzeju.


Jer, potvrdio je to u razgovoru s nama i sam ravnatelj Arehološkog muzeja Damir Kliškić – teško je nevičnom oku prepoznati dijelove olovnog sarkofaga starog tisuću i pol godina, pogotovo ako nema ukrasa.


Iako je nakon uhićenja i ispitivanja zatražen istražni zatvor za mladića, zbog opasnosti od ponavljanja djela, pušten je odlukom suca na što se tužilaštvo žalilo.