Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Brza reakcija policije

"Pao" kradljivac olovnih sarkofaga u Splitu

Ilustracija / Foto Petar FABIJAN
Ilustracija / Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2013. u 18:23 2013-07-11T18:23:29+02:00

Istražitelji su odmah u ponedjeljak došli do stanice za otkup sekundarnih sirovina gdje su kradljivci komade olovnih sarkofaga prodali za 3.120 kuna. U raboti je 21-godišnjaku pomogao 24-godišnjak, a pri prodaji olova koristili su osobnu iskaznicu 18-godišnjaka kako bi "zameli trag“

SPLIT Na splitskom tužilaštvu "karijeru“ je nakratko stavio na čekanje 21-godišnjak osumnjičen za tešku krađu i preprodaju četiri olovna sarkofaga iz Manastirina kod Salone ukradena u noći sa subote na nedjelju iz dvorišta splitskog Arehološkog muzeja.

Policija je u ovom slučaju reagirala doista brzo i učinkovito, ali i djelatnici muzeja, koji su odmah u ponedjeljak ujutro primjetili da im iz zapadnog dvorišta (inače punog različitih artefakata) nedostaju dijelovi četiri sarkofaga za koja pretpostavljaju da datiraju iz petog stoljeća.

Istražitelji su odmah u ponedjeljak došli do stanice za otkup sekundarnih sirovina gdje su kradljivci komade olovnih sarkofaga prodali za 3.120 kuna. U raboti je 21-godišnjaku pomogao 24-godišnjak, a pri prodaji olova koristili su osobnu iskaznicu 18-godišnjaka kako bi "zameli trag“.

U ovom slučaju očigledno vlasnik stanice za otkup vrijednih sirovina nije mogao pretpostaviti odakle im olovo – dijelovi sarkofaga teški preko 200 kilograma su vraćeni muzeju.

Jer, potvrdio je to u razgovoru s nama i sam ravnatelj Arehološkog muzeja Damir Kliškić - teško je nevičnom oku prepoznati dijelove olovnog sarkofaga starog tisuću i pol godina, pogotovo ako nema ukrasa.

Iako je nakon uhićenja i ispitivanja zatražen istražni zatvor za mladića, zbog opasnosti od ponavljanja djela, pušten je odlukom suca na što se tužilaštvo žalilo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.