Suđenje Dini Kulišeku

PSIHOPATSKI FENOMEN Vještaci se ne mogu složiti: Je li ovaj ubojica neubrojivi psihopat ili samo vješto manipulira?

Fiore Vežnaver

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Mišljenje dr. Labure četvrta je psihijatrijska ekspertiza u procesuiranju ovog slučaja, praktički – nadvještačenje nadvještačenja. Nakon njegovog vještačenja, nedavno okončanog, nastao je rezultat 3:1 u korist mišljenja da je Dino Kulišek bio ubrojiv u vrijeme jezivog zločina. 



RIJEKA – Da li mislim da je dvije psihijatrice, koje su svojedobno nakon događaja zaprimile Dina Kulišeka u zagrebačkoj Bolnici za osobe lišene slobode, on njih obmanuo, fingirajući svoje stanje? U konačnici smatram da su obmanute. Kako je moguće da su i neki drugi psihijatri i liječnici kod Kulišeka prepoznali simptome akutnog psihotičkog poremećaja? Vjerujem da se to ne bi dogodilo da su uvaženi nalazi kliničkog psihologa koji, kada postoji takva dilema, može isključiti i mogućnost da se radi o šizofreniji.


Izjavio je to, između ostalog, psihijatrijski vještak dr. Darko Labura iz Psihijatrijske bolnice Ugljan, koji je jučer u većem dijelu sudske rasprave, što je potrajala osam i pol sati, branio svoj nalaz po kojem je bio ubrojiv Dino Kulišek (25) iz Dramlja kojem se sudi zbog stravičnog zločina u zgradi u crikveničkoj Ulici kralja Tomislava u srpnju 2014. godine, ubojstva 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo, kojima je nožem zadao ukupno 60-ak ubodnih i reznih rana.


Mišljenje dr. Labure četvrta je psihijatrijska ekspertiza u procesuiranju ovog slučaja, praktički – nadvještačenje nadvještačenja. Nakon njegovog vještačenja, nedavno okončanog, nastao je rezultat 3:1 u korist mišljenja da je Dino Kulišek bio ubrojiv u vrijeme jezivog zločina. Osim eksperata iz bolnice s Ugljana, zaključak da je ubojica bio ubrojiv u vrijeme masakra u stanu donijeli su i vještaci iz Neuropsihijatrijske bolnice Popovača i riječka psihijatrijska vještakinja Klementina Ružić. Ubojicu neubrojivim smatraju jedino eksperti iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, koji su proveli prvo vještačenje, a onda su uslijedile tri ekspertize sa suprotnim zaključcima.


Psihopatski fenomen




Dr. Ante Bagarić iz vještačkog tima Vrapča je, kao i svi ostali eksperti, jučer je ostao pri svom ranijem mišljenju.



– Čovjek na optuženičkoj klupi odaje sliku teškog psihičkog bolesnika i danas. Vidimo afektivnu zaravnjenost optuženika, unatoč tome što se tereti za teška kaznena djela i strašnim posljedicama čina za koje je optužen. Postavilo se danas pitanje da li osoba koja ima šizofreniju može istovremeno imati i pozitivne i negativne simptome u ličnosti, no naglašavam da je to tako u 90-95 posto slučajeva. To se odnosi i na Kulišeka. Sasvim je jasno da je kazneno djelo počinio pod dominantnim djelovanjem psihopatskih fenomena. Ako optuženik ne bude intenzivno psihijatrijski liječen, predstavlja veliku opasnost po sebe i okolinu, što znači i na izdržavanju kazne u zatvoru, napomenuo je dr. Bagarić.



– Ako mogu, ja bih tražio da ne prisustvujem suđenju, obratio se jučer Kulišek vijeću suca Domagoja Vučkova, ali mu nije udovoljeno, nakon što je u sudnicu dovedena i zatvorska liječnica.


– Ne osjećam se dobro. Imam velike psihičke probleme dva dana. Razgovarao sam s bogovima. Noćas nisam spavao. Umoran sam, bavim se tim stvarima. Ne mogu pratiti raspravu, sve mi je zbrčkano u glavi, objasnio je Kulišek.


– Ima glasove tijekom čitavog boravka u zatvoru u Rijeci, kazala je zatvorska liječnica, ali je objasnila da su mu svi nalazi u redu i da može pratiti raspravu.



Kulišekovi branitelji, odvjetnici Ljubo Pavasović Visković i Goran Marjanović, postavili su jučer na desetke pitanja dr. Darku Laburi kojima su nastojali ukazati na neutemeljenost njegovog nalaza o ubrojivosti Kulišeka, četvrto mišljenje koje bi moglo presuditi da mladić iz Dramlja bude ponovo oglašen krivim i osuđen na veliku zatvorsku kaznu. Obrana je već na početku jučerašnje rasprave zatražila da se izdvoji kao dokaz ekspertiza bolnice s Ugljana, kao i mišljenje vještaka iz Popovače. Među zamjerkama obrane jest da je dr. Labura sačinio svoj nalaz koristeći i intervju psihologa s Kulišekom iz druge psihijatrijske ustanove (Popovača), u vrijeme kada se Kulišek branio šutnjom, te da se pri utvrđivanju činjenice je li optuženi bio ubrojiv ili ne bavio i rasvjetljavanjem motiva zločina, što nije njegov posao. Vijeće Županijskog suda u Rijeci je odbilo prijedlog Kulišekovih odvjetnika, koji su zatražili i da se naloži novo psihijatrijsko vještačenje, a ono povjeri medicinskom fakultetu u Ljubljani ili Beogradu.


Mržnja i bijes


– Isključio sam postojanje teške duševne bolesti u okrivljenika, nisam našao elemente psihotičnosti, naglasio je jučer dr. Labura, koji je u svom pismenom nalazu naveo da je optuženik u vrijeme zločina bio ubrojiv, ali smanjeno. »Motive ponašanja optuženika treba tražiti u viktimološkim odnosima počinitelja i žrtava, te u narcističkoj povredi osobnosti optuženika koju je doživio u relacijama sa žrtvom. Zadavanje brojnih uboda pokojnom Ivanu Jagodiću upućuje na izrazitu afektivnu angažiranost (mržnja, bijes) u vrijeme događaja, dok je ranjavanje Meriem Demo uslijedilo po načelu kolateralne žrtve, uz također određenu afektivnu angažiranost«, naveo je u nalazu.



Psihijatra dr. Darka Laburu Kulišekovi odvjetnici su u svom višesatnom propitivanju podsjetili, uz ostalo, da je jedan svjedok čuo da je u vrijeme zločina u stanu netko viknuo: »Sotono!«, a da je Kulišek tada rekao Meriem Demo: »Ne znaš ti tko je on!?« Labura je kazao da to ne znači da je Kulišek imao iluzije o Sotoni, da je halucinirao, dok se riječi upućene djevojci mogu tumačiti i tako da je htio reći da je Jagodić loš čovjek. Kulišekovi odvjetnici su tražili od dr. Labure da objasni i dio svog nalaza u kojem je naveo da mu je Kulišek kazao da je imao proganjajuće misli kako je mladić kojeg je ubio bio i Sotona i sotonist. Obrana je svojim pitanjima apostrofirala i dio vještačkog nalaza psihijatra s Ugljana u kojem se spominje da Kulišek Boga zove Jahvom.


Optuženi manipulira


– Objašnjavao je svoju viziju nazivom Jahve, ali to je arhaičan izraz. Kada sam okrivljeniku to rekao, poslije je govorio Bog. To govori o neuvjerljivosti njegove halucinacije. Pitao sam ga zašto se nije posavjetovao sa svećenikom oko Sotone, jednostavno je rekao da nije, kazao je dr. Labura. Smatra da kod Kulišeka postoji manipulativno ponašanje, u što se uklapa i gutanje žileta, dok je bio u bolnici za osobe lišene slobode.



Neviđena situacija dogodila se jučer u velikoj dvorani riječkog Županijskog suda, na raspravi je u isto vrijeme u sudnici bilo čak devet vještaka iz četiriju ekspertnih timova. Uz psihijatra dr. Darka Labure i psihologa dr. Ivice Medanića, supotpisnika nalaza bolnice s Ugljana, prisutni su bili psihijatri Miroslav Goreta i Ante Bagarić te psiholog Romel Krajačić iz Vrapča, psihijatrica Tia Žarković Palijan i psiholog Dražen Kovačević iz Popovače, te riječka psihijatrica Klementina Ružić i psihologinja Ines Torić. Svi su se oni okupili u sudnici jer je Vrhovni sud – u rješenju kojim je proljetos ukinuo prvu presudu kojom je Kulišek osuđen na 38 godina zatvora i stravičan slučaj vratio na novo suđenje – naložio »detaljno suočenje psihijatrijskih vještaka«.



– Tri godine gledamo sajam psihijatrijskih taština, konstatirao je jučer odvjetnik Pavasović Visković, koji je nakon iskaza dr. Labure iznio niz primjedbi na njegovo mišljenje. Prigovorio je da je vještačenje puno uopćenih pojmova, da nije jasno odakle se citiraju pojedini navodi, a u analizi dokaza postoji selektivnost.


– Skandalozno je da se vještačenje temelji na razgovoru o okolnostima kaznenog djela kojeg su proveli drugi vještaci u vrijeme kada se optuženik branio šutnjom, istaknuo je Pavasović Visković, optuživši dr. Laburu i da je otpočetka postupao s prijevarnom namjerom prema Kulišeku, te da si je uzeo za pravo da zaključuje tko od svjedoka u procesu govori istinu. Suđenje se nastavlja danas.