Hladi se u Via Romi

PRISJEO MU POSAO Mađar švercao migrante iz Afrike i Azije

Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver

Čak 11 nesretnika iz Eritreje i Sirije prevozio je Konkoly u kombiju, no put je završio kod Rupe



RIJEKA – Iz koristoljublja je u kombiju prevozio 11 ilegalnih migranata, kako bi im omogućio nelegalni prelazak hrvatsko-slovenske granice. Inkriminacija je to pod kojom je u riječki zatvor smješten mađarski državljanin Gabor Konkoly (31).


Mađar, po zanimanju zidar, tereti se da se u krijumčarenje migranata upleo zbog zarade, svakog ilegalca prijevoz je stajao 500 eura. Dosadašnja rekonstrukcija slučaja, pretočena i u policijsku kaznenu prijavu, pokazala je da je Gabor najprije unajmio putnički kombi »mercedes viano«, mađarske registracije, te se njime dovezao do Homoljca, mjesta u sastavu Općine Plitvička jezera.


Prema dogovoru s nepoznatim ortakom, tamo je preuzeo 11 migranata bez valjanih putnih isprava: šestoricu državljana Eritreje i petoricu državljana Sirije. Krenuli su prema granici sa Slovenijom, s ciljem da uđu u tu susjednu zemlju kod Rupe, ali mimo graničnog prijelaza. No, nakon oko 170 prevaljenih kilometara od Homoljca, plan im je propao kada ih je na županijskoj cesti kod Rupe zaustavila policija.




Svi su dovedeni u policijsku postaju, saslušani su i migranti koji su izjavili da su, nakon ilegalnog ulaska u Hrvatsku, čekali u šumskom predjelu u blizini Homoljca, u skladu s dogovorom. Oko 17 sati po njih je došao crni kombi, kojim su nastavili dalje putovanje, radi odlaska u Italiju ili Njemačku.


Mađar Gabor je pak podvrgnut policijskom kriminalističkom istraživanju, potom na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, a na kraju pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci, na ročište na kojem se trebalo odlučiti hoće li mu se odrediti istražni zatvor.


Sudac istrage Vlado Bosner ocijenio je prijedlog za određivanje pritvora osnovanim, u svjetlu sumnji da je Mađar u Hrvatsku došao samo zbog prijevoza ilegalnih migranata, te da je riječ o stranom državljaninu koji ni na koji način nije povezan s Hrvatskom.


Zaključeno je kako postoji opasnost da će pobjeći, ostane li na slobodi, te da se istražni zatvor ne može zamijeniti blažom mjerom. Istodobno je određena visina jamčevine od 50 tisuća kuna, čijim plaćanjem Gabor može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.


Mađar je zadnji u niza stranaca koji su u posljednjih desetak dana završili u riječkom zatvoru pod sumnjom da su krijumčarili ilegalne migrante. Osim zidara iz Mađarske, pritvorena su dva Turčina, Čeh, Rumunj, Talijan i Srbijanac. Četvorica od te šestorice po zanimanju su vozači ili automehaničari.