Otkriven i uhićen

PLJAČKA NA VEŽICI Okrao starca kao “čitač brojila” a drugi ga dan s lažnom čistačicom i prebio

Fiore Vežnaver

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Marijan Tolić (26) iz Bedenika kod Bjelovara osumnjičen je za tešku krađu i razbojstvo, za što mu prijeti do deset godina zatvora



RIJEKA Otkriven je i uhićen i drugi član razbojničkog tandema koji se tereti da je početkom prosinca na Vežici fizički napao i opljačkao 81-godišnjaka, nakon što su u njegov stan ušli na način da je članica dvojca glumila čistačicu. U riječki zatvor smješten je jučer poslijepodne Marijan Tolić (26) iz Bedenika, mjesta kod Bjelovara, koji se tereti da je dan ranije i sam okrao 81-godišnjaka, prevarivši ga tada riječima da radi u Elektri i mora očitati brojilo.


Osumnjičen je za dva kaznena djela, tešku krađu i razbojstvo, za što mu prijeti do deset godina zatvora.


Tolić, za kojeg se navodi da inače radi kao zavarivač, ali je na bolovanju, sumnjiči se da je prvi delikt počinio prije tri tjedna, 3. prosinca, oko 14.30 sati, nakon što je pozvonio na parlafon stana 81-godišnjaka u Kvaternikovoj ulici u Rijeci. »Radim u Elektri, moram vam očitati brojilo«, objasnio je mladi muškarac, nakon čega mu je stanar omogućio ulazak u zgradu, a onda i u njegov stan na trećem katu.




Lopov i prevarant je nakon toga zamolio 81-godišnjaka da mu da olovku i papir, pa je stanar otišao u kuhinju. Kradljivac je iskoristio njegovu odsutnost, ušao u dnevni boravak i sa stola uzeo 500 kuna. Nakon toga je žurno izašao iz stana.


Lakovjerno ih pustio u stan


Dosta ozbiljnije bilo je ono što je pokradeni 81-godišnjak doživio dan kasnije. Nešto prije 13 sati na vrata stana mu je, po dosadašnjim sumnjama, pozvonila Riječanka Silvija Tupek (41) i predstavila mu se kao djelatnica koja radi u Čistoći. Lakovjerni 81-godišnjak je »čistačicu« pustio u stan i zaključao vrata. Dosadašnja rekonstrukcija događaja je pokazala da je, dok je u stanu tražio »papire«, »čistačica« otključala ulazna vrata i pustila unutra kompanjona, Marijana Tolića.



Protiv Silvije Tupek je ovih dana podignuta optužnica zbog slučaja razbojstva u kojem je, glumeći čistačicu, uvela kompanjona u stan 81-godišnjaka. U riječki zatvor smještena je prije tri tjedna, tako da je iz pritvora nedavno dovedena na suđenje u kojem je optužnica tereti za pokušaj ubojstva muškarca kojeg je u svom stanu napala nožem. Tupek se tereti da je težak krvni delikt počinila 11. siječnja ove godine, u unajmljenom stanu na Rastočinama 6 u kojem je tada živjela.


Optužuje se da je pri konzumiranju alkoholnih pića s 37-godišnjim Riječaninom, s kojim je prije bila u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu, s police u kuhinji uzela nož, a onda ga, u trenucima kada joj je on u dnevnom boravku bio okrenut leđima, ubola u leđa. Ranjeniku je život spašen hitnim operativnim zahvatom.



On se tereti da je odmah fizički napao 81-godišnjaka, hvatajući ga rukama za vrat. Gurao ga je i srušio na pod, a potom ga, dok je stanar bespomoćno ležao, udarao rukama i nogama po glavi.


»Daj novac! Gdje je novac! Ubit ću te!«, prijetnje su koje je napadač izrekao stanaru koji je u napadu lakše ozlijeđen, zadobio je više kontuzija i hematom na licu te plitku ranu na glavi. Tolić se sumnjiči da je zatim iz hlača napadnutog uzeo iznos od 4.500 kuna. Njegova suučesnica Silvija Tupek se pak tereti da je iz ostave stana uzela više konzervi tune Riomare, a onda je oboje umaknulo iz stana.


Triput pravomoćno osuđivan


No, već dan poslije prepada otkrivena je i uhićena i Silvija Tupek, a prije dva dana je lišen slobode i Marijan Tolić, koji je nakon okončanog policijskog kriminalističkog istraživanja priveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo.


Priznao je prvu krađu, počinjenu kao očitač brojila za struju, nije sporio ni da je dan kasnije stanaru uzeo novac, ali je poricao da je primijenio silu i udarao 81-godišnjaka. Na kraju je jučer oko podneva doveden pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo.


Utvrđeno je, naime, da je mladić iz bilogorskog kraja dosad triput pravomoćno osuđivan zbog imovinskih delikata. Presude mu je izricao bjelovarski Općinski sud koji ga je oglašavao krivim za teške krađe, pokušaj tog kaznenog djela i krađu vozila, za što je dvaput dobio uvjetnu kaznu zatvora, a jednom kažnjen radom za opće dobro. U tijeku mu je suđenje za još jednu tešku krađu.