Osumnjičeni u bijegu

Ovo je čovjek kojeg splitska policija traži zbog pucnjave u kafiću Clo

Mario Matana

Ivan Giljanović / MUP

Ivan Giljanović / MUP

Tijekom očevida policija je izuzela video-snimak nadzornih kamera unutrašnjosti i prostora ispred Cloa. Više-manje je sve snimljeno



Niti 24 sata nakon pucnjave u splitskom kafiću Clo, gdje je po nogama izrešetan Marko Bekavac (27), splitska policija je objavila fotografiju i ime glavnog osumnjičenog, koji je u bijegu: u pitanju je i drugi stari znanac pravosuđa, Ivan Giljanović (37).


Sve se odigravalo u utorak navečer nešto prije 20 sati u lokalu u Ulici Domovinskog rata. Bekavac je bio s djevojkom, nekoliko prijatelja te Giljanovićem. U jednom trenutku je došlo do žustre prepirke pa i naguravanja, da bi Giljanović otišao do nužnika.


Vratio se i brzo izvadio pištolj te krenuo pucati po Bekavcu – ispalio je najmanje pet metaka, utvrđeno je očevidom, a mlađeg muškarca pogodio je u potkoljenicu i natkoljenicu.




Potom je pobjegao, ostavljajući iza sebe užas na licima gostiju koji su se pobacali ispod stolova pokušavajući se skriti od streljiva, dok se Bekavac nekako odvukao pedesetak metara dalje gdje su mu prijatelji pokušavali zaustaviti krvarenje do dolaska Hitne pomoći.


Bekavac je u srijedu bio na Jedinici intenzivnog liječenja splitske bolnice, iako nije u životnoj opasnosti stanje mu je teško, a pored uobičajene bolničke zabrane ulaska u taj dio Kirurgije, nismo uočili nekakvo policijsko osiguranje.


Tijekom očevida policija je izuzela video-snimak nadzornih kamera unutrašnjosti i prostora ispred Cloa. Više-manje je sve snimljeno, Giljanović će se vjerojatno predati za nekoliko dana kada uspije stupiti u kontakt s odvjetnikom te dogovori obranu. Pitanje motiva je nejasno, iako je jedan od očevidaca hladno konstatirao “kako su u pitanju momci s kratkim fitiljem”.


Obojica imaju priličan dosje, iako je Bekavac nedavno tvrdio kako se želi popraviti, odnosno prestati život kriminalca. Govorio je tako nakon što je prije godinu i pol dana otet i brutalno pretučen te ostavljen u garažama u Papandopulovoj. Samo mjesec dana ranije je izašao iz pritvora gdje je bio nekoliko mjeseci zbog sumnje da je propucao Deana M. na Splitu 3. Taj slučaj nikad nije riješen, kao niti prošlogodišnje propucavanje Dina M. za što je također Bekavac proveo desetak dana u istražnom zatvoru.


U oba slučaja nije bilo dokaza protiv 27-godišnjaka. Koji je još 2008. godine, kao maloljetnik, nožem ubio 21-godišnjaka na Bačvicama nakon sukoba u noćnom klubu i za to dobio pet godina maloljetničkog zatvora.


Giljanović je pak profesor kineziologije i bivši boksač. Dva puta je osuđen, prvi put 2012. godine (nagodio se s tužiteljstvom) na tri godine i deset mjeseci zatvora za čak 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora. Nije međutim priznao krivnju u drugom postupku, okončanom 2016. godine kada je dobio tri i pol godine zatvora za tek jednu iznudu…