Jezivi zločin

Otac s Paga boluje od sindroma “vodene glave”. Odvjetnik kaže: ‘On nije nikakav monstrum nego bolestan čovjek’

P. N.

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Hidrocefalus ili kako se u javnosti naziva “vodena glava” prekomjerno je nakupljanje likvora u moždanim komorama koji se iz patološkog razloga ne može apsorbirati u venski sustav



Otac (54) koji je svoje četvero djece bacio s prvog kata kuće u Pagu, ne samo da neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora, već je pitanje hoće li uopće moći pratiti raspravu.


Prvim vještačenjem utvrđeno je kako je u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, a sada se doznalo da 54-godišnjak već dulje vrijeme pati od hidrocefalusa – takozvane “vodene glave”. To bi, piše Jutarnji list, moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i uračunljivosti te kaznene odgovornosti.


Već prvih dana u zadarskom pritvoru rastrojeni se otac osjećao loše. Imao je glavobolje i bilo mu je slabo. Nakon otprilike dva tjedna iza zatvorskih rešetaka premješten je u Zatvorsku bolnicu, gdje mu je nakon niza obavljenih pretraga dijagnosticiran hipertenzivni hidrocefalus. U bolnicu je zaprimljen sa 120 kilograma, a u sedam mjeseci izgubio ih je 30-ak.




Kako doznaje Jutarnji list, s njim je vrlo teško razgovarati. Na trenutna pitanja o tome kako se osjeća, kako mu prolaze dani i slično odgovori odmah, ali se teže sjeća aktivnosti od prethodnog dana. Međutim, za svoju djecu, koja će se još dugo oporavljati od užasnih trenutaka iz veljače, 54-godišnjak pita. 


– Monstruozno je to što je učinio, ali on nije nikakav monstrum, nego bolestan čovjek. I psihički i fizički – kaže njegov odvjetnik Branimir Zorica.


Hidrocefalus ili kako se u javnosti naziva “vodena glava” prekomjerno je nakupljanje likvora u moždanim komorama koji se iz patološkog razloga ne može apsorbirati u venski sustav.