Četvero krijumčara proglašeno krivima na riječkom sudu

Osuđeni krijumčari: Istrani se udružili i 1.355 kg školjki ilegalno prodali u Sloveniji

Šarlota Brnčić

Damir i Dragan Vasić  / Fozo Arhiva NL

Damir i Dragan Vasić / Fozo Arhiva NL

Damir Vasić osuđen je na osam mjeseci zatvora, njegovom bratu Draganu i Mladenu Sinkoviću zatvorska kazna zamijenjena je radom za opće dobro, a Ivanki Štritof izrečena je kazna od sedam mjeseci, uvjetno dvije godine



RIJEKA Damir Vasić iz Loborike, Dragan Vasić iz Galižane, Mladen Sinković iz Movrača i Ivanka Štritof iz Kraljevca protiv kojih se vodio postupak za krijumčarenje najmanje 1.355 kilograma školjki iz Hrvatske u Sloveniju, oglašeni su jučer krivima. Vijeće kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić oglasilo je Damira Vasića krivim zbog davanja mita policajcu, izbjegavanja carinskog nadzora i udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te ga nepravomoćno osudilo na jedinstvenu zatvorsku kaznu od osam mjeseci. U tu kaznu uračunavaju mu se tri mjeseca provedena u istražnom zatvoru.


Preostalo troje optuženika proglašeno je krivima za izbjegavanje carinskog nadzora i udruživanja radi počinjenja kaznenih djela. Dragan Vasić i Mladen Sinković nepravomoćno su osuđeni na sedam mjeseci zatvora koji se zamjenjuju radom za opće dobro, dok je Štritof također izrečena kazna od sedam mjeseci, uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. Oduzima im se i stečena imovinska korist.


Vijeće je smatralo dokazanim da su školjke čiji je izlov ograničen, a promet zabranjen u zemlje Europske unije, prebacivali preko granice te da su to učinili organizirano kao pripadnici grupe. Pored toga, i da je prvooptuženi dao mito policijskom djelatniku.




Optužnicom se Damir Vasić teretio da je u Puli i Vodnjanu u više navrata od djelatnika pulske Pomorske policije, koji je tada djelovao kao prikriveni istražitelj, tražio da mu dostavlja podatke o rasporedu rada ophodnji policijskog plovila. Za to mu je obećao novčanu nagradu za svaki dostavljeni podatak o rasporedu, a nakon što mu je policajac u osam navrata poslao podatke, za tu uslugu mu je predao omot žvakaćih guma »orbit« sa 1.200 kuna. Nadalje, da je od 19. veljače do 4. svibnja 2009. godine nepoznata osoba iz Slovenije organizirala krijumčarenje školjaka tako što je od Damira i Dragana Vasića naručivala veće količine školjkaša i dogovarala dostavu do dvorišta obiteljske kuće Mladena Sinkovića. U Sloveniju su školjke, a radilo se o mušulama i dondolama, prevozili Sinković i Ivanka Štritof gdje ih je preuzimala ta nepoznata osoba i distribuirala unaprijed dogovorenim kupcima. Vasići su »zaradili« sveukupno 67.750 kuna, Sinković 1.220 kuna, a Štritof 1.200 kuna.