Jeftinije od trave

Osječki srednjoškolci za 10 kuna kupe “osvježivač zraka” pa ih izdrogirane skuplja Hitna

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto arhiva/Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto arhiva/Sergej Drechsler

Jedna djevojka dila ‘osvježivače zraka‘ u školi. Kupi nešto više i onda to raspodijeli pa preprodaje za deset kuna, što je dovoljno za jedan joint, pričaju srednjoškolci



OSIJEK Novinarka Glasa Slavonije Jasenka Pejaković iznijela je svjedočanstvo o drogiranju mladih Osječana novim psihoaktivnim tvarima, “osvježivačima zraka”, u kafićima u središtu Osijeka.Stravični prizori izazvani još uvijek legalnim supstancama, koje se prodaju u paketićima kao mješavine usitnjenog bilja nalik na marihuanu, a potom miješaju s duhanom i puše, postaju svakodnevica u javnom prostoru i događaju se pred drugim građanima, obiteljima s djecom, kaže.


Iz prijašnjih pomno biranih skrovišta preselili su se u kafiće, pa i u škole. Prođete li iza konkatedrale nakon 18 sati, kada se smrači, gotovo sigurno ćete zateći skupinu klinaca – pretežito osnovaca, koji puše, piju, drogiraju se, glasno slušaju glazbu. Iza škola naići ćete na odbačena pakiranja tzv. osvježivača zraka. O opasnoj drogi koja je prije koju godinu ugasila život petnaestogošnjaka u Zagrebu razgovarali smo vrlo otvoreno i s 15-ak tinejdžera iz osječkih škola. Svjesni su opasnosti i žele zabranu, piše Glas Slavonije.


Problijedio i grčio se


Prvi se slučaj kojemu sam osobno svjedočila dogodio u ponedjeljak u večernjim satima. Izgledom pristojan mladić (21), pomalo “štreberski” tip, sjedio je sam u mračnom kutu kafića – jednoga u nizu u Ribarskoj ulici. Naručio je kavu i zapalio smotanu cigaretu koja se izgledom i mirisom nije razlikovala od obične. Samo dvije-tri minute potom, od tek nekoliko dimova “jointa”, zaspao je usred kafića, a nakon nekoliko minuta problijedio, a tijelo mu se počelo grčiti. Paraliziranog i bez svijesti, ubrzo su ga iznijeli pozvani vlasnik i konobari. Okupljeni su ga nastojali razbuditi do dolaska Hitne. Nesvjestan, mladić je povraćao, urinirao i obavio veliku nuždu. Hitna je ubrzo došla i odvezla ga.




Već sutradan, u utorak poslijepodne, iza istoga kafića Hitna pomoć na nosilima odvozi drugoga mladića, a prolaznici tvrde, također zbog konzumacije zlokobnog “osvježivača zraka”.


U srijedu, 8. studenoga, u isti kafić u večernjim satima ulaze dva tamnoputa mladića u dobi od najviše 20 godina, odjevena su u poderanu i prljavu odjeću. Sjedaju za stol, naručuju kavu. Ubrzo jedan mota cigaretu. Pali ju i nakon nekoliko dimova počinje spavati. Drugi nije pušio – stražario je i pazio da ih ne uoče tako što bi svako malo budio prijatelja. Konobar je u prolazu prepoznao o čemu je riječ, odlazi i vraća se s vlasnikom, koji je mladiće pristojno zamolio da odu van. Jedan odmah odlazi, drugi, koji je pušio, ostaje, tvrdi da puši duhan.


“Izlazi, nećeš to ovdje raditi! Dosta mi vas je, svaki dan mi netko dolazi i pravi scene, odakle vam te ideje da to radite po kafićima!” izvikao se na mladića vidljivo uzrujani vlasnik. Takvi prizori sigurno ne idu u prilog biznisu. Mladić se opirao, ali na kraju je ipak otišao.


Trava je puno skuplja


Na pitanje koliko je teško u Osijeku nabaviti “osvježivače zraka”, tinejdžeri odgovaraju: “Prelagano, praktički na svakom koraku to možete kupiti za malo love – u školi, na ulici, gotovo u svim tobacco shopovima, na nekim kisocima, to čak ne mora biti smart shop. Nema potrebe da naručujete online, kad je to posvuda”, kažu nam tinejdžeri. “Trava” je, kažu, puno skuplja, a ovoga se dobije više za manje novca.


“Kad se kupuje u tobacco shopu, onda je cijena od 20 ili 50 kuna naviše, a ako kupuješ od nekoga, onda dobiješ i jeftinije”, dodaje srednjoškolac. “Jedna djevojka dila ‘osvježivače zraka‘ u školi. Kupi nešto više i onda to raspodijeli pa preprodaje za deset kuna, što je dovoljno za jedan joint”, ističe drugi. “Neki marihuanu znaju poprskati osvježivačem zraka u spreju da bi dobili taj efekt”, dodaje djevojka, za Glas Slavonije.


“U Osijeku su se ti tzv. osvježivači zraka počeli prodavati prije nekoliko godina, kada je nastupila nestašica trave i nekih drugih droga. Neki su probali travu, svidjela im se, ali nemaju novca za nju. Ljudi su onda skontali, kad su vidjeli da se prodaje po Zagrebu, da i ovdje mogu pušiti tu kemiju, i to jeftino, a preprodavači da je to biznis”, nastavio je mladić. Potvrđuje to i teza vlasnika jednog tobacco shopa, koji priznaje kako mu je, otkako je u prodaju uveo ozloglašene “osvježivače zraka”, posao procvao. “Ja toga ne mogu nasmagati, prodaje se kao ludo”, tvrdi vlasnik.


Do kada će ta praksa i ti “osvježivači zraka” biti legalni, pita se novinarka Glasa Slavonije, preneražena onime što je čula.