22 okrivljenika

Optužnica na doradi: Istarski narkobos u mrežu upleo i svog maloljetnog sina

Fiore Vežnaver

Dalibor Marović / Foto Glas Istre

Dalibor Marović / Foto Glas Istre

Dalibor Marović angažirao je i majku i očuha, a njegova supruga pratila ga je prilikom kupovine, krijumčarenja i prodaje droge, tako da se i oni nalaze na optužnici koja je sada vraćena USKOK-u



Optužnica protiv 22 okrivljenika, koji se terete da su bili članovi velike narkoskupine koji su, po tvrdnjama optužbe, zaradili najmanje milijun i 700 tisuća kuna deliktima vezanim za krijumčarenje i prodaju droge, vraća se na doradu USKOK-u. Glavna je to odluka optužnog vijeća riječkog Županijskog suda, objavljena jučer u velikoj raspravnoj dvorani, čime je zasad i okončana sjednica optužnog vijeća, do sljedećeg ročišta.


Slučaj je praktički tako vraćen natrag, u istragu, a i sucu istrage proslijedit će se spis o slučaju jer je u njegovoj nadležnosti pitanje pritvora osumnjičenima, s obzirom da je za nekoliko okrivljenika koji se nalaze u pritvoru u sklopu ove optužnice, obrana predlagala njihovo puštanje.


Kastavski boss


Velika skupina optuženih tereti se za krijumčarenje i dilanje droge u sastavu zločinačke organizacije. Riječ je o velikom dilerskom lancu koji je razbijen početkom ožujka prošle godine, kada su uhićeni ljudi koji se terete da su bili članovi dviju povezanih narkoskupina čije je djelovanje bilo usmjereno na riječku regiju i Istru, ali i zagrebačku regiju, te osumnjičeni da su konzumente opskrbljivali kokainom, heroinom, amfetaminom i marihuanom.




Prvi na listi optuženih je 41-godišnji Tomislav Jurčić iz Kastva, koji je i na jučerašnju sjednicu optužnog vijeća doveden iz pritvora, ali se u istražnom zatvoru nalazi po drugom predmetu, procesu u kojem mu se također sudi za drogu. Drugooptuženi je 40-godišnji Dalibor Marović, sada sa službeno zagrebačkom adresom, ali je rodom iz Pule.


Njima se optužnicom stavlja na teret da su ustrojili dvije međusobno povezane zločinačke organizacije. Jurčić je optužen da je ustrojio prvu organizaciju na području Primorsko-goranske i Istarske županije, dok je Marović, po optužbi, organizirao drugu zločinačku organizaciju, na području Istarske županije i Zagreba.



O prijedlozima  obrane za  izdvajanjem iz sudskog spisa više dokaza koje ona smatra nezakonitim,  na kraju optužno vijeće i nije donijelo odluku, s obzirom da je ocijenjeno da optužnicu treba doraditi, pa najprije treba riješiti to pitanje. O tim prijedlozima odlučit će se nakon što optužno vijeće i okrivljenici dobiju »novu« optužnicu i zakaže se nova sjednica. 



Dalibor Marović optužuje se da se povezao s više članova narkoskupine radi proizvodnje, krijumčarenja, prepakiravanja i prodaje droge, a i sam proizvodio amfetamin.


Obiteljski biznis


USKOK, među ostalim, tereti Marovića da je u jednom slučaju radi krijumčarenja kokaina iz Nizozemske za Hrvatsku angažirao i svoju 58-godišnju majku Nadu Vitasović i 49-godišnjeg očuha Ivicu Vitasovića, oboje rodom iz Pule, koji su autom otputovali u Amsterdam, gdje se već nalazio Dalibor Marović i još dvoje optuženih.


USKOK optužuje majku i očuha drugooptuženog da su umiješani u krijumčarenje oko pola kilograma kokaina koji je policija 7. prosinca 2014. godine na graničnom prijelazu Macelj otkrila u automobilu BMW. Dalibor Marović se tereti i da je drogu prodavao preko svog maloljetnog sina, koji je dilao po njegovim uputama.


Pri dnu liste optuženih, osim majke i očuha Dalibora Marovića, nalazi se i 28-godišnja Sanja Marović iz Barbana, koja se tereti da je, znajući za kriminalne aktivnosti svog supruga Dalibora, pratila ga prilikom kupovine, krijumčarenja i prodaje droge. 


Dalibor Marović je, inače, kontroverzni Istranin čije se ime vezalo za više istraga i procesa, prije svega zbog droge, iako se u ovoj optužnici za njega navodi samo jedna pravomoćna presuda, za drogu. Prije nekoliko godina Marović se našao na optuženičkoj klupi te je nepravomoćno osuđen u Puli zbog naručivanja otmice Puljanina koji je tada, za vožnje u autu, dok je bio vezan lisicama, jednog otmičara, lažnog policajca, ubio, a drugog ranio.


No, Vrhovni sud je naložio novo suđenje za taj slučaj.