Ponovno suđenje

Odgođen početak novog procesa za filmski prepad: Razbojnici s Kačjaka na sudu tek u ožujku

Fiore Vežnaver

Ivica Bubić doveden jučer iz pritvora / Foto Silvano JEŽINA

Ivica Bubić doveden jučer iz pritvora / Foto Silvano JEŽINA

Ivica Bubić i Tomislav Lukačić osuđeni su lani u srpnju, ali je Vrhovni sud vratio slučaj na ponovno suđenje



RIJEKA – Zbog izostanka zastupnika optužbe, povezanog s proceduralnim pitanjima, odgođen je jučer početak ponovljenog suđenja 57-godišnjem Ivici Bubiću i 59-godišnjem Tomislavu Lukačiću iz Zagreba, optuženima da su na crikveničkom području izveli razbojništvo kakvo se obično događa samo u filmovima, presreli automobil u kojem se prevozio novac crikveničke tvrtke Jadran, te oteli oko 855 tisuća kuna. Vijeće sutkinje Ike Šarić sljedeću raspravu zakazalo je za početak ožujka.


Dvojicu Zagrepčana je riječki Županijski sud u srpnju prošle godine osudio na šest (Bubić), odnosno pet godina zatvora (Lukačić), ali je nakon toga Vrhovni sud prihvatio žalbu obrane, ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje, pred novo sudsko vijeće. Prihvaćena je tvrdnja obrane da je sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer su se na suđenju čitali cijeli zapisnici o prepoznavanjima u policiji, iako su dijelovi zapisnika, kao nezakoniti dokazi, trebali biti izdvojeni iz spisa.


Bubiću i Lukačiću tako se ponovo sudi za filmski prepad što se zbio 31. kolovoza 2015. godine, oko 8.40 sati, na cesti na Kačjaku. Riječko Županijsko državno odvjetništvo tereti ih da su – zajedno s trećim ortakom, čiji identitet nije poznat – automobilom »peugeot 206« pretekli i zapriječili put »fordu fiesti«, u vlasništvu crikveničkog Jadrana, kojim se prevozio utržak te tvrtke. Vozač »fieste« bio je prisiljen zaustaviti auto, a Bubić i Lukačić su, po optužbi, zatražili od njega da izađe iz auta, pa mu zaprijetili pištoljem i elektrošokerom. Nakon toga su mu zavezali ruke iza leđa, naveli ga da sjedne na stražnje sjedalo »fieste« pa krenuli u smjeru Rijeke. On je putem u Dramlju uspio iskočiti iz vozila s oko 30 tisuća eura, dok su razbojnici zadržali 855 tisuća kuna.




Obojica su uhićena već nakon nekoliko dana u velikoj policijskoj akciji, Bubić je uhvaćen na Krku, a Lukačić na zagrebačkom području. Crikveničkom Jadranu vraćena je velika većina otetog novca, sve osim 14.246 kuna.