Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 3
Sutra: 19° 19° 3
16. rujna 2019.
Nasilan suprug

Obiteljsko nasilje na kvarnerskom otoku: Suprugu gušio jastukom i prijetio da će je ubiti

Obiteljsko nasilje na kvarnerskom otoku: Suprugu gušio jastukom i prijetio da će je ubiti
Obiteljsko nasilje na kvarnerskom otoku: Suprugu gušio jastukom i prijetio da će je ubiti
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2019. u 15:57 2019-07-23T15:57:09+02:00

S obzirom da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi ometao istražni postupak utjecajem na svjedoke, ali i zbog ponavljanja djela, nasilnik je iza brave

RIJEKA - Četrdesetdvogodišnjak Z. B. s jednog kvarnerskog otoka zadržan je u istražnom zatvoru na mjesec dana jer je osumnjičen za kaznena djela nasilja u obitelji ali i prijetnje smrću. Sumnja se da je sredinom srpnja iz svoje kuće uzeo stiropor i upaljač, pa krenuo do susjede koja je uz ogradu dvorišta u vrećama za sortiranje komunalnog otpada odložila smeće. Došao je do njezinih vreća, zapalio stiropor i sijeno koje je donio sa sobom i podmetnuo uz vreću s papirnatim otpadom.

Počelo je gorjeti, ali je prilikom vraćanja u svoju kuću vikao susjedi »da će joj zapaliti kuću«. No, nije mu to bilo dovoljno već je uzeo u ruku neki predmet pa ga bacio prema njezinoj terasi. U meduvremenu se vatra proširila na nisko raslinje uz kuću pa su dim i garež oštetili dio fasade, dijelom je ostala zacrnjena. Potom se vratio do svoje supruge i rekao joj: »Vidi ljube kako lijepo pucketa vatra«. Srećom, brzom intervencijom vatrogasaca požar je brzo saniran.

No, već idući dan, 42-godišnjak je pokazao svoje drugo lice prema supruzi, premda mu nasilje nije strana kategorija i kako je rekla supruga, kasnije ispitana na policiji, traje izvjesno vrijeme. Tog dana ju je nazivao pogrdnim riječima, psovao ju: »P...ti materina, kujo stara j...ću ti mater« učestalo ponavljao prijetnje da će je ubiti. Svakodnevno joj je kontrolirao mobitel, pregledavao SMS poruke i pozive. Ona mu se nesretnica i suprostavljala, ali uzaludno.

I tog dana joj je uzeo mobilni telefon, a kada je supruga odbila »kontrolu« pokušao joj je istrgnuti iz ruku pa ga je pokušala sakriti izmedu ruba kreveta i madraca. Udarao ju je rukama, otvorenim dlanom udario u lijevu stranu uha da bi je potom uhvatio za vrat i počeo gušiti, zatim udarao po licu i raskrvario nos od siline udaraca. Pokrila je nesretnica rukama glavu kako bi se obranila, a on poklopio jastukom i počeo gušiti. Vrištanje i galamu čula je susjeda pa je i pozvala policiju. Stigla je policija na vrata, ali ona od straha nije smjela ništa reći jer joj je on prije dolaska policije zaprijetio da policiji ništa ne govori. No, kad je nasilnik izašao iz kuće kako bi potrošio u kockarnici 1.500 kuna, ponovo je došao supruzi zaprijetivši joj da »ako mu ne ishodi mjesečnu naknadu od Centra za socijalni rad jer su bez novaca, da će je ubiti«. To je pak bila kap koja je prelila ženino strpljenje, prijavila je slučaj policiji.

S obzirom da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi ometao istražni postupak utjecajem na svjedoke, ali i zbog ponavljanja djela, nasilnik je iza brave. S druge strane, riječ je o osuđivanoj osobi zbog kaznenih djela protiv imovine, a i prekršajno je osuđivan zbog kršenja odredbi iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, zlouporabe droga, a pred Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu provodi se istraga zbog kaznenog djela protupravno oduzimanje slobode.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.