Devastirali obalu

OSUĐENI ‘ŠKOLJKAŠI’ U Sloveniju prokrijumčarili pola tone prstaca

Slavica Kleva

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Solidarno moraju nadoknaditi nastalu štetu prodajom zabranjenih školjkaša u visini 2,8 milijun kuna uz pripadajuću zateznu kamatu



RIJEKA – Četvorica Umažana, Mladen Jović (51) Tomislav Bašić (42), Zoran Milošević (43) i Elvis Palčić (41) osuđeni su na Županijskom sudu u Rijeci gdje im se u ponovljenom sudskom postupku sudilo za krijumčarenje najmanje 560 kilograma prstaca, 20 kilograma jakobovih kapica i pet kilograma prnjavica čiji je izlov zabranjen, u Republiku Sloveniju.


Predsjednica USKOK-čkog vijeća sutkinja Jesenka Kovačić tako je Jovića osudila na godinu i dva mjeseca zatvora, drugoptuženog Bašića na deset mjeseci zatvora kao i trećeoptuženog, a četvrtooptuženi Palčić osuđen je na sedam mjeseci zatvorske kazne.


Uračunat će im se i vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru, u prosjeku nešto manje od mjesec dana. Solidarno moraju vratiti nastalu štetu prodajom zabranjenih školjkaša u visini 2,8 milijun kuna uz pripadajuću zateznu kamatu.




Oduzeta im je i dobit u iznosu od nešto više od 19 tisuća eura koju u jednakim dijelovima moraju vratiti. Taj iznos postaje imovina Republike Hrvatske kad presuda postane pravomoćna.


Svi Umažani nepravomoćno su osuđeni zbog kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora, ali i da je Jović organizirao grupu u zajedničko djelovanje, dok su preostala trojica angažiranih imali zadatak, izbjegavajući carinski nadzor, školjke isporučiti morskim putem vezi u Sloveniji.


Bašić i Milošević su optuženi zbog kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela pa su im istom presudom oduzeta plovila s kojima su krijumčarili školjke u Sloveniju od 28. lipnja 2010. do 21. listopada 2010. godine.


Prilikom obrazlaganja presude, sutkinja Kovačić je olakotnim prvooptuženom cijenila obiteljske prilike, zdravstveno stanje Pilčića ali ne u tolikoj mjeri, dok je Bašić dosada bio neosuđivana osoba. Otegotnim je Joviću vijeće cijenilo duži vremenski period u kojem je radi ostvarivanja materijalne dobiti devastarirao našu obalu izlovom prstaca, upornost koju je iskazivao u inkriminiranom razdoblju te pokazao visok stupanj »organiziranosti«.


Tijekom obrazlaganja determinirana su tri vremenska perioda kada su zahvaljujući posebnim mjerama odnosno dokaznim radnjama koje je provodio MUP kao istarska i riječka policija, u kojima su dokazane inkriminirane radnje, izlov i prijenos školjkaša u Sloveniju te prijevoz plovilima do slovenske obale.


Telefonski razgovori, SMS poruke, audio vizualni zapisi, samo je dio dokaza kojim je obeskrijepljena njihova obrana da se nisu bavili izlovom školjki i njihovom prodajom u Republiku Sloveniju. »Tijekom dokaznog postupka, iz telefonske komunikacije koju je Jović ostvarivao s grupom osoba u Sloveniji, utvrđeno je da su prodavali kilogram prstaca za 34 eura, istaknula je između ostalog sutkinja Kovačić