Ozbiljan kriminal

ON NE ŽELI KUĆI Talijan nastanjen u Matuljima švercao 11 kilograma kokaina. Bit će izručen Italiji

Fiore Vežnaver

FOTO: Talijanska policija

FOTO: Talijanska policija

Policija je Matuljca talijanskih korijena uhitila u subotu ujutro, a nakon predviđene procedure u policiji predveden je u riječko Županijsko državno odvjetništvo. Iz izvora bliskih pravosudnim doznaje se da je La Grotterie izjavio istražiteljima da ne pristaje na izručenje i tvrdi da nije počinio kaznena djela za koja se tereti u Italiji. 



RIJEKA – U dogovoru s kompanjonima prokrijumčario je u Italiju, u Napulj, veliku količinu droge – 11 kilograma kokaina i kilogram marihuane, čija se vrijednost procjenjuje na više od milijun i pol eura. Smatra to talijansko pravosuđe, koje je izdalo europski uhidbeni nalog (EUN) na temelju kojeg je proteklog vikenda lišen slobode Francesco la Grotteria (39), talijanski državljanin koji godinama živi u Matuljima. La Grotteria, rodom iz mjesta kod Milana, jučer poslijepodne je u konačnici smješten u riječki zatvor, nakon što mu je određen ekstradicijski pritvor, te ga, po sadašnjem stanju stvari, čeka izručenje Italiji.


Talijan s matuljskom adresom uhićen je temeljem EUN-a kojeg je krajem siječnja ove godine izdao Apelacijski sud u Napulju, radi vođenja kaznenog postupka u kojem se La Grotteria tereti za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji i ilegalno trgovanje drogama.


Dobio i dijete


Prema podacima iz EUN-a, sumnjiči se da je u dogovoru s dvojicom kompanjona uvezao u Napulj 11 kilograma kokaina i kilograma marihuane tijekom veljače i ožujka 2012. godine.





U riječkom zatvoru pritvoreni Francesco la Grotterie jedan je od 15 ljudi koji se navode kao oni uhićeni u velikoj akciji talijanske i nizozemske policije kojom je krajem veljače 2016. godine prekinut veliki narkolanac. Prema pisanju talijanskih medija, posebno je napuljska policija bila angažirana u akciji koja je razbila mrežu krijumčara kokaina, hašiša i marihuane.


Droga je u Italiju stizala preko Nizozemske i Španjolske, a istražitelji su otkrili da su narkotici švercani preko dviju organizacija, međusobno povezanih. Prva je imala sjedište u Nizozemskoj, a logistička baza bio je restoran kojeg su držala braća iz Napulja. Drugi narkoklan, koji je surađivao s prvim, koristio je za krijumčarenje transportnu tvrtku kojom je droga dolazila iz Španjolske, a u konačnici stizala u Napulj. Niz značajnih zapljena droge, u kojima je u jednom slučaju sudjelovala i francuska policija, dogodio se u Italiji krajem 2011. i u prvom kvartalu 2012. godine, nakon što je policija otkrila aktivnost dviju povezanih narkoklanova. Među njima se spominje i slučaj šverca 11 kilograma kokaina, zaplijenjenog u ožujku 2012. godine nakon što je u Napulj stigao iz Nizozemske, u što je, sumnjaju talijanski istražitelji, upleten i pritvoreni Matuljac.



Policija je Matuljca talijanskih korijena uhitila u subotu ujutro, a nakon predviđene procedure u policiji predveden je u riječko Županijsko državno odvjetništvo. Iz izvora bliskih pravosudnim doznaje se da je La Grotterie izjavio istražiteljima da ne pristaje na izručenje i tvrdi da nije počinio kaznena djela za koja se tereti u Italiji. Kazao je kako je čuo da se protiv njega u Italiji vodi nekakav sudski postupak, ali, koliko on zna, nije donesena presuda. Ustvrdio je da je tijekom postupka surađivao s talijanskom policijom, da je u dogovoru sa svojim odvjetnikom odlučio surađivati u istrazi. Napomenuo je da je u toj istrazi dao podatke o kriminalnoj organizaciji, pa se zato nakon svega čak i boji za svoj život.


La Grotteria je ispričao da u Hrvatskoj živi sedam godina. Radi u Hrvatskoj, sada je u izvanbračnoj zajednici sa ženom s kojom ima i malo dijete, praktički je jedini hranitelj obitelji. Prije je redovito odlazio u Italiju, a u Sloveniju često, jer je vozio kamion, pa je tako u susjednoj zemlji bio i proteklog petka.


Bez jamčevine


Riječko Županijsko odvjetništvo plediralo je da se Talijanu nakon privođenja odredi istražni zatvor radi predaje. Jer, ukoliko bi odluku o prihvaćanju ili odbijanju europskog uhidbenog naloga čekao na slobodi, mogao bi pobjeći u neku zemlju s kojom Hrvatska graniči, a nije članica Europske unije i nije u obvezi izručenja traženih osoba temeljem EUN-a, naglašavalo je tužiteljstvo. Riječko Županijsko državno odvjetništvo podvlačilo je i da nisu ispunjeni uvjeti da se Talijan pritvori uz određivanje jamčevine čijim plaćanjem može biti pušten, jer bi i tako mogao izbjeći povratak u Italiju.


Na ročištu na kojem se odlučivalo o istražnom zatvoru, održanom jučer poslijepodne u riječkom Županijskom sudu, sutkinja istrage Ksenija Zorc prihvatila je prijedlog tužiteljstva i odredila ekstradicijski pritvor Matuljcu talijanskih korijena.