Malo pomalo

Ni deset godina od afere “Ipsilon” nema raspleta: Davorka Smoković treći put pred riječkim sudom

Fiore Vežnaver

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Riječki sud je 2011. osudio bivšu pazinsku tužiteljicu na 9 mjeseci zatvora. Vrhovni sud je tu presudu srušio pa je na novom suđenju oslobođena. Sad je i ta presuda srušena, a Vrhovni sud je pozvao riječke suce da još malo razmisle

RIJEKA »Ne smatram se krivom!«, izjavila je Davorka Smoković, bivša pazinska Općinska državna odvjetnica, na početku ponovljenog suđenja u riječkom Županijskom sudu. Po treći put sudi joj se za isti slučaj, temeljem optužbe da je zlouporabila položaj i ovlasti, time što je od kontroverznog građevinskog poduzetnika Dražena Golemovića primila dizajnersku ogrlicu, vrijednu najmanje 300 eura, kako bi mu pogodovala. Vrhovni sud je, naime, u listopadu prošle godine prihvatio žalbu USKOK-a, ukinuo presudu riječkog Županijskog suda iz travnja 2016. godine kojom je bivša tužiteljica oslobođena optužbe, te slučaj vratio na ponovno suđenje. Inkriminacije protiv Davorke Smoković vežu se za veliku istarsku korupcijsku aferu Ipsilon iz 2009. godine, procesuiranu zbog optužbi da je Golemović davao mito i poticao na zlouporabu državne službenike: policajce, carinike, poreznike i tužiteljicu. Presudom Županijskog suda u Rijeci iz sredine 2011. godine Smoković je zajedno s osam suokrivljenika oglašena krivom i osuđena na devet mjeseci zatvora. Ali, tri godine kasnije Vrhovni sud je ukinuo presudu. U ponovljenom procesu je oslobođena optužbe, no Vrhovni sud je odlučio da joj se sudi i treći put.

Ogrlica od zlata




Na drugom suđenju, okončanom oslobađajućom presudom za pazinsku tužiteljicu, riječki sud nije prihvatio viđenje događaja USKOK-a koji tvrdi da je Dražen Golemović, znajući da se poduzimaju policijski izvidi protiv njega kao i porezni nadzor nad poslovanjem njegove tvrtke, zahtijevao od pazinske tužiteljice Smoković da utječe na policijskog službenika iz odjela gospodarskog kriminala koji je radio na njegovom predmetu. Smoković je, po tvrdnjama USKOK-a, tom policijskom službeniku skrenula pažnju da ga se doživljava kao »terijera koji grize«, te da ne mora uvijek biti tako detaljan u radu, a time se i zamjera moćnim ljudima, kao što je Golemović. Za to posredovanje, nastojanje da se Golemoviću pogoduje, od njega je primila na dar ogrlicu od bijelog zlata, tvrdi optužba.



Vrhovni sud je dao za pravo USKOK-u i njegovom drukčijem viđenju situacije oko telefonskog razgovora između bivše pazinske tužiteljice i policijskog službenika od 24. veljače 2009. godine. Riječki sud je, nakon što je preslušan razgovor, zaključio da se na njemu ne može temeljiti presuda, ali, suci Vrhovnog suda drže da je riječki sud u ovakvoj situaciji počinio pogrešku, jer je onda morao sporni dokaz izdvojiti iz spisa. Pred vijećem je dokaz proveden kao zakonit, a predsjednik vijeća je dokaz u presudi proglasio nezakonitim. Vrhovni sud je naložio da u ponovljenom postupku riječki sud posebnu pažnju posveti utvrđivanju je li ovaj prisluškivani i snimljeni razgovor između Davorke Smoković i policijskog službenika zakonit dokaz. Na drugom suđenju je vijeće suca Domagoja Vučkova donijelo odluku da se snimka izdvaja iz spisa o slučaju.


Optužena Smoković na novom suđenju još nije iznijela svoju obranu, to će učiniti tek na kraju procesa. No, na prošlom suđenju je naglašavala da ni u jednom trenutku nije potaknula policijskog službenika da ne obavi posao kojeg bi trebao.


– Na njega nisam niti mogla utjecati, jer tko je on bio u postupku, ako ga vodi USKOK, naglašavala je u svojoj obrani na suđenju Smoković, koja je tvrdila da je ogrlicu primila za Božić 2007. godine, što bi značilo godinu dana prije inkriminiranih događaja. Još na prvom suđenju je objasnila da joj je Golemović ogrlicu darovao za vrijeme večere u zagrebačkom restoranu, te da nikada nije imala u radu ni jedan predmet protiv njega. Tada je za policajca, koji ju je teretio da mu je sugerirala da ne treba toliko »jahati« na nekim predmetima, rekla da je čovjek koji je želio napredovati u poslu i »gaženjem preko leševa«. Riječki sud ju je na kraju na drugom suđenju oslobodio optužbe, jer nije nesporno utvrđeno da joj je Golemović ogrlicu poklonio kako bi mu pogodovala, kako je to tvrdila optužba.

Novi poučak




Protiv ove presude žalbu je podnio USKOK, a Vrhovni sud je zaključio kako je »preuranjen zaključak da nedostaju dokazi za postojanje kaznenopravne odgovornosti optuženice«. U rješenju Vrhovnog suda su i poduprta pojedina stajališta riječkog suda, kao što je onaj da se ne radi o zlouporabi položaja i ovlasti iz stavka 3., za okrivljenicu težeg oblika tog kaznenog djela, za koji je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. No, suci Vrhovnog suda istaknuli su kako je »druga stvar« pitanje ispravnosti onog što je riječki sud utvrdio u odnosu na osnovno kazneno djelo zlouporabe položaja za koje je predviđena blaža kazna, u rasponu od novčane do tri godine zatvora. Suci Vrhovnog suda su ukazali da postojanje osnovnog kaznenog djela zlouporabe položaja ne zahtijeva nastupanje neimovinske koristi za određenu osobu, već je dostatno utvrditi da je optuženik postupao s ciljem da takva korist nastupi za neku osobu. U ovom slučaju to se može podvesti kroz traženje smanjenja revnosti policijskog službenika u istraživanju općenito, a time i na Dražena Golemovića koji je bio subjekt policijske i porezne istrage, poučio je Vrhovni sud.