Napad na mlade ljude

Napali ih samo zato što su Srbi: Policija traga za ostalim napadačima u Supetru, vatrogascu slomljen nos

Hina

NL arhiva

NL arhiva

U splitskoj policiji su rekli kako su svih petoro napadnutih hrvatski državljani, a dvoje od njih su srpske nacionalnosti. U incident se umiješao mjesni taksista pomažući napadnutima, nakon čega je napad prestao. Gradonačelnica Solina Ivana Marković u ponedjeljak je oštro osudila napad na četiri mladića i jednu djevojku, te je povukla odluku o donaciji Torcida Kupu



SPLIT Splitsko-dalmatinska policija intenzivno nastavlja tragati za ostalim sudionicima napada na skupinu sezonaca u nedjelju nakon nogometnog turnira Torcida kupa, pri čemu je ozlijeđen i jedan vatrogasac, a taj su napad u ponedjeljak oštro osudili supetarsko Dobrovoljno vatrogasno društvo i gradonačelnica koja je odlučila povući donaciju Torcida Kupu i uskratiti korištenje sportskih terena.


U splitskoj policiji, koja je u nedjelju uhitila dvije osobe (22 i 19 godina) zbog sumnje da su u jutarnjim satima u Supetru sudjelovali u napadu na skupinu od pet mlađih osoba, kažu da nastavljaju intenzivno tragati za ostalim napadačima.


Napadač predan pritvorskom nadzorniku


Napominju da je 22-godišnjak kazneno prijavljen zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede 26-godišnjaku iz Supetra, te je predan pritvorskom nadzorniku, dok je osumnjičeni 19-godišnjak pušten uz prekršajnu prijavu zbog kršenja zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije, jer su dvojica napadnutih srpske nacionalnosti.




U splitskoj policiji su rekli kako su svih petoro napadnutih hrvatski državljani, a dvoje od njih su srpske nacionalnosti. U incident se, doznaje Hina, umiješao mjesni taksista pomažući napadnutima, nakon čega je napad prestao.


Neki mediji navode i kako su napadači vikali »Tko je od vas Srbin«, a kako napadnuti nisu odgovarali, napadači su ih počeli udarati i cipelariti.


Gradonačelnica Solina Ivana Marković u ponedjeljak je oštro osudila napad na četiri mladića i jednu djevojku, te je povukla odluku o donaciji Torcida Kupu, budući da su napadači bili sudionici ili posjetitelji tog natjecanja. Također će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje tog kupa.


»Oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem Gradu gdje su stradala četiri mladića i jedna djevojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer netko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom,« istaknula je Marković na svojoj facebook stranici.


Poručila je kako je Supetar oduvijek bio i bit će tolerantan i otvoren grad za sve koji ga žele posjetiti i u njemu raditi i živjeti. Tješi je da nitko od napadača nije bio iz Supetra, iako ostaje gorak trag jer se napad dogodio u tom gradu.


»Kako su napadači bili sudionici ili posjetitelji Torcida Kupa (iako se napad nije se desio za vrijeme turnira) odlučila sam povući odluku o donaciji ovom događaju jer Grad Supetar ne može poticati sportska događanja čini sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju. Grad Supetar će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje ovoga kupa«, kaže Marković.


Vatrogascu koji je branio napadnute slomljen nos


Napad su u ponedjeljak osudili i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Supetar, čijem je članu Tomi Domančiću u napadu slomljen nos.


»Poštujući vatrogasna, kršćanska i ljudska načela humanosti, zaštite i pomoći slabijima Tomo se suprostavio grupi od petnaestak momaka koji su napali, bacili na pod i počeli cipelariti trojicu sezonaca iz Slavonije i djevojku iz Varaždina i na koncu završio u splitskom KBC-u sa višestrukom frakturom nosne kosti«, objavili su na svom facebook profilu supetarski vatrogasci.


DVD Supetar ističe da se svojim cjelokupnim djelovanjem uvijek zalagao za toleranciju i nenasilje i u tom je smjeru od svojeg osnutka do danas odgajao generacije svojih članova.


Vatrogasci očekuju od Torcide da se o incidentu jasno i promptno očituje, inače će preispitati svoje daljnje sudjelovanje u organizaciji supetarskog Torcida kupa.