Podignuta optužnica

Nakon privođenja prijetio policajcima: Pobit ću vas, zaklat ću ti sina, napravit ću mumiju od njega

Slavica Kleva

Hrvoje Andrić već je poznat policiji i pravosuđu  / Snimio Roni BRMALJ

Hrvoje Andrić već je poznat policiji i pravosuđu / Snimio Roni BRMALJ

Hrvoje Andrić, 27-godišnjak iz Delnica, i Mario Šajnović, 29-godišnjak iz Donje Dobre, optuženi su zbog iznuđivanja konobara, a Andrić još i za prijetnje smrću policajcima nakon što je priveden i oštećenje tuđe stvari



Hrvoje Andrić, 27-godišnjak iz Delnica, i Mario Šajnović, 29-godišnjak iz Donje Dobre, optuženi su zbog iznude, dok će prvooptuženi odgovarati i za prijetnje smrću policajcima i oštećenje tuđe stvari. Hrvoje Andrić je u istražnom zatvoru, netom mu je produljen boravak.


Lanjskog 18. prosinca u večernjim satima ušli su u jedan ugostiteljski objekt u Delnicama vlasnika S. O. pa od konobara zatražili da nazove gazdu. Pritom je Šajnović rekao konobaru da će čekati gazdu, a ukoliko ne dođe da će mu razbiti lokal. I dok su čekali vlasnika Andrić je ušao u prostor iza šanka tražeći od konobara da mu preda sto kuna radi naplate duga, a ukoliko ne pristane da će poduzeti neke mjere. Andrić, iako svjestan da dug ne postoji, ipak je uzeo sto kuna, a inzistirao je da mu konobar iz blagajne preda još novaca. Konobar mu je prestrašen dao još novaca, no Andrić se ponovo zavukao u prostor blagajne pa zatražio sav utržak koji mu je ovaj prestrašen i predao, a pritom tražio i da mu prebroji novac. Uzeli su 1.300 kuna i izašli iz lokala.


Izazivao policajce


No, kad je vlasnik došao i saznao što su ova dvojica napravila, obratio se policiji koja ih je nedugo nakon događaja pronašla. Doveli su Andrića i Šajnovića u policijsku postaju gdje je Andrić počeo prijetnjama izazivati dvojicu policijaca.




– Znam gdje živite, kad izađem doći ću vam kući i pobiti vas i vašu obitelj. Rasjeći ću vas u komade. Kad pođete u penziju nećete smjeti hodati po Delnicama jer ćemo vas ja, moja braća i bratići svaki put kad vas sretnemo istući, ubit ću vas obojicu, šupčine jedne, pederi – u jednom dahu im je Andrić izdijelio prijetnje pa potom nastavio, obraćajući se jednom policijskom službeniku riječima:


– Znam ti sina, znam koji auto vozi, zatući ću ga. Od maloga ću ti mumiju napraviti, znam gdje ti snaha radi i nju ću ti dokrajčiti. Sutra se vidimo. Zaklat ću ti sina, znam gdje živi, polomit ću ga, ubit ću ga od batina, šupčino jedna, boli me k…


I ranije pritvaran


Tri dana ranije, Andrić je u stanu koji je vlasništvo Republike Hrvatske s ciljem da nanese štetu, fizičkom snagom oštetio drvena ulazna vrata i time napravio štetu od 500 kuna.


Prije podizanja optužnice, općinska tužiteljica je ispitala svjedoke, vlasnika i konobara delničkog lokala, policijske službenike, koristila je i pregledala snimke s video nadzora u lokalu iz kojih je razvidno da su obojica iznudili konobara. Prilikom prvog ispitivanja na tužilaštvu Andrić se branio šutnjom, dok je drugooptuženi Šajnović naveo da se ničega ne sjeća.


No, tužiteljica ustraje na produženju istražnog zatvora za Andrića, koji mu je u međuvremenu i produljen, jer, kako je naglasila, »ne samo zato što je višestruko osuđivan, već je riječ o istovrsnim i istim kaznenim djelima pa to zapravo ukazuje da ranija osuđivanost nije utjecala na njega da uskladi svoje ponašanje s uvriježenim društvenim normama, a sve to ukazuje na opasnost da bi, ukoliko se brani sa slobode, mogao ponoviti istovrsno ili slično kazneno djelo«.


Zbog sličnih nedjela Hrvoje Andrić je bio pritvaran i prije nešto više od godine dana. I tada je dio događanja vezan za jedan lokal, ali u Ravnoj Gori. Prijetio je dvojici u lokalu da će ih poubijati pa je zbog toga intervenirala policija, a prilikom privođenja Andrić je prijetio i policijskom službeniku. Hrvoje Andrić je tada završio u ćeliji nedugo nakon što je pušten da se brani sa slobode zbog ranijih delikata. Radilo se o inkriminacijama da je na Božić pretprošle godine sa suokrivljenima prijetio jednom mladiću, ograničio mu kretanje, a inkriminiran je i pokušaj seksualnog zlostavljanja žrtve. Za to je nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora.