Josip Bienenfeld

Načelnik u Ministarstvu graditeljstva uhvaćen s “rukom u pekmezu” zbog hotela na Bačvicama

Hina

Foto Booking.com

Foto Booking.com

Načelnik ministarstva graditeljstva pod istragom je zbog 660 eura mita za izmjenu građevinske dozvole. Oduzeto je više od 21.000 eura



SPLIT Zbog primanja odnosno davanja 660 eura mita Uskok je u srijedu pokrenuo istragu protiv načelnika sektora Ministarstva graditeljstva za pravne poslove Josipa Bienenfelda, bivšeg inspektora u tom ministarstvu Željka Korice te poduzetnika Zorana Sikirice i Borislava Bašića.


Uskok je, ne otkrivajući identitete, izvijestio da je za svu četvoricu zatražio zadržavanje u istražnom zatvoru, o čemu će odlučiti sudac istrage splitskog Županijskog suda.


Policija je priopćila da je, iako je navodni iznos mita bio 660 eura, tijekom pretraga koje su obavili u utorak oduzeli »više od 21.000 eura čije porijeklo će biti podložno provjerama«.




Iz službenih priopćenja proizlazi da je Binenfeld primio mito kako bi hotelu Villa Harmony na Bačvicama, kojega je gradila Sikiricina tvrtka, ishodio izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi se »iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice«, zadržala »veličina i katnost izgrađenog objekta«.


Sikirica i Bašić su, prema tvrdnjama Uskoka, od Korice tražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovoj tvrtki izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole.


Korica je potom, kao zaposlenik Ministarstva graditeljstva, dogovorio sastanak Bienenfelda sa Sikiricom i Bašićem na kojem su mu obećali i novčanu nagradu za izdavanje navedenog mišljenja.


Bienenfeld je, prema tvrdnjama Uskoka, prvo sačinio tekst upita kojeg će Bašić i Sikirica u ime njihove tvrtke poslati ministarstvu te uputio Koricu da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti.


Kada su poduzetnici poslali zahtjev koji im je ranije sastavio Bienenfeld je izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što mu je Bašić, prema dogovoru sa Sikiricom navodno predao 660 eura.


Kuščević: Iznenađen sam, poznajem ga kao stručnjaka


Ministar uprave Lovro Kuščević potvrdio je u srijedu da poznaje načelnika Odjela pravnih poslova u Ministarstvu graditeljstva Josipa Bienenfelda, koji je uhićen zbog sumnje na korupciju, te je izjavio da je iznenađen time jer ga on zna kao stručnjaka i dobrog pravnika.


Kuščević je rekao da je s Binenfeldom surađivao dok je obnašao dužnost ministra graditeljstva i prostornog uređenja, a iznenađen je time što je pročitao u medijima.


Poručio je da podržava djelovanje represivnih tijela i organa gonjenja DORH, USKOK-a i policije. Dobro je, ako postoji kriminal u bilo kojem segmentu državne službe i hrvatskoga društva, da se istraži i da počinitelji budu sankcionirani, kazao je.


Ima li u konkretnom slučaju takvih elemenata ne mogu komentirati dok proces ne bude gotov, jer nisam upoznat s pojedinostima, rekao je Kuščević novinarima uoči sastanka sa županima u Ministarstvu uprave.