Upotreba sile

Majka sedamnaestogodišnjaka uvjerena da su ga premlatili policijski službenici te najavljuje tužbu

Vanja Vesić

Varaždinska policijska postaja gdje je navodno pretučen maloljetnik / arhiva NL

Varaždinska policijska postaja gdje je navodno pretučen maloljetnik / arhiva NL

Policija je demantirala zlostavljanje maloljetnika, tvrdeći da su upotrebljena samo sredstva prisile zbog, kako kažu, agresivnog ponašanja 17-godišnjaka



Policijsko postupanje nad 17-godišnjakom u Varaždinu bilo je zakonito, a protiv njega i još dvojice mladića podnijet će se optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira, navodi u srijedu  varaždinska Policijska uprava u priopćenju u vezi s utvrđenim okolnostima tog slučaja.


Slučaj u kojem je majka 17-godišnjaka optužila policajce da su joj ozlijedili sina kad je prijavio slučaj remećenja javnog reda i mira izazvao je mnoge reakcije u javnosti, a varaždinska Policijska uprava danas je u vezi s tim slučajem poslala priopćenje o svim utvrđenim okolnostima.


Majka ozlijeđenog 17-godišnjaka iz Svibovca najavila je da će tužiti policiju, uvjerena da su njezinog sina premlatili policijski službenici u varaždinskoj postaji proteklog vikenda i da ga je najviše tukao njegov suseljanin, daleki obiteljski rođak.




– Oni su njemu rekli »šta se ti seljačino jedna praviš bitna, sad ćeš dobiti svoje, pokazat ćemo mi tebi« i počeli ga tući – kazala je majka Renata D. pred kamerama RTL-a.


Iako je policija putem svog priopćenja demantirala zlostavljanje maloljetnika, tvrdeći da su upotrebljena samo sredstva prisile zbog, kako kažu, agresivnog ponašanja 17-godišnjaka, PU varaždinska i Ravnateljstvo MUP-a još nisu objasnili kako to da je mladić nakon policije završio na kirurgiji u varaždinskoj bolnici. 


Majka je lokalnim medijima ispričala da je došavši u postaju zatekla sina s lisicama na rukama kako bljuje krv. Podsjećamo, policija je objavila da je reagirala na dojavu o »kršenju javnog reda i mira« ispred jednog kafića u centru Varaždina. Ono što se zna da je upravo 17-godišnjak prijavio policiji nepoznatu skupinu huligana ispred lokala koji su započeli svađu. No, do tučnjave i razbijenih glava nije ni došlo jer se u sukob upetljao jedan prijatelj 17-godišnjaka. Tada je uslijedio obavijesni razgovor u postaji, ali samo sa 17-godišnjakom koji je, nenadano, morao biti hospitaliziran. Što je policija poduzela u slučaju spomenute skupine mladića koju je 17-godišnjak prokazao, ostalo je nejasno.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na upit novinara je li upoznat s nemilim incidentom, rekao je da je čuo za taj slučaj i da PU varaždinska sigurno provodi izvide o tome.


– Policijska uprava varaždinska obavijestila je javnost o okolnostima slučaja te da su policijski službenici postupili u skladu sa zakonom – zaključio je ministar Božinović.


MUP je izvijestio da je utvrdio sve okolnosti događaja u kojem je sudjelovao 17-godišnjak iz Varaždina te da je policija u tom slučaju postupila zakonito.


Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je maloljetnik 18. veljače 2018. godine neposredno iza ponoći, a prilikom izlaska iz noćnog kluba, sudjelovao u narušavanju javnog reda i mira time što je vikao i vrijeđao goste noćnog kluba, da bi u jednom trenutku i fizički nasrnuo na 22-godišnjaka.


Potom je drvenom letvom napao trojicu mladića starosti 20, 22 i 23 godine te se pokušao udaljiti. Nakon što ga je 22-godišnjak sustigao, srušio ga je na tlo, a 23-godišnjak ga je udario po licu.


Policija navodi da će protiv trojice osumnjičenika, 17-godišnjaka, 22-godišnjaka i 23-godišnjaka, podnijeti optužne prijedloge zbog remećenja javnog reda i mira.


U priopćenju se dodaje da je, na temelju članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sastavio stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova koji se uključio u prikupljanje svih obavijesti o uporabi sredstava prisile prema 17-godišnjaku.


Nadalje se navodi da je izvršenim uvidom u snimku videonadzora potvrđeno da su sredstva prisile upotrijebljena opravdano i zakonito budući da se maloljetnik nasilnički ponašao, prijetila je opasnost od samoozljeđivanja i ozljeđivanja policijskih službenika, a na upozorenja i zapovijedi da se smiri, maloljetnik se oglušio.


Uz ostalo, uvidom u službenu dokumentaciju utvrđeno je kako su nakon uporabe tjelesne snage i sredstva za vezivanje, 17-godišnjak i njegova majka izjavili da nemaju primjedbi na postupak uporabe sredstava prisile od policijskih službenika, a što su vlastoručno upisali i potpisali.


Stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova utvrdio je da su policijski službenici sredstva prisile uporabili zakonito i opravdano te nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom postupanju, stoji u priopćenju.


Maloljetnikova majka Renata D. uvjerena je pak da je njezin sin je nakon prijave završio u pritvoru te ga je brutalno istukao jedan od policajaca.