Prvi dan suđenja

MASAKR U SENJU Progovorila žrtva koja je čudom preživjela: ‘Pucao mi je u glavu s 20 centimetara’

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Pijani i bijesni Tomljanović je hicem u grudi teško ranio Josipa Mesića (28). Redara u »Konobi« Tomislava Lopca (38) ubojica je likvidirao iz neposredne blizine dok je žrtva molila za život. Pucao je u glavu i Tinu Rončeviću (27) koji je čudom preživio



RIJEKA  Bili smo u separeu, sjedili za visećim stolom, kada je odjednom počela pucnjava. Svi su počeli bježati. Vidio sam optuženika s pištoljem, govorio je da će sve poubijati. Kao i drugi gosti, pokušao sam i ja pobjeći iz diskokluba. No, u jednom trenutku me optuženik hicem pogodio u lijevo bedro, a onda u desni kuk, pa sam pao na pod na izlazu iz diskokluba. Vrlo brzo je nakon toga došao do mene i s 20 centimetara mi pucao u glavu. Vidio je da nije dovršio posao, pa je došao dovršiti to. Nisam uspio rukama zakloniti glavu niti išta reći kada je stao iznad mene i pucao mi  u glavu.


Ispričao je to  jučer u svom svjedočenju Senjanin Tin Rončević (27), teško ranjen  u rujnu prošle godine u pucnjavi  u diskoklubu Konoba u Senju. Rončević je jedan od svjedoka koji je saslušan prvog dana suđenja Ivanu Tomljanoviću (56) iz Senja, optuženom za teško ubojstvo i dva pokušaja teškog ubojstva. Tomljanović se tereti da je iz bezobzirne osvete ubio 38-godišnjeg Tomislava Lopca, redara u klubu, te iz bezobzirne osvete htio lišiti života još dvojicu gostiju lokala, Rončevića i Josipa Mesića (28). Tomljanović je jučer izjavio da je razumio optužnicu, ali se ne smatra krivim.


Užas i pucnjevi


Tragičan slučaj u senjskom diskoklubu zbio se oko 5.30 sati 16. rujna prošle godine, a prema navodima optužnice, do krvoprolića je došlo nakon što je Mesić od optuženog Tomljanovića tražio da napusti disko-klub. Tomljanović se za pomoć obratio redaru Lopcu, tražeći od njega da ga zaštiti, a on mu je rekao da ga pusti na miru i ode van. Prema službenoj verziji događaja, Mesić je potom od Tomljanovića opet tražio da izađe iz kluba, te ga nogom udario u stražnjicu. Pao je na pod, a prisutni u klubu počeli su se smijati. Tomljanović je nakon toga otišao u svoj stan te uzeo revolver »Smith & Wesson« i pištolj »HS«. Tako naoružan vratio se u Konobu, s ciljem da – kako tvrdi tužiteljstvo, usmrti osobe koje su ga potjerale iz kluba i pritom mu se smijale. 




Već na ulazu u diskoklub počeo je pucati. Senjanin je prvim hicem pogodio u grudi Mesića, koji je zatim uspio pobjeći iz kluba. Napadač je nastavio pucati prema Lopcu koji se srušio na pod. Tomljanović se tereti da mu je prišao i, unatoč tome što ga je Lopac molio da ga ne ubije, u njega ispalio još metaka, od kojih jedan i u glavu, uz riječi: Što se sad ne smiješ!? Ajde me sad istjeraj van!« Tomljanović je nakon toga nastavio hodati diskoklubom s oružjem u rukama, tražeći one koji su ga tjerali. Ponavljao je: »Tko će mi se smijati, tko će mi se rugati?« Kada je uočio Rončevića kako ide prema izlazu, pucao je i u njega. Tomljanović se nakon toga dao u bijeg, ali ga je zaustavio zaposlenik obližnjeg hotela koji ga je zadržao do  dolaska policije.


Pripiti dosadnjaković


Tin Rončević se jučer u svom svjedočenju prisjetio da je te noći najprije oko 22 sata s prijateljicom otišao u jedan senjski kafić, te da im je nakon nekog vremena prišao Tomljanović, koji je prije toga  dosađivao drugoj grupi gostiju u lokalu, nabacujući se mladim djevojkama. Rončević je kazao da im je Tomljanović, koji je bio pripit, ali nije djelovao jako alkoholiziran, naručio piće koje oni nisu htjeli popiti, a od njih je pak dobio cigaretu, pa otišao natrag do drugog društva. Svjedok je kazao da je s prijateljicom zatim otišao u drugi kafić, bili su tamo zajedno s drugim društvom, a onda su svi zajedno oko 4 sata ujutro otišli u diskoklub.  – Do pucnjave nisam ni znao da je Tomljanović u diskoklubu. To se dogodilo u vrijeme kada nam je izlazak već bio pri kraju. Bilo je oko 5.30 sati kada sam se putem telefona čuo s majkom i rekao joj da dolazim doma, a koju minutu kasnije  dogodila se pucnjava, konstatirao je Rončević koji  drži da je pucnjava bila »vjerojatno ciljana«.


Vještačenjem je utvrđeno da je Tomljanović u vrijeme događaja bio pijan, imao je 1,56 promila alkohola u krvi. Službeno se navodi da je pio medicu, šljivovicu, kruškovaču, pivo…– Najprije sam popio tri pelinkovca sa suprugom i susjedom, pa sam pola litre prepečenice sam popio, pa šljivovicu. Poslije se više ne sjećam. Prestao sam piti kad mi je Mesić uzeo bocu, obratio se sudu Tomljanović, nakon što je u sudnici pročitan nalaz alko-vještačenja.  Sutkinja Ika Šarić pročitala je, uz ostalo, dokumentaciju o pretrazi njegovog stana kojom je pronađeno više od dvije tisuće komada streljiva, u što su uključene i patrone sa sačmom.


Kazao je da je optuženik već ispucao četiri-pet hitaca kada ga je vidio kako mu je došao s leđa i pogodio ga s dva hica, a onda i s trećim.  U polusvijesti je vidio da Tomljanović, nakon što mu je pucao u glavu, »ide dalje prema gradu«.  Rončević, kojem je metak ušao kroz sljepoočnicu i izašao na vrat, ispričao je da je nakon teškog ranjavanja mjesec dana bio na intenzivnoj njezi u sušačkoj bolnici, a na kraju pušten na kućnu njegu.

Tražio pomoć


– Na desnom kuku imam tri vijka, jednim metkom mi je rasparao nogu, a zrno u glavi smrskalo mi je vilicu, opisao je svjedok, dodajući da mu je u vilicu ugrađen metal, u glavi zavojnice, da mu je vid poremećen, da je imao dvoslike i probleme sa sluhom, pored ostalog. Sada se uglavnom može sam brinuti o sebi, no još uvijek je na bolovanju. 



– Da li je tko iz vašeg društva ili vi sami te večeri rekao optuženom Tomljanoviću da je pedofil? – pitao je svjedoka Josipa Mesića odvjetnik Marko Kuvač, jedan od branitelja okrivljenog. »Ne sjećam se«, odgovorio je svjedok. – Mislite li da je on pedofil? – nastavio je odvjetnik. »Što imam ja za njega govoriti kada ga ne poznajem. Istina, čuo sam razne bapske priče, ali radije ću reći da nisam čuo, ako to treba pojašnjavati«, zaključio je svjedok. Prije Mesića je i Rončević u svom svjedočenju  potvrdio da je čuo priče o Tomljanoviću, kojeg je i on znao iz viđenja,  kao čovjeku sklonom tome da prilazi mladim curama, dosađuje im, a pritom se i voli hvatati po genitalijama.


Josip Mesić, drugi teško ranjeni gost u diskoklubu, ispričao je da je s društvom slavio rođendan jedne djevojke u senjskom kafiću, a nakon njegovog zatvaranja je njih desetak iz društva otišlo u Konobu. Zabavljali su se i sve je bilo u najboljem redu dok nije došlo do konflikta s Tomljanovićem, kojeg je znao iz viđenja. Prema Mesićevim riječima, otišao je po piće, vratio se do društva, a tada je našao Tomljanovića koji je došao do separea gdje je bilo Mesićevo društvo i sjeo na stolicu na kojoj je on dotad sjedio. – Imao je u ruci pivsku bocu, bilo me strah da me tom bocom ne lupi, pa sam mu je uzeo. On je tada pao na pod, a ja sam bocu odnio na šank, ispričao je svjedok, potvrdivši da je redara Lopca zamolio da poduzme nešto kako Tomljanović ne bi dolazio do njegovog društva. No, malo kasnije se opet pojavio Tomljanović i Mesiću kazao: »Što ti mene tjeraš odavde?«

Teške posljedice


– Malo me uzbudio njegov drugi dolazak. Zamahnuo sam nogom prema njemu, ali nisam siguran da sam ga udario. Mislim da nije pao na pod, napomenuo je Mesić, koji je podvukao kako se ne sjeća da li je Tomljanoviću dao »vritnjak«. Nije se mogao sjetiti da li se tko ranije smijao tome što je Tomljanović pao. Poslije je pozvao Tomljanovića da s njim izađe iz kluba, ali optuženik nije prihvatio poziv. Nakon toga nije neko vrijeme vidio Tomljanovića, a s Lopcem više nije razgovarao o tome da on dosađuje njegovom društvu. Prisjetio se da je s Lopcem sjedio ispod televizora, kada se u jednom trenutku na ulazu u klub pojavio naoružani Tomljanović. – Pogledao sam u Tomljanovića, odjednom sam vidio pištolj u njegovoj ruci. Dobio sam metak iznad srca, objasnio je Mesić, dodajući da je zatim prošao kraj pucača, izašao iz diskokluba, pa se srušio na terasi. – Dok sam ležao i čekao Hitnu pomoć, čuo sam još pucnjeva. Mislio sam tada da su svi u diskoklubu mrtvi, rekao je  Mesić, kojem su zdravstvene posljedice ranjavanja ostale sve do danas, a sada je i nezaposlen.


Odvjetnik Nikola Sabljar, jedan od dvojice Tomljanovićevih branitelja, u svojoj uvodnoj riječi je kazao da se optuženik ne osjeća krivim u smislu da nije pucao u žrtve, nego zbog toga što obrana smatra da je dinamika događaja drukčija. Obrana drži da se ne radi o teškom ubojstvu, nego o kaznenom djelu usmrćenja (nekad je to bilo ubojstvo na mah, op. n), počinjenom u stanju razdraženosti. Branitelji optuženog mišljenja su  i da je Rončević stradao zabunom, da je Tomljanović mislio da puca u nekog drugog.