Zamjena novčanica

LAŽNI BANKARI HARAJU RIJEKOM Starica nepoznatoj ženi dala više desetaka tisuća kuna

Vladimir Mrvoš

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Policija ponovo upozorava građane kako bi se zaštitili od ovakve vrste krađa i drugih s njima povezanih kaznenih djela da ne otvaraju vrata i ne puštaju u svoje domove nepoznate osobe



RIJEKA Na području Zameta u Rijeci, 82-godišnja hrvatska državljanke postala je žrtva prevare. Modus operandi kojim se varaju starije osobe toliko je proziran da je teško povjerovati da netko na njega može nasjesti. Naime, nepoznatoj ženskoj osobi 82-godišnjakinja predala je više desetaka tisuća kuna, nakon prethodnog telefonskog poziva nepoznate osobe koja se predstavila kao bankarska službenica i najavila »potrebu zamjene novčanica«.


Policija ponovo upozorava građane kako bi se zaštitili od ovakve vrste krađa i drugih s njima povezanih kaznenih djela da ne otvaraju vrata i ne puštaju u svoje domove nepoznate osobe. Ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, obavijestite policiju, obitelj ili susjede.


Osobe starije životne dobi često su meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje, nepažnju ili ih dovode u zabludu. Takve osobe dolaze u njihove stanove ili kuće predstavljajući se najčešće kao službenici banke, mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, zatim kao razni medicinski stručnjaci ili organizatori raznih besplatnih promocija, trgovci i slično. U pravilu građani takve osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi te im na taj način olakšavaju činjenje kaznenih djela, u većini slučajeva prevara i krađa. Prevaranti uglavnom rade u paru, a karakterizira ih autoritativni nastup, pričljivost, suosjećanje, upornost u nagovaranju, uvredljivost u slučaju sumnje ili provjere »činjenica« koje iznose, a isto tako su moguće simulacije bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja.