Slučaj napada na navijače

Kreveti torcidaša u riječkom zatvoru ostali prazni: Napadači iz Bunice platili jamčevinu

Fiore Vežnaver

Šestorica Šibenčana osumnjičena su da su sudjelovala u mučkom cestovnom prepadu / Snimio Roni BRMALJ

Šestorica Šibenčana osumnjičena su da su sudjelovala u mučkom cestovnom prepadu / Snimio Roni BRMALJ

Trojica Šibenčana, osumnjičena za napad na riječke navijače i labinske rukometaše, platila su po 50 tisuća kuna te su se pridružili na slobodi trojici huligana koji su pušteni u petak



RIJEKA I preostaloj trojici od šestorice Šibenčana – koji su bili pritvoreni pod sumnjom da su bili među huliganima, pripadnicima Torcide, koji su na magistrali kod Senja postavili barikade i   napali riječke navijače i kombi s labinskim rukometašima –  ukinut je istražni zatvor  nakon što su uplatili  jamčevinu od po 50 tisuća kuna.


Poslije 13 dana provedenih u pritvoru, pušteni su iz riječkog zatvora i u daljnjem postupku sa slobode će se braniti i Matej Troskot, Karlo Guberina i Josip Peran, svi 21-godišnjaci i rođeni Šibenčani, no Troskot sada s adresom stanovanja na Murteru, a Guberina u Skradinu.


Ova trojica bila su suputnici u automobilima za koje se sumnja da su sudjelovali u navijačkom mučkom cestovnom prepadu, a vozila ih je prva tročlana grupa osumnjičenih Šibenčana koji su pušteni iz pritvora proteklog petka.




Druga trojka je u pritvoru, stjecajem okolnosti i procedure, bila tri dana duže. Kao i u slučaju ranije puštenog profesora kineziologije i nogometnog suca, 27-godišnjeg Luke Mrčele, te 21-godišnjih Jerka Pešića i Damira Raka, i drugoj trojici – Troskotu, Guberini  i Peranu – prvotno je sudac istrage riječkog Županijskog suda odredio visinu jamstva od po 30 tisuća kuna čijim plaćanjem mogu na slobodu, ali je poslije sudsko vijeće  taj iznos podignulo na po 50 tisuća kuna. Sva šestorica dosad su neosuđivana, a zanimljivo je da su svi, osim Mrčele, završili srednju Prometno-tehničku školu u Šibeniku.


Tražili blažu mjeru


Dok je u žalbama na rješenje suca istrage o istražnom zatvoru i jamstvu tužiteljstvo predlagalo da se isključi mogućnost da osumnjičeni iz istražnog zatvora izađu plaćanjem jamstva, a podredno da se odredi viši iznos, Šibenčani su u svojim žalbama tražili ukidanje pritvora, ponovno odlučivanje o istražnom zatvoru, ili da im se odredi blaža mjera od pritvora, osporavajući inkriminacije, a na kraju su sva šestorica izašla iz ćelija uz plaćanje povećane jamčevine.


Nogometni sudac Luka Mrčela je tako u svojoj žalbi osporavao sumnju da je počinio kazneno djelo izazivanja nereda, koja proizlazi »samo« iz činjenice da je 40 minuta nakon ponoći 12. ožujka registrirano da se auto koji je vozio vratio na autocestu.


U žalbi se tvrdilo da nije nikako mogao biti u blizini mjesta Bunica između ponoći i 20 minuta nakon toga, u vrijeme kada se, po inkriminaciji, dogodio napad na cesti (ovisno o tome o kojem je sustavu navigacije riječ, od Žute Lokve do Bunice  treba barem 25 minuta vožnje, a po TomTom navigaciji, ugrađenoj u iPhone, u jednom smjeru treba 31 minuta, op. n.).


Obrana je naglašavala da kod pretrage vozila i stana  Mrčele nisu pronađeni predmeti što bi ga doveli u vezu  s kaznenim djelom. U njegovoj žalbi se ukazivalo i da su mu nepoznate osobe na koje bi mogao utjecati te da nikada nije bio kazneno i prekršajno prijavljivan, da je nesklon nasilju, pa ne stoji teza o opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo.


Policijska provjera


Slično su prigovarali i ostali osumnjičeni, a u žalbi Damira Raka se, primjerice, podvlačilo da ne postoji ni jedna okolnost što ga povezuje s deliktom, osim one da je snimljen na izlasku s autoceste u 23.31 sat u subotu te da je, nakon što je u međuvremenu prošao policijsku provjeru na kružnom toku u Senju, gdje je »potrošena« koja minuta, registriran njegov povratak na naplatnu kućicu na Žutoj Lokvi 69 minuta kasnije.


Šestorica Šibenčana bila su u trima automobilima koje je,  oko pet sati nakon utakmice u Splitu, policija zaustavila na kružnom toku u Senju te legitimirala i identificirala. Naišli su na taj policijski punkt, došavši iz smjera sjevera, Žute Lokve. Mladići tvrde da su nakon toga, na sugestiju policije, otišli natrag za Šibenik i da nisu sudjelovali u napadu kod Bunice te da, na koncu, u tih 69 minuta između izlaska i povratka na Žutu Lokvu, nisu imali vremena  izvesti  napad kod Bunice.