Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Gospodarske malverzacije

Kontroverzni riječki poduzetnik Igor Petrić u ožujku pred sudom za makinacije teške 5,6 milijuna kuna

Igor Petrić je na pripremno ročište doveden s odsluženja jedne od prethodnih kazni / snimio R. BRMALJ
Igor Petrić je na pripremno ročište doveden s odsluženja jedne od prethodnih kazni / snimio R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2017. u 16:09 2017-02-09T16:09:33+01:00

Uz Petrića je optužena i njegova sestra Ana Gardašanić, vezano za prijenos vlasništva nad udjelom tvrtke i neplaćanje poreza. Navodno je bratu darovala tvrtku za čiji je dio on platio 3,6 milijuna kuna pa dignuo sav novac s njenog privatnog računa

 Kontroverznom kastavskom poduzetniku, 45-godišnjem Igoru Petriću, i njegovoj 43-godišnjoj sestri Ani Gardašanić, s adresom u Rijeci, suđenje za malverzacije »teške« ukupno 5,6 milijuna kuna, vezane za prijenos vlasništva nad udjelom tvrtke i neplaćanje poreza, počinje za oko mjesec dana, 10. ožujka. Odlučeno je to na pripremnom ročištu u riječkom Županijskom sudu, pred sucem Sašom Cvijetićem.

Inkriminacije datiraju od 2007. do 2009. godine, a riječko Županijsko državno odvjetništvo tereti Petrića za dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, dok je njegova sestra optužena za pomaganje u zloporabi položaja. Tek se na suđenju treba dokazati radi li se zaista o vještim financijskim makinacijama, no tužiteljstvo tvrdi da je suština malverzacija u trima ugovorima sklopljenim između Petrića ili njegove tvrtke Nexus gradnja, u kojoj je on bio osnivač i direktor, i njegove sestre Ane Gardašanić o prijenosu udjela njene tvrtke A. G. gradnja.

Prvim ugovorom Nexus gradnja platila je tri milijuna i 650 tisuća kuna Ani Gardašanić za 30 posto udjela u A. G. gradnji, tvrtki u kojoj je u to vrijeme, kako navodi tužiteljstvo, ona bila jedini osnivač, odnosno član. Drugim ugovorom je Nexus Ani Gardašanić besplatno vratio taj udjel, a trećim ugovorom je Ana Gardašanić 100-postotni udjel svoje tvrtke besplatno prenijela na svoga brata. Optužba tvrdi da je u realizaciji takvog plana počinjeno više nelegalnih poteza i transakcija, na kraju kojih je Petrić nelegalno došao do tri milijuna i 650 tisuća kuna.

Šest mjeseci u bijegu zbog vulkanske prašine

Igor Petrić bivši je vaterpolist, golman riječkog Primorja, koji je zatim ušao u poduzetničke vode, pokrenuo tvrtke i otvorio više trgovina odjećom, ne samo u Rijeci. Prvi put se suočio sa sumnjama za višemilijunske makinacije vezane za njegove tvrtke u proljeće 2010. godine, kada je i privedeno pet direktorica njegovih firmi, a četiri i pritvorene. No, Petrić tada nije uhićen jer se nalazio izvan zemlje, a poslije je nedolazak pravdao vulkanskom prašinom koja je prizemljila avione. Predao se u jesen te godine, nakon gotovo šest mjeseci bijega, stigao je iz Velike Britanije avionom do Italije pa autom do Rijeke.

Osim ovog postupka na riječkom Županijskom sudu, protiv njega je na Općinskom sudu bilo podignuto više optužnica zbog gospodarskih makinacija, od kojih su neke rezultirale i oslobađajućim presudama. Na ovo pripremno ročište doveden je s odsluženja jedne kazne.

Prezadužena tvrtka

Tužiteljstvo tvrdi da je Petrić znao da je svota od 3,65 milijuna kuna, kojom je po prvom ugovoru plaćeno 30 posto udjela A. G. gradnje, neopravdano visoka jer je sestrina ciljana tvrtka prezadužena i ne ostvaruje rezultate što bi opravdavali takvu cijenu. Tereti se da je znao da je takav ugovor, zaključen 12. studenog 2007. godine, štetan za Nexus gradnju kojoj je bio na čelu. I njegova sestra se optužuje da je znala da su obveze njene firme veće od imovine. K tome, najveći dio ugovorene svote od 3,65 milijuna kuna, sve osim 164 tisuće kuna, plaćen je avansno u nekoliko navrata na privatni račun Ane Gardašanić.

Petrić je, kao opunomoćenik, s računa svoje sestre još istog dana kada je avansno uplaćena prva tranša podignuo u gotovini oko 1,9 milijuna kuna. To je bilo 23. kolovoza 2007. godine, dakle gotovo tri mjeseca prije no što će i formalno biti potpisan ugovor o prijenosu udjela. Nexus gradnja je posljednju tranšu od 164 tisuće kuna uplatila na račun Ane Gardašanić 20. prosinca te godine te je ona istog dana omogućila bratu da dođe do tog novca – tvrdi optužba.

Prema navodima optužnice, brat i sestra su u travnju 2009. godine sklopili drugi ugovor kojim pak Nexus gradnja vraća – bez naknade – Ani Gardašanić udjel plaćen gotovo četiri milijuna kuna. Sredinom srpnja 2009. godine brat i sestra potpisuju treći ugovor o prijenosu poslovnog udjela A. G. Gradnje kojim pak Ana Gardašanić prenosi 100-postotni udjel te tvrtke na svog brata – bez naknade.

Petrić je u svemu ovome, po optužbi, nelegalno pribavio 3,65 milijuna kuna, za što nije plaćen porez. Tužiteljstvo obrazlaže da je Igor Petrić, nakon što je njegova Nexus gradnja postala vlasnikom 30 posto udjela druge tvrtke isplatom te svote Ani Gardašanić, propustio obračunati i prijaviti porez na dohodak od kapitala po stopi od 35 posto. Tako je za iznos od oko milijun i 962 tisuće kuna okoristio svoju tvrtku, na štetu državnog proračuna.

Skrivena isplata dobiti

DORH se u optužnici poziva i na nalaz knjigovodstvene vještakinje koja je, uz ostalo, ustvrdila da je isplata 3,65 milijuna kuna za 30-postotni udjel druge tvrtke, nominalne vrijednosti šest tisuća kuna, imala obilježje skrivene isplate dobiti, da je sve iznad 6.000 kuna preplaćeno. Vještakinja je precizirala da su obveze A. G. gradnje bile veće od imovine za oko 215 tisuća kuna te da je u vrijeme zaključenja ugovora o prijenosu udjela svima bilo jasno da je ta firma prezadužena. Iz računa dobiti i gubitka A. G. gradnje za 2008. i 2009. godinu vidljivo je da ta tvrtka nije ostvarila poslovni rezultat koji bi opravdao plaćenu cijenu udjela, ukazivala je vještakinja. Podvučena je i okolnost avansnog plaćanja te da su uplaćeni iznosi s računa Ane Gardašanić istog dana preneseni u korist njenog brata, da je dio prijenosa novca omogućila ona, a dio je Petrić, koristeći punomoć za raspolaganje računom sestre, sam preuzeo. Gardašanić se tereti da je postupala s namjerom da pomogne bratu u pribavljanju ilegalne koristi.

Tužiteljstvo u optužnici predlaže da sud svojom presudom odredi da se oduzima iznos od oko 5,6 milijuna kuna ostvaren kaznenim djelima te da to predstavlja imovinu Republike Hrvatske. Predlaže se da sud naloži Igoru Petriću da plati 3,65 milijuna kuna, a njegova Nexus gradnja 1,96 milijuna kuna u državni proračun. No, u međuvremenu je Nexus gradnja propala te u studenom 2015. godine izbrisana iz sudskog registra. Nakon podizanja optužnice ugašena je i druga tvrtka, A. G. gradnja, koja je izbrisana iz sudskog registra u listopadu 2014. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.