NOVI PRAVORIJEK

Kazna zatvora za Veru Begić “narasla” na pet i pol godina, a za volan neće smjeti sjeti još dodatnih pet

Hina

Foto/Dusko Marusic/PIXSELL

Foto/Dusko Marusic/PIXSELL

Ocjena je najvišeg suda da je prvostupanjski sud precijenio značaj olakotnih okolnosti, a podcijenio značaj otegotnih okolnosti, izvijestio je u utorak Vrhovni sud



ZAGREB – Vrhovni sud povisio je na pet i pol godina kaznu bivšoj riječkoj pročelnici Veri Begić koja je u listopadu prošle godine osuđena na četiri godine zatvora jer je pod utjecajem alkohola u kolovozu 2018. izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginuo 41-godišnji vozač iz Umaga.


Pravomoćnu presudu, kojom je preinačena prvostupanjska presuda pulskog Županijskog suda, Vrhovni sud je donio prihvativši žalbu državnog odvjetnika.


Ocjena je najvišeg suda da je prvostupanjski sud precijenio značaj olakotnih okolnosti, a podcijenio značaj otegotnih okolnosti, izvijestio je u utorak Vrhovni sud.




Ističu da je pravilno kao olakotno cijenjeno priznanje, žaljenje i kajanje optuženice kao i to da je majka maloljetnog djeteta i da je kazneno neosuđivana.


No, nije odgovarajuće cijenjeno da je optuženica kršila više prometnih propisa. Naime, vozila je pod visokom koncentracijom alkohola od 1,92 g/kg, ugrozila je više sudionika u prometu te udarila vozilom u osobno vozilo kojim je upravljao preminuli oštećenik.


Osim toga, optuženica je pravomoćno osuđivana jer je prije počinila prekršaj kada se odbila podvrgnuti ispitivanju stupnja alkoholiziranosti. To pokazuje sklonost nepoštivanja prometnih propisa i općeprihvaćenih normi ponašanja, a to povećava pogibeljnost i traži strože kažnjavanje, zaključio je Vrhovni sud.


Dodaju da je uz zatvorsku kaznu optuženici izrečena i sigurnosna mjera zabrane vožnje u trajanju koje je pet godina dulje od izrečene kazne zatvora. U mjeru zabrane uračunato je vrijeme privremenog oduzimanja vozačke dozvole od 14. rujna 2018. pa nadalje, ističu na Vrhovnom sudu.