Potvrđeno sedam točaka optužnice

Kako su iz tvrtke Austrograd “isisani” milijuni

Šarlota Brnčić

Optuženi Slavko Pilepić i Karl Heinz Preimess u travnju 2005. godine / snimio M. GRACIN

Optuženi Slavko Pilepić i Karl Heinz Preimess u travnju 2005. godine / snimio M. GRACIN

Sudi se Slavku Pilepiću iz Rijeke te dvojici Austrijanaca, Karlu Heinzu Preimessu i Dierku Hansu Grundmannu, zbog zlouporabe položaja i ovlasti



U riječkom Županijskom sudu održano je kazneno optužno vijeće vezano uz optužnicu podignutu protiv 67-godišnjeg Slavka Pilepića iz Rijeke te dvojice austrijskih državljana, 55-godišnjeg Karla Heinza Preimessa i 67-godišnjeg Dierka Hansa Grundmanna, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. U pitanju su gospodarske makinacije »teške« više milijuna kuna kojima je iz tvrtke Austrograd, koja je gradila garažu sa stambeno-poslovnim objektom u središtu Rijeke, »isisan« golem novac.


Optužno vijeće potvrdilo je sedam točaka optužnice, a koje se odnose na prvo i drugooptuženog Pilepića i Preimessa, dok je u odnosu na trećeoptuženog Grundmanna odbijen prijedlog da mu se sudi u odsutnosti.


Također, posljednja, osma točka optužnice koja se odnosi na svu trojicu optuženika, a ujedno i jedina točka optužnice u kojoj se tereti i Grundmann, nije potvrđena. Taj jedini, nepotvrđeni dio optužnice vraćen je Županijskom državnom odvjetništvu na dopunu istrage iz razloga što Grundmann nikada nije ispitan, a što treba biti učinjeno.




Opsežnom optužnicom se prvooptuženi Slavko Pilepić tereti da je od 8. prosinca 1998. do 13. prosinca 2006. godine u Rijeci, kao član uprave trgovačkog društva Austrograd i trgovačkog društva Adria Parking, u cilju da sebi i Preimessu kao fizičkim osobama te trgovačkim društvima Austrograd 2002 koje je u vlasništvu njegova sina i Galia Nova koje je u vlasništvu njegove supruge, pribavi znatnu imovinsku korist na štetu Austrograda i Adria Parkinga, ugovarao i svojim potpisom ovjeravao ugovore o kratkoročnim posudbama. U ugovore nije unosio rokove vraćanja kredita, kamate na kredite te instrumente osiguranja naplate kredita. Tereti se da je sačinio ukupno 18 ugovora o kratkoročnim posudbama kojima TD Austrograd njemu osobno daje kredite u ukupnom iznosu od 848.850 kuna.


Kratkoročne posudbe


Nadalje, da je u ime Austrograda u 25 navrata ugovorima o kratkoročnim posudbama odobrio isplatu od ukupno 3.913.019,73 kuna Karlu Heinzu Preimessu, da je u ime Austrograda u 12 navrata kroz ugovore o kratkoročnoj posudbi odobrio isplatu tvrtki Austrograd 2002 u iznosu od 3.779.284,24 kune, kao i da je u ime Austrograda kroz ugovor o posudbi odobrio isplatu tvrtki Galia Nova u iznosu od 200.000 kuna od čega je ta tvrtka ukupno vratila 120.000 kuna, dok je 80.000 kuna zadržala za sebe. Optužuje ga se i da je u ime Adria Parkinga, temeljem ugovora o posudbi, odobrio isplatu od 950.000 kuna tvrtki Austrograd 2002.


Također, i da je u travnju 2001. godine kao član uprave Austrograda u cilju da okoristi trgovačko društvo Pilepić, u kojem je bio jedini osnivač i član uprave, zaključio ugovor o koncesiji temeljem kojeg Austrograd preuzima obveze da podmiri dugovanje tvrtke Pilepić prema Gradu Senju u iznosu od 507.380,41 kunu, iako Austrograd nije bio u nikakvim poslovnim odnosima s njima.


Tereti ga se i da je 15. veljače 2006. godine kao član uprave Austrograda izdao sebi kao fizičkoj osobi bianco akceptiranu mjenicu, a potom 31. siječnja 2007. godine mjenicu ispunio na iznos od milijun kuna. Cjelokupan iznos je podigao bez ovlaštenja i zadržao oštetivši Austrograd.


Drugooptuženi Preimess se tereti da je od 30. prosinca 2004. do 10. lipnja 2009. godine kao član uprave TD Austrograd, TD Proprius i TD Adria Parking, u cilju da sebi i tvrtkama Austrograd 2002 i Proprius pribavi znatnu imovinsku korist, ugovorio i ovjeravao ugovore o kratkoročnoj posudbi. U ime trgovačkog društva Proprius da je kroz ugovore o posudbi u 45 navrata sam sebi isplatio ukupno 5.884.698,50 kuna, od čega je vratio 3.410.040,11 kuna, a ostatak zadržao.


Ugovor o kupoprodaji


Također, i da je u ime Austrograda u 27 navrata temeljem ugovora o posudbi odobrio sebi isplatu od 1.124.690 kuna, da je u ime Propriusa u pet navrata kroz ugovore o posudbi tvrtki Austrograd 2002 isplatio iznos od 1.986.000 kuna, potom da je u ime Adria Parkinga isplatio Propriusu 920.100 kuna te u ime Adria Parkinga u 10 navrata temeljem ugovora o posudbi sebi isplatio 400.970 kuna.


Preimess je optužen i da je 10. lipnja 2010. godine kao član uprave Austrograda i istovremeno kao član uprave i direktor tvrtke K-H-P sklopio ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg Austrograd prodaje tvrtki K-H-P pravo građenja na nekretnini, garaži Stari grad u Rijeci, za iznos od 1 kune, iako svjestan da vrijednost nekretnine premašuje 30.000 kuna.


Pilepić i Preimess se zajednički terete da su kao članovi uprave ispostavili fiktivni račun Preimessu kao fizičkoj osobi na ime tobože pruženih konzultantskih usluga tvrtki Austrograd na iznos od 1.000.000 austrijskih šilinga, u protuvrijednosti od 559.336 kuna. Obojica se terete i da su, Pilepić kao član uprave Austrograda i Preimess kao osnivač tvrtke Frulingstrasse Bautrager, potpisali ugovor o izradi stručnih analiza, procjena, kalkulacija te tendera, opcija i koncepta, a temeljem kojega je austrijska tvrtka izdala dva računa koji su plaćeni. Inozemna tvrtka se na štetu Austrograda okoristila za ukupno 3.501.803,75 kuna, a da usluge nije uopće pružila.


U posljednjoj točki optužnice, a koja za sada nije potvrđena, navodi se da su Preimess i Pilepić, kao članovi uprave Austrograda, na traženje i nagovor Grundmanna, direktora i osnivača ino društva Project Control iz Beča, zaključili ugovor o izradi projektnih studija. Grundmann da je temeljem tog ugovora ispostavio tri računa Austrogradu za tobože izvršene konzultantske usluge, a čime se tvrtka Project Control okoristila za iznos od 5.959.678,80 kuna.