U afektu nazvao premijera

Iznerviralo ga što nema novca za bolesnu djecu: Lošinjanin uhićen zbog telefonskih prijetnji Plenkoviću

Fiore Vežnaver

Izrazio je žaljenje - Ivan Jelić / Snimio Sergej DRECHSLER

Izrazio je žaljenje - Ivan Jelić / Snimio Sergej DRECHSLER

U svojoj obrani mladi Lošinjanin, koji je pušten da se brani sa slobode, isticao je da nije nasilan, te da je čak simpatizer HDZ-a i Plenkovića



RIJEKA  Ponukan shvaćanjem da hrvatska država ima novca za ratne avione, a nema za bolesnu djecu, telefonom je preko tajnice u hrvatskoj Vladi uputio ozbiljne prijetnje premijeru Andreju Plenkoviću, najavljujući da će doći i »zgromiti« ih – inkriminacija je to pod kojom je uhićen Ivan Jelić (21) iz Malog Lošinja, koji je jučer prijepodne i predveden na sud, uz  prijedlog tužiteljstva  da mu se odredi istražni zatvor.


No, on će se ipak, po sadašnjem stanju stvari, u daljnjem kaznenom postupku braniti sa slobode, ali uz niz mjera opreza koje mu je izrekao sudac istrage.


Prijavljen policiji


Mladi Lošinjanin se tereti da je kazneno djelo prijetnje počinio u srijedu ujutro, nakon što je nazvao javno dostupan broj telefona Vlade Republike Hrvatske. Prema dosadašnjoj službenoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u policijsku kaznenu prijavu, Jelić je tada tražio da ga spoje s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem, pa je poziv proslijeđen na telefon Ureda premijera.


Malološinjaninu  se javila osobna tajnica, pa je i njoj ponovio zahtjev da ga spoji s Plenkovićem. Tajnica ga je pitala treba li ga privatno ili službeno i može li se predstaviti, pa se tako Ivan Jelić predstavio i rekao da prvog čovjeka Vlade ne treba privatno. »Vlada ima novce za skupe avione, a nema za teško bolesnu djecu!«, konstatirao je tada Lošinjanin, koji se tereti da je zatim izjavio da će kupiti avion i razvaliti, srušiti Vladu. Napomenuo je da je svjestan što govori, najavljujući da će doći do tajnice i premijera, te im pokazati gdje im je mjesto, da će ih zgromiti. »Ima novca za skupe avione, a nema za bolesnu djecu«, ponovio je u telefonskom razgovoru s tajnicom Lošinjanin.

Slučaj je prijavljen policiji koja je pokrenula kriminalističko istraživanje i uhitila Lošinjanina, a nakon okončane policijske istrage Jelić je uz kaznenu prijavu priveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo.



Ovo nije  jedini slučaj da je netko iz Primorsko-goranske županije uhićen zbog sumnji da je prijetio visokom dužnosniku. Nedavno je i podignuta optužnica protiv 19-godišnjeg Tomislava P.  iz Rijeke, koji se tereti da je  preko Facebooka prijetio ubojstvom ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, najavivši da će ga »zadaviti golim rukama«. Mladić, nastanjen na Krnjevu, optužen je  da je  21. prosinca prošle sa svog Facebook profila na profil ministra Kujundžića poslao poruku u kojoj mu je prijetio ubojstvom, s ciljem da ga zaplaši. »Slušaj me, ubit ću te ko zeca, kako te nije sram stopirati liječenje… samo ćeš nestati«, navodilo se, između ostalog, u poruci, pored drugih ružnih riječi. 


Izrazio je žaljenje zbog svog nastupa, ali smatra da nije izrekao prijeteće riječi, već samo isticao činjenicu da novca za avione ima, ali ne i za bolesnu djecu. U svojoj obrani je mladi Lošinjanin isticao da inače nije nasilan čovjek, da je inače čak i simpatizer HDZ-a i premijera Plenkovića, što se može vidjeti i iz njegovog Facebook profila. No, naglasio je da ga je pogodila situacija da nema novca za bolesnu djecu, a istodobno ima za skupe ratne zrakoplove.


Nikad osuđivan


Mladi  Jelić  je jučer prijepodne, nakon ispitivanja u tužiteljstvu, predveden sucu istrage Županijskog suda u Rijeci Vladi Bosneru, uz prijedlog tužiteljstva da mu se odredi istražni zatvor.  Sudac nije prihvatio taj prijedlog, ali je osumnjičenom za prijetnje tajnici i prvom čovjeku Vlade odredio čak četiri  mjere opreza: izrečena mu je zabrana napuštanja boravišta (što znači, otoka Lošinja i Cresa), tri puta tjedno mora se javljati policiji, a i zabranjeno mu je bilo kakvo, direktno ili indirektno, kontaktiranje i uznemiravanje osoba koje se u ovom slučaju smatraju oštećenima.


Na odluku da se osumnjičenom mladiću ne odredi istražni zatvor utjecale su činjenice da je Lošinjanin mlade dobi (nedavno je navršio 21 godinu), zaposlen je i nikad nije osuđivan, niti se protiv njega vodio ikakav kazneni postupak. Prekršajno jest procesuiran, ali samo zbog slučaja iz domene prometa, a nikad zbog događaja s elementima nasilja ili narušavanja javnog reda i mira.


Na jučerašnjem sudskom ročištu, na kojem se odlučivalo o pritvoru, prisustvovao je i branitelj osumnjičenog, riječki odvjetnik Đuro Vučinić.