Jezivi zločin

‘Imao je razrogačene oči i odmah krenuo ubadati’: Na novom suđenju progovorila žrtva Dina Kulišeka

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Stanar zgrade je potvrdio da je vidio optuženika pred stanom ubijenog Ivana Jagodića. Meriem Demo, Jagodićeva djevojka, koja je preživjela masakr iako je zadobila petnaestak rana od noža, rekla je da se pravila mrtva kad je Kulišek ponovo došao do nje



RIJEKA Kulišek je od početka imao razrogačene oči. Krenuo je odmah ubadati… Ne može ni jedan čovjek to raditi, a da nije u šoku od toga… Je li optuženik što govorio dok sam ležala na podu? Čula sam njegove riječi: »Svi van!« Vjerojatno je to govorio susjedima koji su izašli u hodnik, ali nisam to vidjela. Pitate me jesam li čula da je tko izvikivao: »Sotono!« Ne.


Izjavila je to jučer u svom svjedočenju 23-godišnja Meriem Demo iz Rijeke koja se jučer u velikoj dvorani riječkog Županijskog suda ponovo prisjećala jezivog masakra u stanu njenog dečka u Crikvenici u srpnju 2014. godine, koji je uspjela preživjeti. Djevojka, koja je zadobila petnaestak rana od noža, pozvana je na svjedočenje na početku novog suđenja 25-godišnjem Dinu Kulišeku iz Dramlja, nakon što je Vrhovni sud prije dva mjeseca ukinuo presudu kojom je osuđen na 38 godina zatvora te stravičan slučaj vratio na novo suđenje.



U svom uvodnom govoru na suđenju jedan od Kulišekovih branitelja, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, izjavio je da obrana neće osporavati činjenice oko ubojstva, ali hoće ubrojivost jer smatra da je u vrijeme zločina bio neubrojiv, što je i jedno od psihijatrijskih mišljenja. Obrana će nastojati dokazati i da Kulišek nije pokušao ubiti Meriem Demo kako bi je spriječio da ga prijavi i bude otkriven zbog njenog dozivanja u pomoć, kako tvrdi optužba.




– Potrebno je utvrditi je li ono što se dogodilo posljedica bolesti, ili kriminalnog ponašanja – konstatirao je drugi Kulišekov branitelj, odvjetnik Goran Marjanović, koji je predložio da se na novom suđenju saslušaju otac i sestra okrivljenog te njegova prijateljica od djetinjstva. Kako je sam odvjetnik obrazložio, potonja mu je prenijela da joj je Kulišek pričao da je Jagodić bacio uroke na njega, da su mu glasovi ušli u glavu, a da je u žrtvi ubojstva vidio Sotonu.



Okrutan način 


Kulišek je optužen za teško ubojstvo, lišavanje života 22-godišnjeg Ivana Jagodića te pokušaj teškog ubojstva Meriem Demo. Kulišeka se tereti da je na okrutan način ubio Jagodića, a njegovu djevojku Meriem Demo također pokušao ubiti na okrutan način, radi prikrivanja ubojstva, odnosno sebe kao ubojice. Ako se dokažu teške optužbe, da je žrtve okrutno napao, zadavši im nožem ukupno 60-ak ubodnih i reznih rana, prijeti mu do 50 godina zatvora.


Meriem Demo je jučer izjavila da zasad ne postavlja zahtjev za naknadu štete te ostala pri ranijim iskazima iz istrage i s prvog suđenja, što su jučer pročitani u sudnici. Djevojka je sa suzama u očima slušala dok je sudac Domagoj Vučkov čitao zapisnik o njenom posebno potresnom svjedočenju s prošle glavne rasprave.


– Dok sam ranjena ležala i vrištala pa počela puzati prema dnevnom boravku, čula sam svog dečka Ivana i njegove vapaje u pomoć. Više ga nisam mogla vidjeti, ni doći do njega. Nakon nekog vremena, ne mogu procijeniti koliko, čula sam korake. Bila sam slaba, ostala sam ležati. Pravila sam se da sam mrtva… Pokazalo se da je to okrivljenik… Zadao mi je još tri uboda nožem, u vrat. Nakon toga je izašao iz stana, a tada sam čula glasove ljudi izvana koji su govorili da vide krv kako curi s balkona. Čekala sam Hitnu pomoć… – dio je svjedočenja Meriem Demo što je pročitan.


Lupanje na vratima 


Dramatična događanja zbila su se u okolnostima da su ona i dečko tog dana spavali duže jer su noć ranije slavili rođendan prijateljice.


– Probudilo me lupanje na ulaznim vratima. Više nisam sigurna da li se na kraju pokazalo da su ta vrata i izbijena iz ležišta. Ustala sam iz kreveta, izašla iz sobe u hodnik i vidjela okrvavljenog Ivana. I okrivljeni je bio u hodniku. Ivan je u tim trenucima krenuo prema dnevnom boravku, vjerojatno me tada nije ni vidio. Već se vidjelo da je izboden, a mislim da ga je ubadao i u trenucima kad sam otvorila vrata sobe. Ivan je ušao u dnevni boravak i zatvorio vrata za sobom, a ja sam se našla ispred okrivljenog. Bila sam u šoku! Pitala sam ga: »Što radiš!?« Odgovorio mi je, otprilike: »Ne znaš ti, Meri, tko je on!« Ni sada ne znam što je time htio reći.



– Ne smatram se krivim – očitovao se Kulišek na početku novog suđenja, a tako je i ušlo u zapisnik. No, nakon pročitane optužnice dao je najprije dijametralno suprotnu izjavu.


– Smatram se krivim! Priznao sam što sam učinio – konstatirao je najprije Kulišek, izazvavši iznenađenje u sudnici jer je to moglo značiti da bi proces mogao dobiti neplanirani tijek.


Na te Kulišekovie riječi njegov odvjetnik Goran Marjanović zamolio je suca za mali prekid, radi konzultacije s optuženikom. Nakon što mu je odvjetnik objasnio da je koncepcija obrane drukčija, Kulišek je promijenio stav.



Pet sekundi je zastao i onda me počeo ubadati po prsima, vratu… Vidjela sam da su mu oči razrogačene. Okrenula sam se da zaštitim glavu, ali me on nastavio ubadati u leđa. Pala sam na pod… U međuvremenu sam počela vrištati, derati se: »Ivane, Ivane!« Moj dečko je na to izletio iz dnevnog boravka, vjerojatno je prije toga išao zvati pomoć s balkona. Ivan je nastojati izgurati okrivljenog koji me tada prestao ubadati – pričala je na prvom suđenju kroz suze Meriem Demo. Nije znala što se dalje među dvojicom događalo, ni gdje je točno Kulišek, dok se nije opet pojavio nad njom, pa se pravila mrtvom… No, ubojica joj je ipak zadao dva uboda u vrat. U svjedočenju Meriem Demo moglo se čuti i da je otprilike tjedan dana ranije došlo do verbalnog sukoba Kulišeka i Jagodića oko nabavke droge. Prema njenim riječima, Kulišek je tada Jagodiću zaprijetio: »Ubit ću te!«, ali tada to nitko nije shvatio ozbiljno.


Svjedočili stanari 


U sudnici je jučer svjedočilo još troje stanara zgrade u kojoj se dogodilo ubojstvo, među ostalim i mladić koji je iz svog stana – nasuprot onom u kojem je živio Jagodić – čuo povik: »Sotono!« Na pitanje suca da li je isti muški glas rekao: »Upomoć!« i »Sotono!«, 25-godišnjak je odgovorio: – Teško mi je to reći. Pretpostavljam da nije, no moguće je da jest.


Stanar zgrade je potvrdio da je prije toga, kad je dolazio u svoj stan, vidio optuženika pred Jagodićevim stanom.


– Lice mu je bilo hladno, bez emocija – konstatirao je stanar, dodajući da ga je optuženik tada pogledao u oči, ali se ne može sjetiti da je vidio išta čudnog u njegovom pogledu.


Saslušani su jučer i supružnici koji žive u prizemlju zgrade u kojoj se dogodio stravičan zločin. Nakon što su čuli galamu iz viših katova zgrade, izašli su na hodnik i čuli muški glas koji je rekao: »Gubi se! Makni se!«, ali ne znaju čiji. Svjedokinja je jučer kazala da nije čula da je netko spominjao vraga ili Sotonu. Žena je konstatirala da Kulišeka nikad nije vidjela u zgradi, a ni njen suprug se nije mogao prisjetiti da ga je ikada vidio, prije no što su Kulišekove fotografije objavljene u novinama.