Prevarene

Hrvaticama “američki vojnici” obećali zajednički život i hrpu novca. Ostale bez 188.000 kn

Hina

Foto Reuters, pixabay

Foto Reuters, pixabay

U oba slučaja na meti prevaranata našle su starije žene u mirovini koje žive same, a kojima su počinitelji obećavali da će ih doći posjetiti u Hrvatsku



BJELOVAR Bjelovarsko-bilogorska policija u posljednjih pola godine zabilježila je dvije prijevare žena u dobi od 60 godina od kojih su nepoznati korisnici lažnih facebook profila izvukli 188 tisuća kuna, predstavljajući se kao američki vojnici koji će im poslati novac i doći ih posjetiti u Hrvatsku.


U oba slučaja prevaranti su doveli u zabludu žene kazavši im da imaju veći iznos novca koji nemaju gdje držati te su im radi izbjegavanja carine predložili da im paket s novcem pošalju na njihove adrese. No, od žena su tražili da prvo one njima uplate novac kako bi im mogli poslati paket.


Prva žena oštećena je za oko 8000 kuna te je odmah nakon prve uplate odbila daljnje uplaćivati iako ju je prevarant navodio da mu treba još novca jer je pokraden i ne može sam platiti što treba, dok je druga žena izvršila više uplata te je u konačnici prevarena za čak 180 tisuća kuna.




Ona je nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora uplatiti još novca, što je na zamolbu nepoznatog prevaranta učinila uplatom na isti račun. Nakon toga je primila poruke sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati počinitelj joj je blokirao profil na facebooku.


U oba slučaja na meti prevaranata našle su starije žene u mirovini koje žive same, a kojima su počinitelji obećavali da će ih doći posjetiti u Hrvatsku. U jednom slučaju oštećenoj je obećan i »zajednički život«, izvijestila je u petak bjelovarsko-bilogorska policija.


Nepoznati prevaranti su stekli povjerenje žena jer su im slali svoje slike u vojnim odorama s misija u svijetu, a navodili su im da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti s njima.


Policija upozorava građane, posebice starije životne dobi da je lažne profile vrlo lako napraviti jer su slike američkih vojnika lako dostupne na Internetu. Policija također upozorava građane da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na facebooku i da ne nasjedaju na takve ili slične načine prijevara putem društvenih mreža.