Počelo ponovljeno suđenje

Horvatinčić se ne smatra krivim: “Sotonizira me se i izruguje na društvenim mrežama”

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

'Sve mogu napraviti, ali ne mogu im vratiti oca i majku. Vjerujte mi da sam ja učesnik u ovoj nesreći i da osmu godinu itekako plaćam danak. Sotoniziran sam od strane medija, na društvenim mrežama ismijavaju moje bolesti. Svima koji to rade, ja želim sve najbolje i opraštam im, ali da se ovo njima dogodilo bili bi manji od makovog zrna', kazao je Horvatinčić



Na Općinskom sudu u Šibeniku u srijedu je počelo drugo ponovljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću, kojemu se treći put sudi zbog smrti bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. nakon što je zagrebački poduzetnik na njih naletio gliserom.


Sudskim vijećem ovaj put predsjeda sudac Ivan Jurišić.


Državna odvjetnica Irena Senečić na suđenju je kazala kako je Horvatinčićeva obrana neprihvatljiva. „Nije pratio promet pri plovidbi, prekršio je niz pomorskih propisa i to bezobzirno, a posljedica njegova ponašanja je teška tragedija“ kazala je tužiteljica, prenosi televizija n1.




Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica rekao je da ne postoje dokazi za Horvatinčićevu odgovornost i da postoje razlozi koji isključuju odgovornost za nesreću. Ustvrdio je i da je skica nesreće koju je napravio Tomislav Horvatinčić uzeta suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku te je zatraženo da se skica izuzme iz dokaza. Naglasio je da će obrana inzistirati na iskazima svjedoka, posebice ključnih i na saslušanju medicinskih vještaka.


Sudac Jurišić najavio je kako će ponovno ispitati Borisa Seljanovskog, bivšeg istražitelja Lučke kapetanije Šibenik, što je Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević nazvao ‘mudrom odlukom’. Sudac će na trećem suđenju ponovno ispitati i njemačkog nautičara Klausa Fuchsa te Anicu Đerđa koja je u trenutku nesreće bila s Horvatinčićem na brodu.


Horvatinčić je nakon suđenja kazao kako je djeci stradalog bračnog para Salpietro uputio pismo te im je uplatio odštetu. „Ali odštetom se ne može namiriti smrt roditelja. Sve mogu napraviti, ali ne mogu im vratiti oca i majku. Vjerujte mi da sam ja učesnik u ovoj nesreći i da osmu godinu itekako plaćam danak. Sotoniziran sam od strane medija, na društvenim mrežama ismijavaju moje bolesti. Svima koji to rade, ja želim sve najbolje i opraštam im, ali da se ovo njima dogodilo bili bi manji od makovog zrna“, kazao je Horvatinčić.


Njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je da će obranu i dalje, između ostalog, temeljiti na sinkopi.


Nakon što je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila Horvatinčića na sudu u Šibeniku, tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, a Vijeće zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, u svibnju je poništilo oslobađajuću presudu.


Vijeće zadarskog Županijskog suda u svom obrazloženju je, između ostalog, navelo da je sutkinja Šupe u listopadu prošle godine počinila bitne povrede kaznenog postupka, jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni. Naglasili su da je posebno proturječna bila kad je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro.


Sutkinja Šupe predsjedala je i sudskim vijećem koje je Horvatinčića na prvom suđenju u studenom 2015. proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.


Horvatinčić smatra da je do trećeg suđenja došlo zbog pritiska medija.


“Sotonizira me se i izruguje na društvenim mrežama”, rekao je.


Na početku suđenja Horvatinčić je rekao: “Nisam kriv, izražavam saučešće i žaljenje. Pokušavam stupiti u kontakt s obitelji.”


Irena Senečić iz DORH-a kazala je kako je Horvatinčićeva obrana neprihvatljiva.


“Ponašao se bezobzirno i to je dovelo do nesreće.”


Horvatinčiću prvi put neće suditi Maja Šupe. Njegova obrana zatražila je izuzeće suca Ivana Jurišića koji je trebao predsjedavati sudskim vijećem. Obrazloženje im je bilo kako je supruga suca Jurišića zamjenica Općinske državne odvjetnice u Šibeniku, pa su stoga smatrali upitnima njegovu objektivnost i nepristranost. Predsjednica Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković taj je zahtjev odbila kao neosnovan.