Pola milijuna

Financijske malverzacije u “Zajcu”: Suđenje Nadi Matošević i ostalima seli u Zagreb?

Fiore Vežnaver

Foto Petar Fabijan

Foto Petar Fabijan

Odvjetnik jedne optuženice zatražio je preseljenje sudskog postupka iz Rijeke jer vlasnik Kazališta Grad Rijeka ujedno imenuje i suce porotnike. O svemu će odlučiti Vrhovni sud, a upućeni u slučaj drže da će proces ostati u Rijeci



RIJEKA Hoće li se sudski postupak bivšoj intendantici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Nadi Matošević Orešković i troje suokrivljenih, optuženima da su upleteni u makinacije kojima je Kazalište oštećeno za više od pola milijuna kuna, izmjestiti iz Rijeke, možda u Zagreb?


Pitanje je to koje je postalo aktualno nakon što je odvjetnik jedne optuženice postavio zahtjev da se slučaj ne procesuira u riječkom Županijskom sudu, već da se delegira neki drugi sud. Zbog ovog zahtjeva je i odgođena sjednica optužnog vijeća, što se u riječkom Županijskom sudu trebala održati krajem proteklog tjedna, na kojoj se trebala razmatrati utemeljenost optužnice. Na kraju će, prema sadašnjem stanju stvari, o zahtjevu odlučivati Vrhovni sud.


Obrana jedne optuženice je, koliko se može saznati, zahtjev za delegiranje drugog suda postavila iz dvaju razloga. Prvi se obrazlaže time da je osnivač i vlasnik Kazališta Grad Rijeka, koji imenuje suce porotnike koji sudjeluju i u sudskim postupcima u riječkom Županijskom sudu, što znači da će presuđivati i u ovom postupku, potvrdi li se optužnica.




Obrana je tražila da se za slučaj delegira drugi sud, a ukazuje se na Zagreb, i zbog svrsishodnosti postupka, jer dvoje od četvero okrivljenika ima prebivalište u Zagrebu, a i dvoje odvjetnika u postupku je iz tog grada. Zahtjev obrane proslijedit će se na ocjenu Vrhovnog sudu, koji će donijeti odluku na koju više neće postojati pravo na žalbu.


Ostajte ovdje


Upućeni u problematiku smatraju kako je vjerojatnije da će slučaj ipak ostati u Rijeci, mada nije isključena mogućnost ni da će se o utemeljenosti optužbi za kriminalne radnje u riječkoj kazališnoj kući dalje raspravljati na drugom sudu, a donese li se takva odluka, da će vjerojatno biti delegiran zagrebački Županijski sud.



Prvi službeni signal da s poslovanjem HNK Ivana pl. Zajca mnogo toga nije u redu bilo je izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji Kazališta za 2013. godinu. Revizijom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje, a u zaključku izvješća dano je nepovoljno mišljenje. Policijska uprava primorsko-goranska je u srpnju 2016. godine objavila da je provedeno kriminalističko istraživanje, a za više kaznenih djela gospodarskog kriminala osumnjičeno pet osoba. U listopadu 2016. godine riječko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je da je službeno otvorena istraga protiv šest osoba. Optužnica je podignuta u rujnu prošle godine, a na listi okrivljenih na kraju su »samo« četiri osobe.



U međuvremenu još uvijek čeka potvrdu optužnica protiv troje bivših članova uprave HNK Ivana pl. Zajca i šefice računovodstva riječke kazališne kuće, okrivljenih da su umiješani u malverzacije kojima je HNK oštećen za oko 540 tisuća kuna, dok se troje djelatnika kazališne kuće nelegalno okoristilo za oko 360 tisuća kuna. Bivša intendantica HNK Nada Matošević Orešković (48) tereti se za četiri kaznena djela: tri slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te povredu obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


Bivša poslovna ravnateljica Kazališta Ana Lučić (44) i nekadašnji ravnatelj Opere Ozren Prohić (51) optuženi su za poticanje intendantice na zlouporabu položaja i ovlasti, a Lučić i za kazneno djelo vezano za loše vođenje poslovnih knjiga. Za povredu obveze vođenja poslovnih knjiga optužena je i Mirjana Pureta (65), ondašnja voditeljica računovodstvene službe Kazališta.


Inkriminirano je razdoblje od travnja 2007. do srpnja 2014. godine, a optužnicom se bivša intendantica Nada Matošević Orešković tereti da je svojim odlukama i potezima najodgovornija za to da je troje djelatnika Kazališta, među kojima su i Ana Lučić i Ozren Prohić, nelegalno isplaćene oko 363 tisuće kuna, dok je Kazalište oštećeno za bruto iznos od oko 539 tisuća kuna.


Ekstra stimulacija


U prvoj točki optužnice riječkog Županijskog državnog odvjetništva Matošević Orešković se tereti da je kao intendantica, na traženje i u dogovoru s poslovnom ravnateljicom Kazališta Anom Lučić, u cilju da se Lučić okoristi, povukla poteze i donijela odluke koje su joj išle u korist. Tužiteljstvo naglašava da se to dogodilo iako kontaktiranje sa sponzorima spada u okvir onoga što treba raditi poslovna ravnateljica, s plaćom prema propisanom koeficijentu i dodacima, te nema temelja za dodatne isplate s tog osnova. 


Optužba precizira da je početkom travnja 2007. godine ondašnja intendantica u ugovor o radu s Anom Lučić unijela pravo na izvanrednu stimulaciju od deset posto od realiziranog sponzorstva, iako se radi o poslu u okviru radnog mjesta poslovne ravnateljice. Mjesec dana kasnije, sredinom svibnja 2007. godine, donijela je odluku intendanta o pravu na izvanrednu stimulaciju od deset posto bruto od realiziranog sponzorstva za sve zaposlenike.


Krajem rujna 2007. godine donijela je odluku o povećanju stimulacije na deset posto neto od iznosa sponzorstva, stavivši izvan snage odluku ranijeg intendanta iz 2004. godine koja od stimulacije od deset posto bruto od iznosa sponzorstva isključuje intendanta i zaposlenike kojima je realiziranje sponzorstva redovni dio radnih obveza.


Značajne svote


Osnovom te odluke, navodi tužiteljstvo, Matošević Orešković je donosila pojedinačne odluke kojima je naložila da se Ani Lučić uz plaću isplate izvanredne stimulacije, protivno odredbama kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i pravilnika o stimulacijama iz siječnja 2008. godine, koji propisuje stimulaciju do deset posto osnovne plaće. Izračunato je da je Ani Lučić tako neosnovano isplaćena stimulacija u ukupnom iznosu od 201,5 tisuća kuna.



Bivša intendantica Matošević, poslovna ravnateljica Lučić i Mirjana Pureta, kao šefica računovodstvene službe, terete se da su odgovorne zato što se računovodstvo nije vodilo na propisani način.U optužnici se navodi cijeli niz propusta u vođenju poslovnih knjiga. Među ostalim, navodi se da pojedini računi za reprezentaciju nisu vjerodostojni, da na dijelu računa priznatih kao trošak reprezentacije nisu navedene osobe koje se ugošćavaju i svrha, te se ne može ocijeniti opravdanost korištenja sredstava reprezentacije. Navodi se, uz ostalo, i dubiozni rashod s osnova autorskih ugovora i ugovora o djelu u visini od oko milijun kuna.



U drugoj točki optužnice Nada Matošević Orešković se tereti da je zlouporabila svoj položaj kako bi okoristila tadašnju voditeljicu marketinga Kazališta Maru Vidučić Blečić. Intendantica je donosila pojedinačne odluke o isplati izvanredne stimulacije u korist Mare Vidučić Blečić na ime realiziranja sponzorstva, iako je samo radila svoj redovan posao, s propisanom plaćom, te nije bilo temelja za dodatne isplate, podvlači se u optužnici.


Tužiteljstvo precizira da je šefica marketinga tako, na ime deset posto od iznosa sponzorstva, dobila sveukupno 55,6 tisuća kuna.


Ugovori o radu


Treća točka optužnice vezana je za poteze intendantice Matošević u odnosu na ondašnjeg ravnatelja Opere Ozrena Prohića, u vrijeme kada je on istodobno bio i izvanredni profesor za kazališnu režiju u Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, u stalnom radnom odnosu, s punim radnim vremenom. Riječko Županijsko državno odvjetništvo drži da je intendantica zlorabila svoj položaj i umjesto ugovora o radu na određeno vrijeme u trajanju četverogodišnjeg mandata, s Prohićem sklapala godišnje ugovore o autorskom radu za vođenje ansambla opere.


Prohiću je tako omogućeno da bude ravnatelj Opere HNK bez zasnivanja radnog odnosa, te na Akademiji dramskih umjetnosti zadrži ugovor o radu na puno radno vrijeme i plaću, iako prema odredbama Zakona o radu nije mogao raditi u punom radnom vremenu kod dva poslodavca. Prohić je se tako, tvrdi tužiteljstvo, okoristio za najmanje 106 tisuća kuna, na štetu riječkog Kazališta.