Provjerite tko vam piše

Facebook gusar: Koristio tuđe profile i od ”prijatelja” žicao novac, među žrtvama ima i Riječana

Ivor Balen

Tko bi pomislio da se iza imena i prezimena i poznate profilne slike krije prevarant? * Foto: Arhiva NL

Tko bi pomislio da se iza imena i prezimena i poznate profilne slike krije prevarant? * Foto: Arhiva NL

Nakon što bi ušao u profil, preko inboxa je tražio pozajmicu. Šestero prijatelja jednog Riječanina nasjelo je na ovu poruku i uplatili su svaki po 300 kuna pa je samo od njih prevarant »zaradio« 1.800 kuna 



RIJEKA » Marko Marić i Pero Perić se dobro poznaju, a prijatelji su i na Facebooku. Ponekad razmjenjuju poruke preko inboxa. Sati je 12.25. 


   Marko Marić: ej, jesi tu 


   Pero Perić: jesam da    Marko Marić: jesi blizu supersport kladionice?     Pero Perić: jesam, zašto?    Marko Marić: treba mi uplatit 300 kuna, GRADIM PAR, vraćam ti 550 do 17.00!     Pero Perić: daj broj ajde    Marko Marić: a kroz koliko možeš uplatiti?     Pero Perić: pol ure cca.. sat maksimalno    Marko Marić: a prije ne?     Pero Perić: a dok se dogegam do kladione.. ajde mogu odmah krenut    Marko Marić: može, pošalji poruku na fb kad si tamo?     Ova konverzacija, koja je autentično prenesena s izmišljenim imenima, odvila se prije mjesec dana negdje u virtualnom prostoru u Hrvatskoj. Pero Perić je iz Rijeke i na koncu je uplatio 300 kuna na broj Supersport računa kojeg mu je poslao Marić. U svog prijatelja nije sumnjao, doista se »odgegao« do kladionice i, kako se pokazalo, bacio novac u vjetar. Nije ni pomislio da se iza imena i prezimena i dobro mu poznate profilne slike Marka Marića zapravo krije neka sasvim druga osoba.   Ovih dana u Splitu je uhićen jedan od prvih hrvatskih Facebook prevaranata, 20-godišnjak koji je, na vrlo sličan način opisanom, praktički krao novac.   Policijska istraga je još u tijeku pa u ovom trenutku nije poznato je li splitski prevarant odgovoran i za nedjela na području Rijeke, no metodologija je praktički ista. 

Opširnije u tiskanom izdanju