Završena istraga

Dok je bacao četvero djece s balkona otac je bio ubrojiv, prijeti mu 50 godina zatvora

P. N.

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

S obzirom da je ocu određen istražni zatvor i dalje se nalazi u zatvorskoj bolnici. Od njegova odvjetnika doznali smo da će zbog zdravstvenih problema uskoro biti podvrgnut i operativnom zahvatu. Osumnjičenik se za vrijeme trajanja cijelog postupka branio šutnjom



Otac koji je svoje četvero djece bacio s balkona kuće na Pagu – neće se moći braniti neubrojivošću. N1 televizija donosi informacije o rezultatima istrage.


Dva i pol mjeseca od zločina, Državno odvjetništvo završilo je istragu protiv oca s Paga, kojeg čeka optužnica za četverostruki pokušaj teškog ubojstva vlastite djece.


“Istraga je zaključena i sada za nekoliko dana će uslijediti optužnica koja će biti podnesena Županijskom sudu u Zadru”, kazao je Duško Berović, glasnogovornik Županijskog držržavnog odvjetništva u Zadru.




Tijekom istrage ispitana su četiri svjedoka, između ostalog i supruga osumnjičenog. Uz druge dokazne radnje, presudnu ulogu u istrazi imalo je psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog.


“Konzilij liječnika, dakle kombiniranog vještačenja, psihologijskog-psihijatrijskog vjestašenja, ustanovio je da ovaj počinitelj, dakle okrivljenik, u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio neubrojiv”, kaže Berović.


S obzirom da je ocu određen istražni zatvor i dalje se nalazi u zatvorskoj bolnici. Od njegova odvjetnika doznali smo da će zbog zdravstvenih problema uskoro biti podvrgnut i operativnom zahvatu. Osumnjičenik se za vrijeme trajanja cijelog postupka branio šutnjom pa treba vidjeti hoće li s tom praksom nastaviti i na sudu. Odvjetnik nam to danas nije mogao ni potvrditi niti opovrgnuti.


Istražni zatvor istječe mu za 12 dana. 


“Ako bude podignuta optužnica u tom slučaju državni odvjetnik ima pravo predlagat produljenje istražnog zatvora i o tome će odlučivati optužno vijeće Županijskog suda u Zadru po zaprimanju optužnice”, objasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.


Visković je pojasnio i kolike su kazne za četverostruki pokušaj ubojstvo, javlja N1.


“Tu su propisane kazne zatvora do 40 godina zatvora, s tim što se u posebnim situacijama kad imamo stjecaj više tih kaznenih djela može se izreći i kazna zatvora do 50 godina.” 


U međuvremenu, smijenjena je i ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru čiju je smjenu, kao i inspekcijski i stručni nadzor, nakon zločina, zatražila resorna ministrica Nada Murganić. 


“Kad je upravno vijeće dobilo rezultate nadzora morali smo to proučiti. Po dobivenoj prethodnoj suglasnosti ministrice, imenovali smo Martinu Čuljak Ivančević novom ravnateljicom”, kaže predsjednica Upravnog vijeća zadarskog Centra za socijalnu skrb Marina Dujmović Vuković.


Bivša ravnateljica i ostala je zaposlenica Centra za socijalnu skrb, ali smjena je, dodaje Dujmović Vuković, donijela promjene.


“Sama ta organizacija unutar Centra, između odjela, načina postupanja s predmetima – promijenila se i uskladila s propisima.”


Ipak, za korjenito rješenje problema, trebat će pričekati i najavljene izmjene zakona.