Treći pokušaj

Danas presuda Horvatinčiću, tužiteljstvo traži bezuvjetni zatvor do 12 godina

Vanja Vesić

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Horvatinčić je od ranije poznat policiji. Od rujna 1999. do veljače 2011. godine nakupio je 31 prometni prekršaj, a vozačka dozvola u tih 12 godina nije mu bila oduzeta



Općinski sud u Šibeniku danas bi trebao objaviti nepravomoćnu presudu protiv poduzetnika Tomislava Horvatinčića(71) optuženog za smrt talijanskog para Salpietro koje je usmrtio svojom jahtom naletjevši na njihovu jedrilicu u šibenskom akvatoriju u kolovozu 2011. godine.


Na kraju suđenja završnim riječima Tužiteljstva općinska državna odvjetnica Irena Senečić zatražila je da se optuženog Horvatinčića proglasi krivim i osudi na bezuvjetnu kaznu zatvora od tri do 12 godina zbog izazivanja nesreće s fatalnim posljedicama. Kakvu će kaznu odrezati sudac Ivan Jurišić znat će se iza 13 sati.


Primjerice, ukoliko bude bezuvjetno osuđen na kaznu višu od pet godina stavit će mu lisice i odvesti ga odmah u zatvor. Pitanje je, hoće li i koliko godine optuženog utjecati na samu visinu kazne. Kao što je poznato, riječ je o trećem suđenju nakon što su prethodna dva postupka pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe završila više nego čudnim presudama; najprije uvjetnom osudom u studenome 2015. a potom i šokantnom oslobađajućom presudom u listopadu 2017. koja je u javnosti dobila posprdnu poštapalicu »Sinkopa«, po znamenitoj nesvjestici kojom se branio optuženi. Viši je sud u Zadru poništio presudu i tezu o sinkopi a suđenje vratio na početak zaključivši da je Šupe presudila paušalno, pogrešno i nepotpuno.




Neizravna namjera 


– Nedvojbeno je kriv za smrt dvoje jedriličara. Postojala je neizravna namjera, počinio je niz prekršaja. U špici ljetne sezone 16. kolovoza glisirao je s 26 čvorova i nije uložio niti minimum promatranja plovidbe. Uopće nije poduzeo manevar izbjegavanja sudara nego je to učinio stradali. Mogao je vidjeti jedrilicu na temelju osmatranja, upozorila je Senečić na koncu suđenja.


Kobnog 16. kolovoza 2011. godine usred dana i u povoljnim vremenskim prilikama tada 63-godišnji Horvatinčić na svojoj se jahti »Santa Marina« družio s mladom bankaricom Anicom Dilber Đerđa. Propeleri moćne motorne jahte rastrgali su tijela nesretnih supružnika Francesca i Marinelle Salpietro u akvatoriju pokraj Primoštena.


– Pred svima se okrivljenik najprije branio tezom da mu je prije nesreće otkazao sustav upravljanja. To je izjavio istražiteljima i prijateljima preko mobitela odmah nakon nesreće. Potom je na suđenju promijenio obrambenu taktiku te se branio iskonstruiranom sinkopom. Nevjerodostojno je i svjedočenje Đerđe, koja se nalazila na brodu. Ona je svojim svjedočenjem htjela samo zaštiti svog partnera, ali i sebe od kaznene odgovornosti. Da kod okrivljenog nije bilo sinkope, dokaz je skica o svim detaljima sudara koju je okrivljenik vlastoručno nacrtao lučkom inspektoru tri sata nakon nesreće, rekla je tužiteljica Senečić.


Poznat policiji


Odvjetnici optuženog Branko Baica i Veljko Miljević zatražili su pak oslobađajuću presudu za svog klijenta.


– Obrana ne mora ništa dokazati, ni sinkopu, nego iskazati sumnju u optužbu i to je nedvojbeno učinjeno. U medijima su ga razapeli kao ubojicu i kriminalca za događaje koji se svakodnevno događaju pogotovo na cesti.


– Mene se stigmatizira kao okrutnog ubojicu koji se vozi po moru i ubija ljude. Kao da se sinkopa može naručiti na jukebox pa se mogu osloboditi krivnje, požalio se Horvatinčić i na kraju suđenja docirao novinarima kako imaju »kompletnu konstrukciju u svojim medijima i u svojim glavama«.


Horvatinčić je od ranije poznat policiji. Od rujna 1999. do veljače 2011. godine nakupio je 31 prometni prekršaj, a vozačka dozvola u tih 12 godina nije mu bila oduzeta. Nažalost, njegovo divljanje u vožnji koštalo je života i dvije pješakinje koje je usmrtio u mlađim godinama 1980. i 1989. godine u Zagrebu. U zatvoru nije završio.