Zlostavljanje maloljetnice

DORH se oglasio o odluci suca koja je zgrozila Hrvatsku, ne žele na slobodi osumnjičene za serijsko silovanje

Portal Novilist.hr

Foto Davor Puklavec, Pixsell

Foto Davor Puklavec, Pixsell

Državno odvjetništvo će podnijeti žalbu protiv navedene odluke suca istrage, koji je pustio na slobodu petoricu mlađih punoljetnika, osumnjičenih za višestruko grupno silovanje djevojčice



Zadarski sudac Ivan Marković pustio je na slobodu osumnjičene za silovanje 16-godišnjakinje iz jednog sela kod Zadra. Petorica mladića branit će se sa slobode, u neposrednoj blizini žrtve, nakon što su gotovo godinu dana seksualno zlostavljali djevojku te ucjenama i fizičkim nasiljem pokušali je spriječiti u prijavi kaznenih dijela. Sudac im je naložio tek mjere opreza, među kojima je i zabrana približavanja žrtvi.


Podsjetimo, sedam mladića u dobi od 17 do 19 godina sedam puta su, u razdoblju od kolovoza prošle godine do srpnje ove godine, silovali tada 15-godišnju djevojčicu u jednom mjestu kraj Zadra. 


Silovali ju i brutalno premlatili


– U tom mjestu početkom kolovoza prošle godine tada 15-godišnja djevojčica je bila u kući sa nekoliko mladića među kojima je bio i njezin bivši dečko. Kada su je fizički počeli dirati ona je bježala, no u jednom trenutku ju je 19-godišnjak uspio ugurati u sobu i zaključati vrata te je prisilio na seksualni čin.




Kasnije su je uvjerili da je sve to snimljeno mobitelom pa su ju u više navrata prisilili ucjenama i obmanama na više seksualnih činova. U autobusu su je također maltretirali i govorili kako će svim učenicima pokazivati navodne snimke, ali i njenim roditeljima, čega se ona izrazito bojala.


Ona je u strahu više puta iz straha imala seksualne odnose s njima. To se sve odvijalo do srpnja ove godine kada je najavila da će ih prijaviti policiji, a tada ju je njezin bivši dečko brutalno premlatio na plaži.


Krenula je u školu, njezino ponašanje postalo je devijantno, otišla je kod psihologinje i tamo sve ispričala, a oni su o svemu obavijestili centar za socijalnu skrb. Nakon što nas je kontaktirao centar mi smo pokrenuli akciju, pronašli snimke u mobitelima, nekolicina od njih su i priznali neke događaje i mi smo ih priveli na državno odvjetništvo. Tada ih je sudac na naše zaprepašenje pustio da se brane sa slobode, ispričao je za Večernji policijski izvor blizak istrazi.


DORH najavio žalbu


Sada su se oglasili iz DORH-a, najavljuju žalbu na odluku suca.


– U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru su 12. listopada 2019. u službi dežurstva provedene dokazne radnje prvog ispitivanja petorice mlađih punoljetnih hrvatskih državljana (2000., 1999., 2000., 2000., 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154., bludnih radnji iz čl. 155. st. 1., iskorištavanje djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2., prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 4. i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (14. 10. 2019.)


Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena u jednome mjestu na području Zadarske županije na štetu djeteta. Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih pet mlađih punoljetnika ali ga sudac istrage nije prihvatio već je odredio mjere opreza. Državno odvjetništvo će podnijeti žalbu protiv navedene odluke suca istrage, poručili su iz DORH-a.


‘Nepotrebno se dižu tenzije’


Ranije je glasnogovornik zadarskog suda Hrvoje Visković pokušao opravdati ovakvu odluku suca. Novinare je zanimalo je li činjenica što oštećena djevojčica još nije ispitana jedan od razloga da se osumnjičenike zadrži u pritvoru.


“Nije nužno, sudac istrage je procijenio da su mjere koje je izrekao sasvim dovoljne da bi se spriječila opasnost od utjecaja na žrtvu. Tek trebamo zaprimiti prijedlog državnog odvjetnika i onda ćemo ispitati žrtvu”, kazao je Visković.


Uz privedenu petoricu u prijavi se spominju još dvojica mladića no oni nisu privedeni niti ispitani.


Osvrnuvši se na medijsko praćenje ovog slučaja Visković je kazao da je percepcija javnosti uglavnom vođena bombastičnim napisima u novinama koji su jednostrani.


“Ne mogu procjenjivati što će novinari napisati, međutim, na ovakav način se tenzije često puta i nepotrebno dižu. U ovom slučaju ne mogu govoriti o detaljima”, kazao je Visković.


Županijski sud se opravdava


Pojasnio je da je istraga tajna, pogotovo zbog toga što su umiješani maloljetnici. Uglavnom je riječ o mlađim punoljetnicima, to su osobe od 18, 19 i 20 godina, a uz njih tu su još i dva maloljetnika.


Dodao je da je “glavno kazneno djelo silovanje maloljetne osobe, a ostala kaznena djela su bludne radnje”, dok je za navodne snimke kazao da ih nema u spisu.


U pismenom priopćenju poslanom iz ureda predsjednika Županijskog suda u Zadru ponavlja se tvrdnja da se “svrha istražnog zatvora može ostvariti mjerama opreza” te da “podaci koji se nalaze u spisu, a koji govore o kontaktima žrtve i osumnjičenika nakon događaja koje je prijavila, ne odgovaraju medijskim napisima i dosadašnjim izvještavanjima o ovom događaju”.


“Jednostrano i tendenciozno prepričavanje sadržaja kaznene prijave do koje su mediji došli neovlašteno iz izvora izvan Županijskog suda u Zadru ima za cilj narušavanje povjerenja u Županijski sud i oblikovanje javnog mnijenja prije provođenja kaznenog postupka”, stoji u priopćenju.


Predsjednica zgrožena


– Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici.


Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru.


Puštanje na slobodu višestrukih grupnih silovatelja djeteta izazvalo je niz ogorčenih reakcija u Hrvatskoj. Ovaj je slučaj tema o kojoj se ne prestaje pisati na društvenim mrežama.


– Ne ulazeći u konkretan slučaj, situacija kada je zlostavljač na slobodi, a žrtva trpi posljedice šalje poruku žrtvi da je ono što joj je učinjeno i nije tako strašno te da posljedice koje ona trpi nisu opravdane već su njen problem, komentirala je dr. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece.


Dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević upozorava da je slučaj “zastrašujući i da zabrinjava”, naglašavajući da je riječ o okrutnom vršnjačkom nasilju na koji okolina očito dulje vrijeme nije reagirala. U odluku suda ne mogu ulaziti, ali ono što je važno je da se zaštiti žrtva, a počiniteljima bude pružena stručna pomoć.