Ubojica iz Crikvenice

Cimeri iz ćelije prepričali razgovor s crikveničkim monstrumom: ‘Govorio nam je da je vidio lice vraga’

Fiore Vežnaver

Dino Kulišek je tijekom jučerašnjeg dovođenja na suđenje davao podršku Donaldu Trumpu / snimio M. ANIČIĆ

Dino Kulišek je tijekom jučerašnjeg dovođenja na suđenje davao podršku Donaldu Trumpu / snimio M. ANIČIĆ

Kada nam je Kulišek pričao zašto je to napravio, rekao je da je taj dečko bacio na njega crnu magiju. Izgledao je tada malo čudno, ravnodušno je sve to prepričavao, bez nekih emocija – rekao je svjedok o Kulišeku koji je ubio Ivana Jagodića i teško ranio Meriem Demo



Kad je Dino Kulišek u riječkom zatvoru smješten u našu sobu, pokušavali smo saznati koji detalj o tome zašto je zatvoren. Koliko se sjećam, rekao je da zapravo nije vidio tog dečka kojeg je ubio, nego – lice vraga. Da li je još govorio o tome? Spominjao je okultizam, nešto u tom smislu. No, ja u to ne vjerujem i ne razumijem se u to pa i nisam tome pridavao neku pažnju. Među nama koji smo bili u istoj ćeliji bilo je dosta uzbuđenosti kada je Kulišek stigao. Doima se jako čudnim, da li zbog onog što je napravio ili ravnodušnog ponašanja. Nije da je među nama ostalima zavladao strah, ali bilo je nelagode. Šalili smo se: »Preko noći će nas sve…« No, svi mi pritvorenici u sobi uzimali smo terapiju, pa nam je bilo lakše zaspati.


Izjavio je to u sudnici riječkog Županijskog suda 39-godišnji Riječanin, jedan od petorice svjedoka koji su jučer dali svoj iskaz u nastavku suđenja 24-godišnjem Dinu Kulišeku iz Dramlja, optuženom za jezivi zločin u zgradi u crikveničkoj Ulici kralja Tomislava u srpnju 2014. godine – ubojstvo 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo. Sva petorica jučer saslušanih svjedoka, sve znana imena iz »crnih kronika«, od kojih su dvojica dovedena iz zatvora, bili su pritvorenici riječkog zatvora, a trojica baš i u sobi s Kulišekom, kada je on kratko vrijeme odmah nakon zločina proveo u tom zatvoru.


Provocirali smo ga


Elektrotehničar iz Rijeke, koji je čuo Kulišekovo objašnjenje da je u žrtvi vidio vraga, prisjetio se i da je u njegovu ćeliju Kulišek stigao u pratnji pet-šest pravosudnih policajaca, dok bi inače pritvorenika doveo jedan ili dvojica policajaca. Svjedok je kazao da je Kulišek već sutradan, još prije ručka, premješten iz njihove sobe, da je vjerojatno odveden u Bolnicu za osobe lišene slobode.




– Pokušavali smo ga kroz zafrkanciju navesti na razgovor. »Ti si to napravio iz ljubomore!«, provocirali smo ga. Ali, on je to negirao. Bio je čudan, imao je izljeve smijeha – konstatirao je svjedok.


– Kada nam je Kulišek pričao zašto je to napravio, rekao je da je taj dečko bacio na njega crnu magiju, ili uroke. Izgledao je tada malo čudno, ravnodušno je sve to prepričavao, bez nekih emocija. Kao da priča o nečem ne tako strašnom, nečem svakidašnjem – kazao je u svom obraćanju sudu drugi svjedok, nadimka Kec, koji nije bio u istoj sobi s Kulišekom, ali je, kako je rekao, jednom prilikom s njim razgovarao za vrijeme šetnje u zatvoru.


Bio je izbezumljen


– Više je on pričao, prepričavao je to što je napravio. Kako je došao do tog dečka i da ga je nožem pikao. Pričao je i da je izbo djevojku, sve što smo kasnije mogli pročitati u novinama. Za vrijeme šetnje nije pričao to samo meni, bilo je prisutno desetak ljudi – objasnio je 39-godišnjak iz Rijeke.


– Kulišek je izgledao izbezumljeno kada je stigao u našu zatvorsku sobu – ustvrdio je pak sljedeći zatvorski cimer Kulišeka, 34-godišnji Riječanin. – Kulišek nije bio priseban. Sjedio je i blejao. Gledao je, zamišljen, u jednu točku. To nije trajalo minutu, nego dugo. U usporedbi s drugim »padobrancima«, pritvorenicima koji bi s vremena na vrijeme nakratko stigli, on je bio drukčiji. Nije bio svoj. Bio je odsutan. Prebačen je brzo u zagrebačku Bolnicu za osobe lišene slobode. Nije me to iznenadilo, s obzirom na njegovo ponašanje, bio je izgubljen – zaključio je svjedok, dodajući da se od sve šestorice u ćeliji Kulišek teretio za najteže kazneno djelo.


Karta neuračunljivosti


Ovaj je 34-godišnji Riječanin ocijenio lažovom, cinkerom i lošim čovjekom 44-godišnjeg Bjelovarčanina, koji je u kritično vrijeme također bio u istoj ćeliji s Kulišekom. Taj je Bjelovarčanin, osuđen zbog toga što je ubio staricu zbog nevelike svote novca, u biti teško teretio Kulišeka, tvrdeći da je sam optuženik za ubojstvo govorio što ga je motiviralo na zločin te da će fingirati svoje psihičko stanje, igrati na kartu neuračunljivosti, kako bi bolje prošao.


– Meni osobno Dino nije ništa pričao o svom kaznenom djelu. Djelovao je tužno, kao i svaki drugi kada dođe u zatvor, kao da su mu sve lađe potonule – konstatirao je četvrti svjedok, 34-godišnji riječki konobar koji je u sudnicu doveden iz pritvora. Peti svjedok, 26-godišnji Riječanin kojeg je policija dovela iz pulskog zatvora, kazao je da je Kulišeka vidio triput za šetnje u riječkom zatvoru, da su razmijenili tek par riječi, ali ništa o ubojstvu jer ga nije zanimalo zašto je pritvoren.


U sudnici je jučer trebala biti saslušana i forenzička psihijatrica Tia Žarković Palijan iz Neuropsihijatrijske bolnice iz Popovače, koja je supotpisnik nadvještačenja (treće ekspertize, po kojoj je Kulišek u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno), no u tome su je spriječile druge obveze. Od posljednje rasprave u prosincu ona je dala dopunu svog vještačenja – za što je pledirala obrana, smatrajući da su zadnji iskazi svjedoka i liječnice ponovo ukazali na upitnost nalaza nadvještačenja – a njen posljednji zaključak potpuno je na tragu ranijih stavova.


Površna dopuna


Kulišekovi branitelji, odvjetnici Ljubo Pavasović Visković i Goran Marjanović, predložili su da se na suđenje ponovo pozove dr. Miroslav Goreta, u ime psihijatrijskih eksperata iz Vrapča, bolnice u kojoj smatraju da Kulišek u vrijeme zločina nije bio ubrojiv.


– Dopuna nalaza psihijatrice Tije Žarković Palijan je površna. Osim intepretacije sudskih zapisnika i konstatacije da ostaje kod ranijeg nalaza, ne nudi ništa – oštar je bio odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji je zamjerio vještakinji i da nije uzela u obzir dva nova, po obrani, bitna svjedočenja. Kulišekov branitelj predložio je i da se od Vrapča zatraži podatak zašto ne primjenjuju metodu pretrage na temelju koje je psihijatrica iz Popovače dala svoj nalaz.


– Tražimo i da se Kulišeku, ako se smatra da je zdrav, ukine terapija koju dobiva – naglasio je Pavasović Visković. Odvjetnik Goran Marjanović je pak zatražio od suda da omogući da psihijatar obrane posjeti optuženika, objašnjavajući da je to radi pripreme obrane.


Optužba se tome protivila, a sutkinja Jesenka Kovačić i njeni porotnici su nakon vijećanja izvijestili da će o posljednjem prijedlogu odlučiti naknadno, nakon što im se dostavi obrazloženi pisani prijedlog obrane. Prijedlog da se u sudnicu još jednom pozove dr. Miroslav Goreta je odbijen. Kulišek je jučer ponovio da se ne smatra krivim te da neće iznositi svoju obranu. Suđenje se nastavlja početkom ožujka.