Podignuta optužnica

Četvorka iz Rijeke mora na sud: Prodavali kokain istražitelju “u civilu”

Slavica Kleva

Luka Obrovac je puno puta osuđivan zbog zlouporabe opojnih droge i razbojništava  / snimio S. DRECHSLER

Luka Obrovac je puno puta osuđivan zbog zlouporabe opojnih droge i razbojništava / snimio S. DRECHSLER

Istragom je u početku bilo obuhvaćeno sedmero osoba, no na kraju je utvrđena osnovana sumnja za Luku Obrovca, Antu Zeleniku, Marka Maljkovića i Laru Dumić



Podignuta je optužnica protiv četvero Riječana – 32-godišnjeg Luke Obrovca, 25-godišnjeg Ante Zelenike, 31-godišnjeg Marka Maljkovića i 27-godišnje Lare Dumić zbog kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga, neovlaštenog posjedovanja i prodaje droge, posjedovanje tvari zabranjenih u sportu, takozvanih doping sredstava, a namijenjenih neovlaštenoj prodaji. U samom početku istragom je bilo obuhvaćeno sedmero osoba, no na kraju je utvrđena osnovana sumnja za njih četvero. Optužnica nije pravomoćna, no riječ je o istrazi koju je početkom srpnja ove godine pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo, sumnjajući da je riječ o grupi udruženoj u zločinačku organizaciju. No, tijekom istrage »kriminalni balon se ispuhao«, utvrđeno je da je riječ o kaznenim djelima koja se procesuiraju u nadležnosti općinskog suda.


U istražnom zatvoru od jučer nije Marko Maljković, izvanraspravno vijeće odlučilo je da se nakon šest mjeseci pusti iz pritvora i u daljnjem tijeku brani sa slobode budući da do sada nije osuđivan, kao i Lara Dumić za koju sudac istrage na samom početku istrage nije ni odredio mjeru istražnog zatvora, ali jest mjeru opreza, zabranu kontaktiranja i komuniciranja s jednim svjedokom.


Više puta osuđivani


No, Luka Obrovac, višestruko osuđivana i procesuirana osoba zbog zlouporabe opojnih droga i razbojništava, ostaje u istražnom zatvoru, kao i Ante Zelenika, također do sada više puta pravomoćno osuđivan zbog različitih kaznenih djela.




Obrovca se tereti za razdoblje od deset mjeseci, do kraja lipnja ove godine, u kojem je u više navrata neovlašteno prodavao kokain – jednoj osobi na Gornjoj Vežici u količini 2 grama, a drugom kupcu u Kvaternikovoj ulici nešto manje, 0,9 grama kokaina. Maljkovića se tereti da je u dva navrata prodao po jedan gram kokaina kupcu za 800 kuna po gramu pa tako »zaradio« 1.600 kuna. Obrovca i Zeleniku se trećom točkom optužnice optužuje da su na odmorištu Vrata Jadrana prodali jednoj osobi 9,44 grama kokaina za 700 eura, no ispostavilo se da je kupac prikriveni policijski istražitelj. Maljković i Dumić optuženi su za naovlaštenu prodaju i neovlašteno posredovanje u prodaji kokaina. Početkom veljače ove godine prodali su jednom kupcu 4,97 grama kokaina na način da se Maljković dogovorio s mušterijom, a potom mu je tu istu drogu Dumićeva predala u Meštrovićevoj ulici.


Prilikom pretresa stana koji Obrovac koristi u Ulici Jože Grabovšeka, pronađena je vrećica s 0,14 grama kokaina pa mu se na teret stavlja još jedan neovlašten posjed i prodaja droge.


Imovinska korist


Maljkoviću je, također prilikom pretresa stanova i garaže koje koristi, pronađena digitalna vaga, sedam paketa marihuane s ukupno 3.299,5 grama, praškaste materije nešto više od 34 grama u kojoj je utvrđen trag kokaina, 102 mililitra tekućine za koju se ispostavilo nakon vještačenja da je u pitanju ekstrakt konoplje te tvari od kojih se može pripraviti MDMA droga. Maljković je neovlašteno radi daljnje prodaje držao sastojke, hormone, anabolička sredstva, anaboličke androgene steroide, endogene, egzogene, tvari koje se nalaze na listi tvari zabranjenih u sportu, doping sredstva.


Osim što tužitelj traži primjerenu sankciju, traži da im se nakon okončanja sudkog postupka oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelima, ali i da podijele trošak vještačenja provedenih u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« u iznosu od 36 tisuća kuna.


Podsjetimo da su od 24. lipnja prošle do 24. lipnja ove godine policijski službenici PU primorsko-goranske, istražitelji Službe kriminaliteta droga, policajci Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje kurupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-a), Službe posebnih kriminalističkih poslova, djelatnici Uprave kriminalističke policije MUP-a postupali po nalogu suca istrage Županijskog suda, provodili posebne dokazne radnje, nadzirali i tehnički snimali telefonske razgovore ali i drugu komunikaciju na daljinu, tajno pratili i tehnički snimali osobe i predmete, upotrijebili prikrivenog policijskog istražitelja koji je između ostalog simulirao prodaju. Epilog ove sveobuhvatne akcije i ne baš jeftine istrage je podizanje optužnice.