Ilegalni ljubimci

Čeh držao lavove za parenje, mužjak ga ubio u kavezu. Policija upucala obje velike mačke

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

U češkom selu Zdechov, muškarac je nastradao nakon što ga je napao lav. 



Michal Prasek (34) držao je lava starog devet godina, kao kućnog ljubimca. Pored njega, imao je i lavicu koja je služila za parenje, što je kod lokalnog stanovništva izazvalo zabrinutost, javlja BBC. Prasek je ilegalno kupio lava i lavicu 2016. godine, te ih čuvao u zatvorenom prostoru stražnjeg dvorišta. 


Prije nego je kupio lavove, muškarac je bio kažnjen za ilegalno parenje jer su mu nedostajale planske dozvole za kaveze. Prasek se tada sukobio s vlastima, a proces oduzimanja životinja je stavljen na čekanje, nakon što je svima zabranio pristup na vlastiti posjed. 


BBC navodi da je manjak alternativnih prostora u Češkoj, kao i manjak dokaza o okrutnosti nad životinjama, značio da lavovi ne mogu biti nasilno uklonjeni. Prasek je bio na naslovnicama mnogih stranih medija prošle godine. Javnosti je postao poznat nakon incidenta koji se dogodio kad se biciklist sudario s lavicom, koju je Prasek izveo u šetnju na povodcu. U tom je slučaju intervenirala i policija, a incident je okarakteriziran kao “prometna nezgoda”. 


Beživotno tijelo Michala Praseka, pronašao je njegov otac. Otac je lokalnim medijima rekao da je kavez bio zaključan s unutarnje strane. Obje su životinje, koje inače žive u odvojenim kavezima, upucane od strane policije koja pozvana na scenu. Glasnogovornik policije opravdao je ubojstvo životinja kao “nužno da bi se došlo do tijela muškarca”, prenosi BBC. 




Gradonačelnik Zdechova, Tomas Kocourek, izjavio je: “Današnji incident će možda napokon pomoći da se riješi ovaj dugotrajni problem”, prenosi BBC.