Počelo suđenje Borisu Buklijašu

Bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta o malverzacijama: Časna sutkinjo, nisam kriv!

Ana Raić Knežević

Boris Buklijaš / Foto: Duje KLARIĆ / CROPIX

Boris Buklijaš / Foto: Duje KLARIĆ / CROPIX

Prema optužnici Buklijaš je novac izvlačio uz pomoć trojice privatnih poduzetnika koji su napuhivali račune za radove što su ih obavljali na fakultetu, ili pak izdavali fakture za radove kojih uopće nije bilo. No, bez obzira na to Buklijaš ih je plaćao



ZAGREB – »Časna sutkinjo, nisam kriv!«, gotovo teatralno izjavio je Boris Buklijaš, bivši dekan Pravnog fakulteta u Splitu i član Državnog sudbenog vijeća, kojem je započelo suđenje zbog malverzacija teških nešto manje od milijun kuna. 


Prema optužnici Buklijaš je novac izvlačio uz pomoć trojice privatnih poduzetnika koji su napuhivali račune za radove što su ih obavljali na fakultetu, ili pak izdavali fakture za radove kojih uopće nije bilo. No, bez obzira na to Buklijaš ih je plaćao. 


Osim toga, na »račun« fakulteta nabavio si je 85.000 eura vrijedan automobil »toyota land cruiser«, što ga je koristio u privatne svrhe. Rate leasinga i sve ostale troškove tog vozila snosio je fakultet. 




Na kraju je čak, pokušavši očito prikriti, te malverzacije, od jednog izvođača radova na fakutletu tražio da preuzme plaćanje rata leasinga za »toyotu«, a Buklijaš mu je pomogao za izvlačiti novac iz akademske blagajne. Naime, kako tvrdi tužiteljstvo, uzimao je sredstva za plaćanje uvećanih računa i lažnih faktura. 


Prema jučer pročitanoj optužnici, Buklijaš je potpisivao i vlastite putne naloge. Radilo se o putovanjima na sjednice DSV-a, te na predavanja u Šibenik. No pri tome je Buklišaj lažirao trajanje putovanja, te si isplaćivao troškove iako je na neka od njih išao službenim automobilom pa nije imao ni pravo na naknadu troškova. 


Posljednja točka optužnice tereti ga za zapošljavanje na fakutletu dvoje referenata koji nisu imali uvjete za ta radna mjesta. 


Iako je tužiteljstvo uvjereno da će sve te optužbe dokazati, Buklijaš i njegov odvjetnik Tomislav Grahovac tvrde suprotno. 


– Moj klijent nije zlorabio svoj položaj niti je sebi i drugima pribavljao materijalnu korist. Niti u jednom trenutku nije izašao iz okvira zakonskih ovlasti što ih je kao dekan Pravnog fakutleta imao, rekao je odvjetnik Grahovac. 


Uz izuzetno opsežnu dokumentaciju što se već nalazi u ovom sudskom spisu, sutkinja Daniela Kustec jučer je pročitala i presudu kojom su se trojice izvođača radova na Pravnom fakultetu u Splitu nagodila s tužiteljstvom i priznala krivnju za izvlačenje novca u dogovoru s Buklijašem.