Željka Pokupec

Bivša tužiteljica koja je vodila najtraženiji spis u državi ovaj tjedan već optužena zbog – pogodovanja

Danko Radaljac

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Praksa je da šef pojedinog tužiteljstva ukoliko se radi o važnom spisu pošalje obavijest na višu instancu, a potencijalno pokretanje postupka protiv u tom trenutku zamjenika ravnatelja policije svakako je bio važan spis. Zašto Željka Pokupec, u tom trenutku općinska državna odvjetnica u Zagrebu, o tome nije izvjestila svoje nadređene, za sada ostaje tajna



ZAGREB Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić je na brifingu s medijima kazao kako se sa slučajem curenja informacija iz istrage o prostituciji iz 2011. godine susreo tek u utorak kad je to pročitao u Nacionalu.


– U to vrijeme, niti nadležno županijsko odvjetništvo niti samo Državno odvjetništvo nisu bili obavješteni o izvidima koji se tiču potencijalnog odavanja službenih tajni – kazao je Jelenić.


Naime, niže državno odvjetništvo, u ovom slučaju Općinsko državno odvjetništvo Zagreb, u postupcima koji su bitni obavijeste o tome službenom zabilješkom više državno odvjetništvo, u ovom slučaju Županijsko državno odvjetništvo Zagreb, a ako je baš bitan spis, i sam DORH. Zanimljiva stvar je kako je u trenutku dok se ovo sve događalo na čelu ŽDO Zagreb bio – Dražen Jelenić.


Interna istraga 




Jučer je kazao kako je provjerio upisnike i ustanovio da o ovakvom nečem ta ustanova nije bila obavještena. Kako se iz tužiteljskih krugova može saznati, to s neobavještavanjem i nije baš uobičajeno. Praksa je da šef pojedinog tužiteljstva ukoliko se radi o važnom spisu pošalje obavijest na višu instancu, a potencijalno pokretanje postupka protiv u tom trenutku zamjenika ravnatelja policije svakako je bio važan spis. Zašto Željka Pokupec, u tom trenutku općinska državna odvjetnica u Zagrebu, o tome nije izvjestila svoje nadređene, za sada ostaje tajna.


Protiv Željke Pokupec, koja je iz tužiteljskih prešla u odvjetničke vode, prošli tjedan je u Rijeci potvrđena optužnica zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Istraga je bila pokrenuta zbog sumnji da su ona, kao Županijska državna odvjetnica u Zagrebu i Sineva Vukušić, kao Općinska državna odvjetnica u Zagrebu, u razdoblju od travnja 2013. do 11. veljače 2015, zajednički i dogovorno, poduzimale i nalagale poduzimanje radnji kojima je u više kaznenih predmeta pogodovano jednom okrivljeniku, sinu ondašnjeg načelnika zagrebačke policije Saši Burušiću.


Ipak, glavni državni odvjetnik jučer niti u jednom trenutku nije spominjao mogućnost da se za sada, u ovom trenu, provedu kaznene istrage protiv bilo koga.


– Ono što ću ja u ovom trenutku napraviti je provesti u potpunosti internu istragu unutar samog državnoodvjetničkog aparata, razgovarati sa svakim tko je mogao imati kakve informacije, da vidimo kako je došlo do ove situacije. Za sada ne mogu isključiti niti jednu mogućnost, možda se radilo samo o spletu okolnosti, nečijem nemaru, koji podliježe stegovnoj odgovornosti, ili pak nečem što je bila namjera pa samim time i kazneno djelo – kazao je Jelenić.


U samom DORH-u, odnosno ODO-u Zagreb, ne postoji previše samih dokumenata iz ovog postupka, ne postoji zapravo ništa ozbiljno. No, kako su na Županijskom sudu u Zagrebu provedene dvije hitne istražne radnje saslušavanja svjedoka, postoji sudski spis u kojem su zavedeni dokumenti koji su objavljeni i u Nacionalu, što ipak donekle sada olakšava DORH-u da provede svoju internu istragu. Inače, kako se saznaje, iako je Milijan Brkić javno govorio kako je on dao izjavu DORH-u o ovom slučaju, ne postoji niti jedan pisani dokaz koji to potvrđuje. Stoga bi u Gajevoj zasigurno htjeli popričati i s njim, no to ovisi o njegovoj dobroj volji, bar što se tiče interne istrage. Ako dođe do pokretanja kaznenog postupka, bilo protiv poznatog ili nepoznatog počinitelja, tada bi već Brkić mogao biti i službeno pozvan da se pojavi na davanju iskaza.